Ο κόσμος χάνεται κι αυτοί άνοιξαν κομμωτήρια, γυμναστήρια, καφετέριες.
Περίπου 25 υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέβησαν την εντολή για κλείσιμο καταστημάτων οδηγούνται για τα περαιτέρω, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας που τους άσκησε ποινική δίωξη, στο αυτόφωρο για να δικαστούν .
Την ίδια ώρα , στις επάλξεις με ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, γραμματείς και εισαγγελείς, είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Προϊσταμένου της, Ευαγγ. Ιωαννίδη .
Σε καραντίνα είναι παράλληλα υπάλληλοι του ισογείου της Εισαγγελίας (κτίριο 16) όπου στα γραφεία όπου ορίζονται τα πινάκια εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού.
Τι αναφέρει ο νόμος για τους παραβάτες
Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση εκ μέρους επιχειρηματιών των εντολών για κλείσιμο καταστημάτων τιμωρείται πλέον (και) με πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ ήδη προβλέπεται φυλάκιση «έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Εως και ισόβια με τον νέο Ποινικό Κώδικα
Βαρύτατες ποινικές κυρώσεις που ξεκινούν από φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια και φτάνουν ακόμα και σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για ανθρώπους ΄που σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα ασφάλειας για την όσο λιγότερο δυνατή μετάδοση του κορονοϊού που επέβαλλε το Κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή. Η διάταξη αφορά μέτρα για την πρόληψη ασθενειών και οι ποινές αυξάνονται στα (έως) 10 χρόνια αν μεταδοθεί σε άνθρωπο.
Αναλυτικά ο Κώδικας προβλέπει:
«Νέος ΠΚ άρθρο 285.- Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:
α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,
β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:
α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και
β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».