Στο εδώλιο ιατροδικαστής του ΑΠΘ για δωροληψία και υπεξαίρεση

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται ιατροδικαστής του ΑΠΘ, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε για μία 2ετία επιπλέον χρήματα για νεκροτομές και ταριχεύσεις από συγγενείς νεκρών και εκπροσώπους γραφείων τελετών.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, όταν ασκούσε τα καθήκοντά του, εκτός του ωραρίου εργασίας του Εργαστηρίου, αλλά και τα Σαββατοκύριακα “αντί να λαμβάνει, είτε από τους οικείους των νεκρών είτε από το γραφείο τελετών που μεσολαβούσε για τη διαδικασία ετοιμασίας και ταφής του νεκρού, το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ, για την περιποίηση του νεκρού και των 250 ευρώ για την ταρίχευσή του – ποσά που είχαν ορισθεί για την κάλυψη των αναγκών του Εργαστηρίου και των αναλώσιμων υλικών – ζητούσε και λάμβανε για τον εαυτό του 300 ευρώ για την περιποίηση νεκρού, δηλαδή 220 ευρώ παραπάνω από το καθορισμένο ποσό”.

Το βούλευμα περιλαμβάνει καταστάσεις με δεκάδες περιπτώσεις νεκρών, τη χρονική περίοδο 2014-2016, ενώ, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, φέρεται να εισέπραξε ποσό, ύψους 12.680 ευρώ, χωρίς να προβεί στην έκδοση φορολογικού παραστατικού. Κατά το δικαστικό συμβούλιο, η υπεξαίρεση προσδιορίζεται σε 19.075 ευρώ, ποσό το οποίο φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα από την περιουσία του ΑΠΘ.

Ο ίδιος, κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με τους εφέτες, κρίθηκαν ως προσχηματικοί και μη πειστικοί. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2016 ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου στον εισαγγελέα διαφοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση.