Στο διάστημα και πάλι η Ευρώπη: Παρθενική πτήση του Ariane 6, πυραύλου «βαρέων μεταφορών»

Σε αυτή την εικόνα που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 6 εκτοξεύεται από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024. (Stephane Corvaja/Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μέσω AP)

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας η πρώτη εκτόξευση του νέου πυραύλου βαρέων μεταφορών Ariane 6 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Με τον νέο πύραυλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) «επιστρέφει» στο Διάστημα.

Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο Διάστημα. Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών.

 

Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

Εργαζόμενος του ομίλου Ariane στέκεται μπροστά από τον κινητήρα Vulcain 2.1 ενός πυραύλου Ariane 6, πριν από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο Βερνόν της δυτικής Γαλλίας, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021. (AP Photo/ Christophe Ena, Pool)

 

Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ και Γερμανία εναντιώνονται στην πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

Αλβανία: Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα

Σάλος για τα δυο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών – Οι αποκαλύψεις του documentonews.gr

Μάχη με τις φλόγες στις Αχαρνές: Μεγάλες ζημιές σε εργοστάσια – Αποπνικτική ατμόσφαιρα και κλειστοί δρόμοι (Video)

Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά του Αιγαίου – Λέρος και Σίφνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης