Στο εδώλιο 17 στελέχη της ΕΛΑΣ για τη φρουρά Φουρθιώτη που… διέψευδαν

Στο εδώλιο 17 στελέχη της ΕΛΑΣ για τη φρουρά Φουρθιώτη που… διέψευδαν

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που θα δικαστούν τον Νοέμβριο και ο πρώην αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης

Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 21 του ερχόμενου Νοεμβρίου 17 κορυφαία στελέχη της ΕΛΑΣ, πρώην και εν ενεργεία, για τη διάθεση πολυάριθμης αστυνομικής δύναμης για την… προστασία του Μένιου Φουρθιώτη. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, δύο αντιστράτηγοι ε.α., άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020-21 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα να διατεθεί αστυνομική φύλαξη στον Φουρθιώτη. Πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη σοβαρής υπόθεσης που έρχεται να δικαιώσει τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento που είχε αναδείξει το θέμα της εξωφρενικής αστυνομικής φρουράς την οποία είχε εξασφαλίσει ο Φουρθιώτης μέσω των «επαφών» του ακόμη και με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια χρονική περίοδο αποκαλύφθηκαν και το συμβολαίου θανάτου κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη με εντολέα τον Μ. Φουρθιώτη και η σκηνοθετημένη «επίθεση» που έγινε εναντίον της οικίας Φουρθιώτη προκειμένου να του επιστραφεί η αστυνομική προστασία, η οποία αναγκαστικά είχε αποσυρθεί μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεών μας.

Ηξεραν, αλλά συνέχιζαν

Το αδικήματα για τα οποία έχουν αποσταλεί κλητήρια θεσπίσματα (το αποκάλυψε η «Καθημερινή») είναι παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με την κατηγορία, ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 η ηγεσία της ΕΛΑΣ διέθεσε συνολικά στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη τέσσερις αστυνομικούς, δύο συνοδευτικά οχήματα (μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο) καθώς και 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του.

Διατήρησαν μάλιστα τη φύλαξη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές-καταγγελίες αστυνομικών της φρουράς του ότι ο Φουρθιώτης τους εξανάγκαζε να παραβαίνουν τα καθήκοντά τους. Οπως για παράδειγμα όταν, μεταξύ άλλων, είχε απαιτήσει από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Οταν εκείνος αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».

Τέσσερις έρευνες

Τουλάχιστον τέσσερις εισαγγελικές έρευνες που έχουν διενεργηθεί για τα έργα και τις ημέρες του… πολυπράγμονα Φουρθιώτη διατάχθηκαν ύστερα από δημοσιεύματα του Documento.

Ανάμεσά τους είναι και η δικογραφία για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη. Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος εναντίον τόσο του Φουρθιώτη όσο και ακόμη δύο πρόσωπων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ολα άρχισαν όταν ο τότε αντιδήμαρχος Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης, δημοσιοποιώντας σχετικά έγγραφα, απέδειξε πως ο Φουρθιώτης φυλασσόταν από δυνάμεις της ΕΛΑΣ σε 24ωρη βάση.

Μάλιστα είχαν διατεθεί περιπολικά από διάφορα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου για τη φύλαξή του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής αστυνόμευση στις εν λόγω περιοχές. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές το Documento διενήργησε έρευνα αναδεικνύοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου.

Και, ω του θαύματος, η ΕΛΑΣ προχώρησε τότε σε διάψευση. «Δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν από κάποιους δημοσιογράφους για φύλαξη κάποιου δημοσιογράφου» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση.

Ανάμεσα βέβαια στις αποκαλύψεις του Documento ήταν και ότι η ΕΛΑΣ είχε διαθέσει στον Φουρθιώτη θωρακισμένο τζιπ BMW X5 καθώς και συνοδευτικές μηχανές, για τα οποία είχε ενημερωθεί και ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το κουβάρι δεν άργησε να ξετυλιχτεί. Μόλις μία ημέρα αργότερα ο φωτορεπόρτερ του Documento Μάριος Μπίκος φωτογράφισε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων την πομπή αστυνομικής προστασίας του Φουρθιώτη. Σε ένα κρεσέντο εξουσίας ο Φουρθιώτης έδωσε… εντολή στους αστυνομικούς να συλλάβουν τον φωτογράφο, ο οποίος κρατήθηκε παράνομα μέχρι την παρέμβαση του νομικού συμβούλου του Documento Γιάννη Απατσίδη.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο μάνατζερ – δημοσιογράφος – εκδότης έμεινε χωρίς αστυνομικούς συνοδούς με απόφαση της ΕΛΑΣ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι έπειτα από παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο αρχηγός, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, έδωσε εντολή στην αρμόδια επιτροπή να επαναξιολογήσει την απόφαση με την οποία είχε χορηγηθεί αστυνομική φρουρά στον Μένιο Φουρθιώτη.

Με λίγα λόγια, η ΕΛΑΣ διέψευσε τη δική της αρχική διάψευση με την οποία αρνιόταν τα περί φρουράς στον Φουρθιώτη.

Το συμβόλαιο θανάτου

Ηταν Απρίλιος του 2021 όταν ο Φουρθιώτης, απαρηγόρητος που του πήραν την 24ωρη φρουρά του, κατέστρωσε σχέδιο για να την πάρει πίσω. Αναζητούσε λοιπόν στην «πιάτσα» κάποιον για να στήσει σκηνικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του, ώστε να του επιστραφεί η αστυνομική φρουρά αλλά και να εκτελέσει συμβόλαιο κατά του Κ. Βαξεβάνη και ακόμη ενός δημοσιογράφου. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε πρόσωπο από τον κόσμο της νύχτας με το ψευδώνυμο «Ταρίφας».

Πράγματι, λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε ένας άντρας έξω από το σπίτι του με καλάσνικοφ και άνοιξε πυρ προς το άδειο πλέον φυλάκιο. Οπως προέκυπτε από το διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό, ο άντρας ήταν τόσο… προσεκτικός που άρχισε να πυροβολεί στη μάντρα σαν να μην ήθελε να βρει στόχο. Η φρουρά επιστράφηκε για μερικές μέρες, αν και όχι στην προηγούμενη έκταση, διότι κρίθηκε ότι ο Φουρθιώτης ήταν πράγματι… στόχος.

Από την άλλη, τις πληροφορίες περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου κατά του Κ. Βαξεβάνη έχει επιβεβαιώσει με επίσημη κατάθεση μάρτυρας της υπόθεσης, καθώς και άλλα πρόσωπα, αλλά και ο αποκαλούμενος «Ταρίφας». Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ένας μάρτυρας-κλειδί ο οποίος σε συνάντηση με τον Κ. Βαξεβάνη και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Τριάντη στα γραφεία του Documento είχε επικαλεστεί ως πηγή του τον «Ταρίφα». Στη συνάντηση ο μάρτυρας αποκάλυψε όσα γνώριζε για τις προθέσεις Φουρθιώτη, τα οποία και κατέθεσε επισήμως:

«Στις αρχές Μαρτίου του 2021, 10 με 15 ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Φουρθιώτη» συνάντησε τυχαία στον Πειραιά ένα πρόσωπο το οποίο απασχολείται ως οδηγός ταξί.

Ο ταξιτζής ή «Ταρίφας», όπως τον αποκαλούν, είχε αποφυλακιστεί το 2017 έπειτα από έκτιση ποινής για υπόθεση ναρκωτικών. Ο «Ταρίφας» τού είπε ότι είχε συναντηθεί με τον Φουρθιώτη έξω από το σπίτι του δεύτερου στον Διόνυσο και του πρότεινε (ο Φουρθιώτης) να πάει να πυροβολήσει το σπίτι του έναντι χρηματικής αμοιβής προκειμένου να πάρει πίσω την αστυνομική του προστασία.

O «Ταρίφας» είπε στον μάρτυρα ότι ο Φουρθιώτης του πρότεινε να βγάλει από τη μέση τον Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο με αλβανικό όνομα. Ο μάρτυρας είπε στον «Ταρίφα» να μην κάνει τίποτα παράνομο γιατί θα μπλέξει κι εκείνος συμφώνησε μαζί του. Δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον «Ταρίφα» ο μάρτυρας επισκέφτηκε τα γραφεία του Documento.

Η απόπειρα εισβολής

Μερικές μέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή δύο προσώπων με αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία. Την ίδια μέρα, λίγο πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα, άγνωστος επιχείρησε να μπει στα γραφεία του Documento ανεβαίνοντας στον πέμπτο όροφο από τη σκάλα κινδύνου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας γύρω στις 22.00 πραγματοποιήθηκε και η επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Φουρθιώτη. Η επίθεση επιβεβαίωνε όσα είχε πει στον Κ. Βαξεβάνη το πρόσωπο που επισκέφτηκε τα γραφεία της εφημερίδας.
Το απόγευμα της 23ης Απριλίου ο εκδότης του Documento δέχτηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκε ότι «θα πρέπει να προσέχει». Οπως είχε πληροφορηθεί, οι ένοπλοι που είχαν πυροβολήσει κατά της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν πρόσωπα που θα εκτελούσαν συμβόλαιο εναντίον του αλλά ματαίωσαν το σχέδιο λόγω της συμπλοκής με τους αστυνομικούς. Ο Βαξεβάνης δημοσιοποίησε την καταγγελία και ξέσπασε σάλος.

Στις 26 Απριλίου κατέθεσε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής όσα είχε καταγγείλει δημόσια. Λίγες ώρες μετά εντοπίστηκαν τα δύο πρόσωπα που φέρονται να επέβαιναν στη μηχανή. Η εισαγγελία έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες Βαξεβάνη. Τον ίδιο μήνα ο Φουρθιώτης συνελήφθη και διώχτηκε ποινικά για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στη διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία και για ακόμη εφτά πλημμελήματα. Στη συνέχεια προφυλακίστηκε, για να αποφυλακιστεί όμως λίγο αργότερα.

Τελικά γι’ αυτή την υπόθεση με τις σκηνοθετημένες επιθέσεις στο σπίτι του καταδικάστηκε από το ΜΟΔ μόνο για τρία πλημμελήματα και του επιβλήθηκε ποινή 26 μηνών με αναστολή.
Για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος Βαξεβάνη η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί.

Το «Συν-εργασία» και οι απειλές στον Βρούτση

Η κομπίνα που έστησε ο παρουσιαστής για να αποσπάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ εν μέσω πανδημίας

Το γεγονός ότι ο Μ. Φουρθιώτης αισθανόταν ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο εξαιτίας των στενών σχέσεων που είχε χτίσει με την εξουσία επιβεβαίωσε το Documento τον Απρίλιο του 2021 φέρνοντας στο φως τη διαβόητη κομπίνα που έστησε ο παρουσιαστής των trash εκπομπών με το πρόγραμμα «Συν-εργασία» ώστε να αποσπάσει δόλια εν μέσω πανδημίας δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το δημόσιο.

Ο Φουρθιώτης επιχείρησε να εισπράξει μεγάλο χρηματικό ποσό από το πρόγραμμα δηλώνοντας πλασματικούς υψηλούς μισθούς για τον ίδιο και εργαζόμενους σε εταιρεία του. Ετσι, εμφάνισε ξαφνικά μηνιαίο μισθό συνολικού ύψους 80.000 ευρώ και μπήκε στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το κράτος έπρεπε να πληρώσει αυτόματα στον Φουρθιώτη και στους άλλους εργαζόμενους το 60% των μηνιαίων μισθών τους, δηλαδή περισσότερα από 46.000 ευρώ για κάθε μήνα.

Παχυλή επιδότηση

Συνολικά λοιπόν μόνο για ένα μήνα το δημόσιο, με βάση το 60% του προγράμματος «Συν-εργασία», θα έπρεπε να πληρώσει ποσό άνω των 230.000! Σύμφωνα με δηλώσεις τού τότε υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο παρουσιαστής φέρεται να έλαβε επιδότηση για τρεις μήνες, η οποία φρέναρε για τον Οκτώβριο. Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ εντόπισαν τις παρατυπίες, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2020 ο Γ. Βρούτσης να περάσει νομοθετική διάταξη επιβάλλοντας πλαφόν τις 6.500 ευρώ προς επιδότηση από το «Συν-εργασία». Αυτό εξόργισε τον Φουρθιώτη, ο οποίος έκανε ντου στο υπουργείο Εργασίας ουρλιάζοντας για να μάθει τον λόγο που δεν του είχαν πιστωθεί ακόμη από το κράτος οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% του μισθού που υποτίθεται ότι έπαιρνε.

Είχε αποκαλύψει τότε στο Documento ο Γ. Βρούτσης: «Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε με μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή». Λίγο καιρό μετά ο Γ. Βρούτσης βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Οι κλήσεις

Μάλιστα, όπως φάνηκε από ιστορικό κλήσεων που δημοσιοποίησε ο Φουρθιώτης, μιλούσε με τον Νίκο Σιγάλα, τότε διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2021. Ακριβώς την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους φαίνεται ότι έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος μέσω της κομπίνας που είχε στήσει. Κι αυτό γιατί τότε πληρώθηκαν οι επίμαχοι μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριος 2020.

Μετά τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες του Φουρθιώτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter