Στο εδώλιο ο Πάτσης για το πόθεν έσχες – σουρωτήρι – Για συμμετοχή σε εταιρείες που είχε… ξεχάσει να δηλώσει, όπως είχε αποκαλύψει το Documento

Στο εδώλιο ο Πάτσης για  το πόθεν έσχες – σουρωτήρι – Για συμμετοχή σε εταιρείες που είχε… ξεχάσει να δηλώσει, όπως είχε αποκαλύψει το Documento

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρόκειται να καθίσουν σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, η σύζυγός του Βασιλική Παπαλουκά και η πρώην σύζυγός του προκειμένου να δικαστούν ως κατηγορούμενοι για διάτρητα πόθεν έσχες.

Πρόκειται για την υπόθεση που από το 2020 είχε γράψει το Documento, ενώ είχε ενημερωθεί επισήμως και η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, αλλά είχε θέσει τότε τις καταγγελίες στο αρχείο.

Τελικά, τρία χρόνια μετά, και ενώ ο Ανδρ. Πάτσης είχε διαγραφεί από τη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες με «κόκκινα» δάνεια, κατατέθηκε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκ νέου σύγκληση της επιτροπής πόθεν έσχες. Εντέλει η ασυλία Πάτση ήρθη και του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας (λόγω της δικηγορικής ιδιότητάς του, αρμόδιο είναι το εφετείο).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρ. Πάτσης βαρύνεται με τα αδικήματα «της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση καθώς και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως, κατ’ εξακολούθηση».

Η σύζυγός του Βασ. Παπαλουκά κατηγορείται για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης συζύγου του υπόχρεου και για συνέργεια σε συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή διά παρένθετου προσώπου (συζύγου), ενώ η πρώην σύζυγος Πάτση για ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (συζύγου του υπόχρεου).

Τα αδικήματα φέρεται να έχουν τελεστεί από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό έτος 2019, με ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης 20 Ιουλίου 2021 και ημερομηνία αναφοράς 17 Ιουλίου 2019, εντοπίστηκαν ανακρίβειες σε ό,τι αφορά τα δηλωθέντα ακίνητα. Ειδικότερα, ο Ανδρ. Πάτσης φέρεται να μην καταχώρησε πισίνα 28 τ.μ. σε ακίνητο στη Νέα Πεντέλη στο όνομα της τότε συζύγου του, ενώ δήλωσε 2.635 τ.μ. ως έκταση σε δικό του αγροτεμάχιο στο Λουτράκι αντί των 4.029 τ.μ. που αναγράφονται στο συμβόλαιο γονικής παροχής.

Πλημμέλειες όμως εντοπίστηκαν και στη δήλωση πόθεν έσχες του 2021. Εκεί ο πρώην βουλευτής φέρεται να ανέγραψε εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του ύψους 15.149 ευρώ αντί 37.694 ευρώ.

Επίσης σε οκτώ δανειακές υποχρεώσεις της δικηγορικής του εταιρείας από τράπεζα εξωτερικού ανέγραψε λανθασμένο ποσό και επιπλέον παρέλειψε να προσκομίσει βεβαίωση για τις υπόλοιπες οφειλές ύψους 70.000 ευρώ.

Ακόμη, φέρεται να μη δήλωσε ότι συμμετείχε αυτοπροσώπως ή διά παρένθετου προσώπου στο κεφάλαιο τριών εταιρειών με έδρα την Κύπρο και η νυν σύζυγός του σε εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που απαγορεύεται για τους βουλευτές.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Τα στοιχεία της υπόθεσης Πάτση εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Ηταν 17 Μαΐου 2020 όταν το Documento αποκάλυψε ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανιζόταν να μην έχει δηλώσει τη συμμετοχή του σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ωστόσο η επιτροπή έθεσε τις καταγγελίες στο αρχείο.

Αργότερα βέβαια ο Ανδρ. Πάτσης… θυμήθηκε να δηλώσει όσα είχε «ξεχάσει». Αυτό καταδεικνύει ότι η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής είχε αδιαφορήσει πλήρως για τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για τη δήλωση πόθεν έσχες του.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Στο Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Όλα τα ονόματα

Αιχμή Κακλαμάνη για συμβούλους Μητσοτάκη: Τους πιάνει φαγούρα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό (Video)

Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας

Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Σοκ στον Βόλο: Χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του – Διαπέρασε το κρανίο η τρίαινα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter