Με διαρροές επιχειρούν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν στην έντονη κριτική που ασκούν πολίτες και αντιπολίτευση για την ενδοτικότητα με την οποία εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο, καθώς και για το γεγονός πως από το λεξιλόγιό του απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, σφυρηλατώντας παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα για τους νέους αμερικανικούς εξοπλισμούς που ανακοίνωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Με το βολικό «υπάρχουν πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που είναι καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες» δικαιολογούν κυβερνητικές πηγές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο την μη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα και στο ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας. Σε αντιδιαστολή, προαναγγέλλουν αναφορά του πρωθυπουργού στο ζήτημα κατά την τοποθέτησή του από βήματος Κογκρέσου το απόγευμα, όταν και θα παραθέσει ομιλία, ενώ η ίδια κυβερνητική πηγή φέρεται να αναφέρει πως στον Λευκό Οίκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό «χωρίς να μασήσει τα λόγια του».
Υποστηρίζουν δε πως κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν του παρέδωσε χάρτη της Άγκυρας για την «Γαλάζια Πατρίδα» των γειτόνων, αλλά και πως του παρέθεσε λεπτομέρειες για την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις επάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, η διαρροή έχει και τη σημείωση πως «άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο».
Στον αντίποδα, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για συμμετοχή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των μαχητικών F-35, η ίδια κυβερνητική πηγή παρουσιάζει ως ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Όπως μεταφέρεται, στο παρασκήνιο της «απόφασης Μητσοτάκη» βρίσκεται η οπλοβιομηχανία της Lockheed Martin που πριν από λίγες ημέρες «ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών».
«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» η γραμμή της κυβέρνησης που μεταφέρεται από τα δημοσιεύματα, με τη σημείωση πως η Lockheed Martin ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ΕΑΒ, «με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ».
Ικανοποιημένη κυβέρνηση, γενικώς…
Στην κυβερνητική διαρροή υπερτονίζεται η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την έκβαση της πρώτης ημέρας του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Γίνεται ειδική αναφορά στο «πάρα πολύ καλό κλίμα» μεταξύ των δυο ανδρών, αλλά και πλήθος γενικοτήτων για την «ταύτιση» Ελλάδας και ΗΠΑ για θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα. Επίσης, ειδική μνεία γίνεται στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με υπογράμμιση στον στόχο των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν στην Ευρώπη το ρωσικό αέριο με το δικό τους υγροποιημένο, θέση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται απόλυτα, με «πολύ συζήτηση» να γίνεται για την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
«Η Ελληνική δημοκρατία έχει πλέον αποδείξει την ανθεκτικότητα της καθώς υπερέβη τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης με την οικονομία να εξέρχεται ισχυρότερη και τους θεσμούς να καθίστανται πιο θωρακισμένοι» είναι μία από τις γενικότητες που «διαρρέει» η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την χθεσινή ημέρα.
«Συμμαχία» έναντι της Ευρώπης στα ενεργειακά
Ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού ενδιαφέροντος συγκεντρώνεται στο ενεργειακό, και στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς, μέσω της επιβολής πλαφόν. Σημειώνεται δε πως υπογραμμίζεται η ταύτιση και ο συντονισμός ΗΠΑ και Ελλάδας ενόψει ευρωπαϊκών αποφάσεων, προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Κατά την κυβερνητική πηγή, «οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, εξ’ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενέργειας να εργαστούν στενά».
«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» μεταφέρεται ακόμα, δείχνοντας την Κομισιόν για τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει. Φυσικά, υπογραμμίζεται για μία ακόμα φορά πως «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου».
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκαν ευθέως στο ζήτημα, οι κυβερνητικές διαρροές αναφέρονται στον East Med που σήμερα βρίσκεται «παγωμένος», υποστηρίζοντας πως η ελληνική πλευρά «επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος».
Διαβάστε επίσης
«Δεδομένος» και άτολμος στον Λευκό Οίκο ο Κυρ. Μητσοτάκης
Αντώναρος: O Mητσοτάκης αποφεύγει και στην Ουάσιγκτον αναφορά στην Τουρκία όπως ο διάβολος το λιβάνι