Στίβεν Γουίτκοφ: Ο άνθρωπος του Τραμπ που φέρεται να πίεσε τον Νετανιάχου για εκεχειρία στη Γάζα

Ο απεσταλμένος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, έφτασε στο Ισραήλ το Σάββατο για να πιέσει για  τη συμφωνία  κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, ο Γουίτκοφ απαίτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το γεγονός πως το Σάββατο είναι ημέρα αργίας για το Ισραήλ, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.

«Το Σάββατο δεν με αφορά», φέρεται να είπε με αποφασιστικότητα.

Παρά την έλλειψη προηγούμενης διπλωματικής ή εμπειρίας στην περιοχή, η ανορθόδοξη προσέγγιση του Γουίτκοφ και η στενή σχέση του με τον Τραμπ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς τους εμπλεκομένους να προχωρήσουν στην επίτευξη συμφωνίας στη Γάζα. Ο Στιβ Γουίτκοφ, που συμμετείχε στις συνομιλίες και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τον διαφαινόμενο τερματισμό του πολέμου.

Ο Γουίτκοφ, λέγεται πως μετέφερε το μήνυμα του Τραμπ να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πριν από την ορκωμοσία της 20ής Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει «κόλαση στη Μέση Ανατολή» εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι την ημερομηνία αυτή. Το μήνυμά του περιγράφηκε ως ωμό και δυναμικό, αντανακλώντας τη διπλωματία υψηλού κινδύνου του Τραμπ.

Στο παρασκήνιο, το επιθετικό στυλ του Γουίτκοφ έχει δεχθεί τόσο επαίνους όσο και επικρίσεις. Σύμφωνα με τη Haaretz, Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημείωσαν την έλλειψη συμμόρφωσής του στις διπλωματικές αβρότητες. Ένας διπλωμάτης δήλωσε στη Haaretz: «Ο Γουίτκοφ δεν είναι διπλωμάτης. Δεν μιλάει σαν διπλωμάτης. Είναι ένας επιχειρηματίας που θέλει να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία και προχωρά ασυνήθιστα επιθετικά».

Η συνάντηση

Μια « έντονη “ συνάντηση του Σαββατοκύριακου μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του νέου απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, με τον κορυφαίο σύμβουλο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια μόνο συνάντηση απ” ό,τι έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.

Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στη Ντόχα την τελευταία εβδομάδα για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, καθώς οι διαμεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Γουίτκοφ πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το βράδυ της Δευτέρας -δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ- οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους διαμεσολαβητές ότι αποδέχθηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία των ομήρων, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που να τον καθορίζει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

«Ποιος  παίρνει τα εύσημα γι’ αυτό κ. Μπάιντεν, εσείς ή ο Τραμπ;»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε αν θα έδινε τα εύσημα στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν απάντησε ότι «αυτό είναι το ακριβές πλαίσιο της συμφωνίας που πρότεινα τον Μάιο. Ακριβώς».

Σημείωσε ότι ήταν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ που τους βοήθησε να αποδυναμώσουν τη Χαμάς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πρόσθεσε ότι είχε πει στην ομάδα του να «συντονιστεί στενά» με την επερχόμενη ομάδα του Τραμπ «για να βεβαιωθούμε ότι μιλάμε όλοι με την ίδια φωνή, γιατί αυτό κάνουν οι Αμερικανοί πρόεδροι».

Καθώς άρχισε να αποχωρεί από την αίθουσα μετά το τέλος της διάσκεψης, ένας δημοσιογράφος φώναξε: «Ποιος παίρνει τα εύσημα γι’ αυτό κ. Πρόεδρε, εσείς ή ο Τραμπ;».

Ο Μπάιντεν γύρισε και απάντησε: «Αυτό είναι αστείο;»

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν την εκεχειρία με το Ισραήλ (Videos)

Συρία: Για πρώτη φορά το Ισραήλ βομβαρδίζει δυνάμεις της νέας κυβέρνησης – Τρεις νεκροί

Γάζα: Εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς μετά από 15 μήνες σφαγής

 

Ετικέτες