Τα ποσοστά του πρωτοεμφανιζόμενου παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, η βάση προκειμένου να λάβει διερευνητική εντολή και να θέσει τις προγραμματικές θέσεις και τους όρους για συγκυβέρνηση
Οι εκλογολόγοι προσδιορίζουν στις έρευνές τους τη διάχυτη αβεβαιότητα για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην κάλπη της 21ης Μαΐου 2023. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει το ρευστό πολιτικό σκηνικό σαν ένα συμπιεσμένο ελατήριο που μπορεί να τον εκτινάξει προς τα πάνω – με την όποια σχετικότητα στο ύψος τού πήχη.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι όρος για την αποδέσμευση της χαμένης προσμονής και ελπίδας για την επόμενη μέρα από το εκλογικό σώμα είναι η τόνωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι που δεν φαίνεται να έχουν υπολογίσει στην αντιπολιτευτική τους τακτική κατά του ΠΑΣΟΚ τα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Πειραιώς.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένα αστικό κόμμα που υφίσταται τις πιέσεις των συμφερόντων που εξυπηρετεί (και θα τις υποστεί ακόμη περισσότερο μετεκλογικά). Ομως η προϋπόθεση για να μπει στο παιχνίδι των συναινέσεων είναι να επιβιώσει και να αυξήσει κατά τι τα ποσοστά του. Και η μόνη βεβαιότητα που έχει να προσφέρει είναι ότι δεν θα βρεθεί να απολογείται μετεκλογικά για όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά (και κυρίως για το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές).
Ο συμβολισμός πίσω από τον στόχο
Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης πίσω από τους βερμπαλισμούς των εκκλήσεών του προς τον ελληνικό λαό «για μια νέα αρχή» ώστε να μπει σφήνα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγει να βάλει έναν εμβληματικό πήχη αύξησης των ποσοστών του, που να θυμίζει την εμβληματική εποχή της εκλογικής εμφάνισης του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟK-ΚΙΝΑΛ είχε λάβει 8,1% (22 έδρες) και πρόσφατα ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε στόχο «ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανεβάζοντας πάνω από 50% τις δυνάμεις μας και δίνοντας τη δυνατότητα να μπούμε ανταγωνιστικά στο πολιτικό προσκήνιο». Με άλλα λόγια, έθεσε ως στόχο γύρω στο 12% και άνω το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να λάβει τη διερευνητική εντολή και να θέσει τις προγραμματικές του θέσεις και τους όρους για συγκυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, το ποσοστό αυτό δίνει εκ προοιμίου την απάντηση σε όσους τού λένε για «μικρομεγαλισμό» στις απαιτήσεις των όρων διαλόγου για κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και από την άλλη του δίνει την αβάντα να μη δεχτεί όσα προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα δεχτεί… Είναι η απάντηση της επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ, μιας εκλογικής επανίδρυσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αρχίσει να θυμίζουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου προς την εξουσία (και τη συγκρότηση ενός μεγάλου κόμματος), που την ξεκίνησε εκλογικά στις κάλπες του Νοεμβρίου του 1974 όταν έλαβε ποσοστό 13,58%.
Πάντως φαίνεται ότι προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο και ο έχων μακρά πολιτική πείρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο αντιπαράθεσης με τον Ν. Ανδρουλάκη. Αν και υποστηρικτικός στις φιλοΝΔ δυνάμεις εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρ. Λοβέρδος αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει με κινούμενη άμμο το εκλογικό σκηνικό που έχει κάλπη με απλή αναλογική και επόμενη κάλπη με ψηφισμένο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης (πλειοψηφικό). Ετσι, λαμβάνει θέση στον προεκλογικό στίβο, όπως και άλλοι, με τρόπο που μετεκλογικά τα βίντεο των τοποθετήσεών του να μην τον «κάψουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του (ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, 12.4.2023) είπε ότι «δεν θεωρώ προοδευτικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Αλλά στις ανάγκες διακυβέρνησης της χώρας που θα χειριστούν οι πολιτικοί αρχηγοί στις διερευνητικές εντολές δεν με νοιάζουν εμένα οι ταμπέλες»! Ο Ανδρ. Λοβέρδος επιμένει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές…
Οι υποκλοπές πάλι στο προσκήνιο
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει στην αντιπολιτευτική του φαρέτρα πολλά βέλη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αναμένει από τη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου JURI να εκδώσει γύρω στις 24-25 Απριλίου 2023 την απόφασή της για το ζήτημα της παραβίασης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της ευρωβουλευτικής ασυλίας του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε καταθέσει από το φθινόπωρο αίτημα στην επιτροπή JURI με το οποίο ζητούσε να διερευνηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση, όταν η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνό του το 2021, παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία του. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία παραίτησής του από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου τη θέση του θα λάβει ο συγγραφέας και οικονομολόγος Νίκος Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα η πολιτική ζωή συνταράσσεται από τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει τους θεσμούς με αφορμή την υπόθεση Κασιδιάρη. Σε αυτό το κλίμα έρχονται εξελίξεις στο ζήτημα των υποκλοπών. Η Χαριλάου Τρικούπη, που προβάλλει ως «γραμμή» σε κάθε τομέα πολιτικής τη θεσμικότητα και την προστασία του κράτους δικαίου, βρίσκει εκ νέου πεδίο ανάδειξης των θέσεών της. Οπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τις αποκαλύψεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρειου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε» εγείρονται «πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, όμως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέμφεται και τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο που «προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος που θα έκρινε σε λίγες ημέρες».
* Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημ. Documento, τεύχος 335 (15-16 Απριλίου 2023)