Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών παραπέμπονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Δήμου Πύργου Ηλείας για την εμπλοκή τους στην αριστοτεχνική κομπίνα ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έστησαν –βάσει του κατηγορητηρίου– με πρόσχημα τη διαχείριση των απορριμμάτων πριν από μερικά χρόνια.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας αποτελούμενο από τους δικαστές Πανωραία Σπανού, πρόεδρο πρωτοδικών και εισηγήτρια, Ευγενία-Ελένη Κασωτάκη και Σοφία Λαμπουσάκη, πλημμελειοδίκες, υιοθέτησε στο ακέραιο την από 7.4.2023 πρόταση της εισαγγελέα Ευαγγελίας Χατζηαγγελή και με το υπ’ αριθμ. 53/2023 βούλευμά του στέλνει στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος συνολικά δώδεκα πρόσωπα, αυτοδιοικητικούς, ιδιώτες και υπηρεσιακούς παράγοντες, ανάμεσά τους και τον πρώην δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο.
Επιβεβαίωση και δικαίωση
Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί ουσιαστικά την πλήρη επιβεβαίωση και τη δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας, καθώς το περιοδικό Hot Doc τον Φεβρουάριο του 2016 (τεύχος 95) είχε αποκαλύψει αναλυτικά και με στοιχεία τη σκανδαλώδη επιχείρηση συγκάλυψης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πύργο, ανάμεσά τους και την εικονική αγορά δεματοποιητή με κόστος που άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ.
Ο τότε δήμαρχος Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, υπόδικος σήμερα και άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, επιχείρησε να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τόσο τον εκδότη του περιοδικού Κώστα Βαξεβάνη όσο και τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο, στέλνοντάς τους στα δικαστήρια για το αδίκημα της δήθεν συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου. Ομως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, παρά τους ισχυρισμούς του υπόδικου τέως δημάρχου του Πύργου περί «στημένου ρεπορτάζ» και «σκευωρίας», όχι μόνο αθώωσε τους δύο δημοσιογράφους, αλλά έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και σε συνδυασμό με τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που αναδείχτηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία από τους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Παρεμβάσεις και απειλές
Οι τελευταίοι μάλιστα είχαν καταθέσει ενόρκως ότι άγνωστος είχε παρέμβει στο ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS του υπουργείου Οικονομικών και είχε αλλοιώσει τις επιβαρυντικές εκθέσεις ελέγχου των αρμόδιων υπαλλήλων ως προς τις εικονικές μεταφορές απορριμμάτων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που είχαν χρησιμοποιηθεί από την τότε δημοτική αρχή αλλά και την εικονική αγορά του δεματοποιητή απορριμμάτων.
Λίγους μήνες αργότερα, μέσα από τις νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τηλεφώνων των μελών του κυκλώματος ιδιωτών που είχαν προφυλακιστεί, είχε τότε αποκαλυφθεί ότι κάποιοι εξ αυτών απειλούσαν άμεσα τη ζωή των δύο δημοσιογράφων. Απειλές για τη ζωή τους είχαν δεχτεί και δικαστικοί λειτουργοί που είχαν χειριστεί την υπόθεση.
Το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας που ακολούθησε ως συνέχεια της αθώωσης των Βαξεβάνη – Νοδάρου οδήγησε στην πρόσφατη έκδοση του 53/2023 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το περιεχόμενο του οποίου εκθέτει ευθέως τον τότε δήμαρχο Πύργου Μ. Παρασκευόπουλο αλλά και τον νυν υποψήφιο δήμαρχο Πύργου Ευστάθιο Καννή, ο οποίος ως πρόεδρος τότε του δημοτικού συμβουλίου, αφού είχε χαρακτηρίσει στο δικαστήριο «συκοφάντες» τους Βαξεβάνη και Νοδάρο, είχε καταθέσει ενόρκως και ψευδώς ότι δεν είχε συμβεί καμία παρανομία και ότι όλες οι δαπάνες για τα απορρίμματα ήταν νόμιμες.
Υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση, το υπ’ αριθμ. 53/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας περιγράφει αναλυτικά την κομπίνα που είχε στηθεί από τους κατηγορούμενους, ενώ στέλνει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Πάτρας συνολικά δώδεκα άτομα.
Τι αναφέρει το βούλευμα
Για τον τέως δήμαρχο Πύργου Μ. Παρασκευόπουλο το βούλευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, με την ιδιότητα του δημάρχου του Δήμου Πύργου και έχοντας τη διαχείριση της περιουσίας του δήμου σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα ν. 3463/2006, ενεργώντας από κοινού έπειτα από συναπόφαση και με ενιαίο δόλο με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους προκάλεσαν εν γνώσει τους βέβαιη ζημιά στην περιουσία άλλου…».
Ο τέως δήμαρχος Πύργου παραπέμπεται επίσης να δικαστεί για την εμπλοκή και τις ευθύνες του στις εικονικές μεταφορές απορριμμάτων, στην έκδοση ή τη λήψη εικονικών τιμολογίων για την εικονική αγορά του δεματοποιητή απορριμμάτων, η οποία, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «ουδόλως πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ανωτέρω εταιρείας και του Δήμου Πύργου, καθώς η συναλλαγή αφορούσε την προμήθεια ενός μεταφερόμενου δεματοποιητή απορριμμάτων, ήδη μεταχειρισμένου, αξίας 165.000 ευρώ, ζημιώνοντας με την πράξη τους αυτή τη δημοτική περιουσία 803.250 ευρώ…».
Αναφερόμενος στο θέμα ο νυν δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, αφού δήλωσε δικαιωμένος για την επιμονή του να λάμψει η αλήθεια για το θέμα, ανέφερε στο Documento: «Η πολυπόθητη υπόθεση της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων κατά το παρελθόν έχει πάρει τον οριστικό δρόμο της Δικαιοσύνης. Υπάρχει το οριστικό βούλευμα πλημμελειοδικείων από το δικαστήριο Πύργου. Υπάρχει η αυτοψία του εμπειρογνώμονα για τη μελέτη του δεματοποιητή που όρισε η Δικαιοσύνη. Υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα εικονικά τιμολόγια που αφορούν μεταφορά και ενταφιασμό στερεών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ στον Δήμο Φυλής Αττικής, καθώς και στα ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Τα βασικά ερωτήματα αφορούν τη γνησιότητα του δεματοποιητή καθώς και τις αλήθειες της μεταφοράς και των ποσοτήτων των απορριμμάτων. Δυστυχώς, στην υπόθεση αυτή η τότε πολιτική ηγεσία του δήμου (2006-14) είχε εμπλέξει μεγάλο αριθμό αιρετών και υπαλλήλων. Ο δήμος παρίσταται ως πολιτική αγωγή υποχρεωτικά με τον νόμο ώστε να προστατέψει το δημόσιο χρήμα».
«Δυστυχώς, η τότε πολιτική ηγεσία του δήμου (2006-14) είχε εμπλέξει μεγάλο αριθμό αιρετών και υπαλλήλων. Ο δήμος παρίσταται ως πολιτική αγωγή υποχρεωτικά με τον νόμο ώστε να προστατέψει το δημόσιο χρήμα» Τάκης Αντωνακόπουλος Δήμαρχος Πύργου