Δραματική παραμένει η εικόνα των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα στο Βόλο αλλά και στην Λάρισα.
Τα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται και τα κρεβάτια είναι δυσεύρετα. Οι γιατροί μιλούν για παντελή έλλειψη οργάνωσης και κεντρικού σχεδιασμού ενώ ορισμένοι αφήνουν και αιχμές αναφορικά με τις χθεσινές αεροδιακομιδές λέγοντας ότι αντί να μεταφέρουν ασθενείς στην Αθήνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν νοσηλεία σε σοβαρά περιστατικά αλλά δεν επιλέγονται από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές βρίσκουν λύσεις για να καλύψουν τα κενά του «ενισχυμένου» ΕΣΥ της κυβέρνησης.
Η εικόνα της Θεσσαλονίκης παρά την μικρή μείωση των κρουσμάτων παραμένει η ίδια στα νοσοκομεία που μετά από τόσες μέρες πίεσης καταρρέουν. Χθες εφημέρευε το ΑΧΕΠΑ χωρίς να παρατηρηθεί καμία κάμψη των προερχόμενων ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ προήλθαν πάνω από 160 ασθενείς ύποπτα κρούσματα οι οποίοι περίμεναν 10 ώρες να εξυπηρετηθούν νηστικοί με πυρετό σε ένα χώρο υποδοχής υπόπτων κρουσμάτων. Τελικά εισήχθησαν 110 ασθενείς με κορονοιο. Κατά την διάρκεια της εφημερίας και λόγω έλλειψης κρεβατιών έγινα μετακινήσεις ασθενών σε διαφορά νοσοκομεία επιταγμένα και μη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για ένα ανύπαρκτο σχεδιασμό σε συνδυασμό με ένα κατάκοπο και αποδεκατισμένο προσωπικό ζητώντας ακόμα και αυτή την στιγμή ενίσχυση επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών με στόχο να μπουν σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΥ .
«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού»
Η κατάσταση στο νοσοκομείο του Βόλου χαρακτηρίζεται θλιβερή από τους γιατρούς της περιοχής. «Έχουμε 5 παθολόγους και άλλους δύο που νοσούν για τις δύο παθολογικές κλινικές που έχουν συμπτυχτεί σε μια και που ταυτόχρονα μαζί με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων πρέπει να καλύπτουν και μια κλινική covid που αριθμεί περίπου 100 ασθενείς» αυτή είναι η περιγραφή του προέδρου τον νοσοκομειακών γιατρών Βόλου κ Μαλινδρέτου «μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού όσον αφορά στις ειδικότητες που αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη αρρώστια. Μας λένε ότι έκαναν προσλήψεις και αναφέρονται στις 2-3 προσλήψεις των οποίον οι θέσεις εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια»
Συνεχίζεται η μεγάλη πίεση στη Λάρισα
Μεγάλη πίεση δέχεται το νοσοκομείο της Λάρισας που σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews γίνονται συζητήσεις για μεταφορά ασθενών που νοσούν βαριά στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Οι γιατροί φαίνεται να αντιστέκονται σε αυτό το ενδεχόμενο και ζητούν να ανοίξουν κρεβάτια μέσα στο χειρουργείο γιατί οι ασθενείς μπορεί να κινδυνεύσουν από την μεταφορά τους.
«Γονάτισε» η Δράμα
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο της Δράμα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί τρεις κλινικές covid και νοσηλεύονται 136 ασθενείς, ενώ όλες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες, όπως και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Ένας στους 4 είναι θετικός στον κοροναϊό, το επιδημιολογικό φορτίο που δέχεται η Δράμα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και παρόλο που έγιναν κάποιες προσλήψεις, οι ανάγκες, οι οποίες είναι διαχρονικές, δεν έχουν καλυφθεί.
Χθες άλλωστε έγινα και αεροκομιδές από ασθενείς που αρχικά νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Δράμας προκαλώντας τα σχόλια πολλών γιατρών αλλά και την κοινής γνώμης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και την αδυναμία του συγκεκριμένου νοσοκομείου να νοσηλεύσεις του ασθενείς αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν επιτάσσονται μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που μπορούν να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά covid. Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός μάχης δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Άλλοι γιατί βρέθηκαν θετικοί και άλλοι ως στενές επαφές τους .