Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς – Όλοι οι συνδυασμοί

Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς – Όλοι οι συνδυασμοί

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή 13 Μαίου 2018 και την μεθεπόμενη Κυριακή στις 20 Μαΐου 2018, οι περίπου 2.600 δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που είναι μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκειμένου να αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη διετία.

Αύριο, Κυριακή, οι κάλπες θα ανοίξουν για να ψηφίσουν οι δικαστικοί λειτουργοί εκτός Αττικής, ενώ στις 20 Μαΐου 2018 θα προσέλθουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Αθήνας και του Πειραιά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες αύριο στην Περιφέρεια θα ανοίξουν στις 8 π.μ. και θα κλείσουν 3 μ.μ., αντίθετα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών (20 Μαΐου 2018) θα ανοίξουν 8 π.μ. και θα παραμείνουν ανοικτές έως 7 μ.μ. Φυσικά, εάν υπάρχει μεγάλη προσέλευση θα παραταθεί ο χρόνος που θα παραμείνουν οι κάλπες ανοικτές.

Οι εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν επίσημα συνδυασμοί υποψηφίων. Όμως, στην πράξη οι υποψήφιοι έχουν ομαδοποιηθεί και κατέρχονται στις εκλογές με 5 ομάδες (ουσιαστικά συνδυασμούς) και με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, διεκδικώντας την ψήφο των συναδέλφων τους δικαστών και εισαγγελέων.

Οι συνδυασμοί 3 ομάδων ήδη συνεργάζονται από τις περασμένες εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είναι η ομάδα των αδελφών Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, η οποία στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 2 έδρες.

Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης είναι σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΕ, ενώ Χαράλαμπος Σεβαστίδης είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης.

Η ομάδα του απερχόμενου γενικού γραμματέας της ΕΔΕ, Νικολάου Σαλάτα, στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 3 έδρες.

Η ομάδα του απερχόμενου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 3 έδρες.

Το μέλους του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, κατέρχεται επικεφαλής ομάδας. Να σημειωθεί ότι η κυρία Στενιώτη έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΔΕ, μετά την αποχώρηση της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, από τη θέση της προέδρου της Ένωσης.

Η ομάδα του Χρήστου Κατσιάνη συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές της Ένωσης.

Πλέον των ομάδων, διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων του, ο Χρήστος Νάστας, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος-μεμονωμένος υποψήφιος.

Οι ομάδες-συνδυασμοί

Οι 5 ομάδες (συνδυασμοί) μαζί με όλους τους υποψήφιους τους, όπως και ο ένας ανεξάρτητος-μεμονωμένος που διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους είναι:

1) Ο συνδυασμός της ομάδας των Χαράλαμπου Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών), Χριστόφορου Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών), περιλαμβάνει 4 υποψηφίους που είναι: Παντελή Μποροδήμο (Πρωτοδίκης) και Ιωάννη Κωνσταντινόπουλο (αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου).

2) Ο συνδυασμός της ομάδας του Νικολάου Σαλάτα (Εφέτης) περιλαμβάνει επίσης 5 υποψηφίους, που είναι: Ευστάθιος Βεργώνης (αντεισαγγελέας Εφετών), Ακριβή Ερμίδου (Ειρηνοδίκης), Βαρβάρα Πάπαρη (Εφέτης) και Θωμαίτσα Πατρώνα (πρόεδρος Εφετών).

3) Ο συνδυασμός της ομάδας Μαραγαρίτας Στενιώτη (Εφέτης) περιλαμβάνει επίσης 8 υποψήφιους, που είναι: Ελένη Ασημακοπούλου (Εφέτης), Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης (πρόεδρος Πρωτοδικών), Ιωάννης Ευαγγελάτος (Πρωτοδίκης), Αντιγόνη Καστιζα (Εφέτης), Γρηγόρης Κομπολίτης (Ειρηνοδίκης), Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος (Πρόεδρος Πρωτοδικών) και Ανδρομάδα Στεφανίδου (αντεισαγγελέας Πρωτοδικών).

4) Ο συνδυασμός της ομάδας του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου (Εφέτης) περιλαμβάνει συνολικά 5 υποψηφίους, που είναι: Κωνσταντίνος Κουκούλης (Πρωτοδίκης), Ελευθερία Κώνστα (Εφέτης), Χρηστίνα Σεραπτσή (Ειρηνοδίκης) και Δημήτριος Φούκας (πρόεδρος Πρωτοδικών).

5) Ο συνδυασμός της ομάδας του Χρήστου Κατσιάνη (πρόεδρος Εφετών) περιλαμβάνει συνολικά 8 υποψηφίους, που είναι: Γεράσιμος Βρυώνης (Εφέτης), Σταματία Γκαρά – Δημουλέα (Ειρηνοδίκης), Απόστολος Ζαβιτσάνος (Εφέτης), Ευάγγελος Κασσαλιά (εισαγγελέας Εφετών), Χαράλαμπος Μαυρίδης (Εφέτης), Χρήστος Παπαδήμας (Πρωτοδίκης) και Δημήτριος Τράγκας (Εφέτης).

6) Ακόμη, ο ανεξάρτητος-μεμονωμένος πρόεδρος Εφετών, Χρήστος Νάστας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με όλους τους επικεφαλής των ομάδων για το πρόγραμμά τους, τις θέσεις τους, τις επιδιώξεις τους, τη σημερινή και τη μέλλουσα κατάσταση της Δικαιοσύνης, κ.λπ.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων είναι σε περιοδείες ανά την Ελλάδα, επισκεπτόμενοι πόλεις που έχουν δικαστήρια, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους ως προς τις υποψηφιότητες, το πρόγραμμά τους, κ.λπ. ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Πρακτορείου.

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και υποψήφιος πάλι πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, επισήμανε ότι «την διετία που πέρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέκτησε για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο δημόσιο λόγο και πρόβαλε τις θέσεις της με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Ακόμη, η ΕΔΕ «υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη όταν επιχειρήθηκε αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, ενώ διατήρησε αλώβητη την ενότητα της Ένωσης απέναντι σε διασπαστικές κινήσεις που καθοδηγήθηκαν από μια μικρή μερίδα συναδέλφων», επισήμανε ο κ. Σεβαστίδης και συνέχισε:

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ζωντάνεψε ξανά το ενδιαφέρον των δικαστών και εισαγγελέων για την Ένωσή τους, με τετραπλασιασμό των συμμετοχών στις Γενικές Συνελεύσεις».

Επίσης, «την απερχόμενη διετία εξέδωσε πάνω από 120 ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου στήριξης συναδέλφων που δέχτηκαν άδικες επιθέσεις, ενώ πήρε θέση για θέματα που αφορούσαν τη Δικαιοσύνη και υπερασπίστηκε με σθένος τη δικαστική ανεξαρτησία».

Την απερχόμενη διετία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης, «ανέπτυξε μια αξιοσημείωτη επιστημονική δραστηριότητα με κατάθεση προτάσεων σε θέματα του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και της δικαστικής μεσολάβησης, ενώ πραγματοποίησε 4 συνέδρια».

Παράλληλα, «διεύρυνε τις δημοκρατικές διαδικασίες αξιοποιώντας τις Εφετειακές επιτροπές που λειτουργούν πλέον ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο δικαστικό σώμα».

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Σεβαστίδης, ανέφερε ότι «η απερχόμενη διοίκηση της Ένωσης, έλυσε όλα τα εκκρεμή οικονομικά ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους από το 2013».

Την ίδια στιγμή η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «είχε ουσιαστική παρουσία σε διεθνές επίπεδο πετυχαίνοντας τον Μάϊο του 2017 τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στο ελληνικό δικαστικό σύστημα στην υπόθεση μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα, κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα των δικαστικών εκλογών, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι «μεταξύ των κύριων στόχων για την επόμενη διετία είναι η επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρέωσης δικαστών και εισαγγελέων, η αποτροπή της με οποιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης όπως επιχειρείται με την ιδιωτική διαμεσολάβηση, η προώθηση των θέσεών μας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και η αναβάθμιση του ρόλου των Ειρηνοδικών με τη δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών».

Κλείνοντας ο κ. Σεβαστίδης, τόνισε ότι «οι στόχοι σε οικονομικό επίπεδο είναι η άρση του «παγώματος» των μισθολογικών ωριμάνσεων μετά το τέλος του 2018, όπως και η προστασία των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων».

Νικόλαος Σαλάτας

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΕΔΕ και υποψήφιος πρόεδρος Νικόλαος Σαλάτας αναφέρει ότι «η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος του χειρισμού σοβαρών υποθέσεων σχετιζoμένων με το Δημόσιο βίο του τόπου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της».

Πρό αυτού του φαινομένου, σημειώνει ο κ. Σαλάτας, «ήταν φυσικό να υπερασπιστούμε την δικαστική ανεξαρτησία και να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπεια των λειτουργών της. Και αυτό, επειδή πιστεύουμε απολύτως στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών από το οποίο και απορρέουν βεβαίως δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, υψίστη των οποίων είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας μας έναντι των λοιπών εξουσιών».

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, αναφέρει ακόμη, ότι «κατά την παρελθούσα διετία συνέβησαν γεγονότα που εξέθεσαν τη Δικαιοσύνη με προεξάρχουσα την πρωτοβουλία της απελθούσης προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, παρά τη ρητή και αδιαμφισβήτητη απαγορευτική διάταξη» και συνεχίζει:

«Η απήχηση της παραπάνω πρωτοβουλίας συνάντησε, όπως ήταν φυσικό, την κοινωνική και όχι μόνο κατακραυγή, δημιουργώντας την εντύπωση και ευλόγως, ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία εκ του Συντάγματος είναι υποχρεωμένη κατ΄ εξοχήν και με κάθε τίμημα στην διαφύλαξή του, δεν ορρωδεί προ του ιδίου συμφέροντος, στην κατάλυση συνταγματικών διατάξεών του».

Για το σκοπό αυτό, επισήμανε ο κ. Σαλάτας, «συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της απελθούσης προέδρου του Αρείου Πάγου, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με το κατ΄ επίφαση τίτλο «Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών», στην οποία όμως, έχουν δικαίωμα συμμετοχής δικαστές και εισαγγελείς κάθε βαθμού, ακόμα και συνταξιούχοι δικαστές».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σαλάτα, «η “Ένωση” αυτή, η οποία δεν μπόρεσε, παρά την σφοδρότατη πίεση, που ασκήθηκε στους συναδέλφους, να συγκεντρώσει στους κόλπους της περισσότερους από εκατό δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, καθότι η αντίσταση των συναδέλφων υπήρξε παραδειγματική, ήταν καθαρά μία αντιένωση, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την μακρά ιστορία και προσφορά της».

Μαργαρίτα Στενιώτη

Το απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υποψήφια πρόεδρος Μαργαρίτα Στενιώτη, επισημαίνει ότι «οι επικείμενες αρχαιρεσίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πολύ κρίσιμες, διότι διεξάγονται σε μία περίοδο που η αντοχή πολλών θεσμών δοκιμάζεται και οι αξίες κλονίζονται, με συνέπεια ο θεσμός της Δικαιοσύνης ν΄ αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας για την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, για την ισονομία και για την εμπέδωση του κράτους δικαίου».

Ως υπέρτατη αποστολή της Δικαιοσύνης -συνεχίσει η κ. Στενιώτη- «αναγνωρίζεται η ανάδειξη της αξίας του ανθρώπου. Ωστόσο, οι ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου απαιτούν ο θεσμός της Δικαιοσύνης να αποτελεί επιπλέον συνεκτικό ιστό της κοινωνίας και μοχλό ανάπτυξης της χώρας αποδεικνύοντας ότι το κράτος δικαίου και η ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες».

«Οι παθογένειες της Δικαιοσύνης είναι γνωστές, όπως γνωστό είναι ότι δεν οφείλονται στους δικαστικούς λειτουργούς», σημειώνει η κυρία Στενιώτη και προσθέτει: «Η Πολιτεία πρέπει να τις καταπολεμήσει, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό. Αφήνοντας πίσω μία διετία μη ήρεμη, που έχει να επιδείξει πρωτοφανή για το δικαστικό σώμα «φαινόμενα» έχουμε ανάγκη από μία Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αξιοπιστία και με σταθερά σημεία αναφοράς για το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».

Η κυρία Στενιώτη υπογραμμίζει ότι «υπάρχει η ανάγκη, από μία Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο, δίχως κομματικές αναφορές και παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, με επιστημονικό χαρακτήρα, με τεκμηριωμένο θεσμικό λόγο, με θεσμική και μόνο συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων δύο λειτουργιών θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και θα αποτελέσει ανάχωμα στην αποδόμηση και αμφισβήτηση του έργου των δικαστικών λειτουργών, καθώς και στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων δίχως επιστημονικά κριτήρια».

Αναφερόμενη στο όραμά της για τη Δικαιοσύνη, η κυρία Στενιώτη τονίζει ότι «το όραμά μου για τη Δικαιοσύνη και η επιδίωξή μου είναι μία Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αποτελεσματική και ταχεία».

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Ο υποψήφιος πρόεδρος και απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, επισήμανε ότι «τώρα, μετά από δύο χρόνια πορείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ο απολογισμός έρχεται να συναντήσει το αύριο του δικαστικού σώματος και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη θα βρεθεί στη μέγκενη δυνάμεων που θα εξακολουθήσουν να προσδιορίζουν το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον και θα προκαλούν ανησυχία για κοινωνική, οικονομική, θεσμική αστάθεια, ενώ τα φαινόμενα παρακμής, που εμφανίστηκαν δεν θα εξαφανιστούν».

Ωστόσο, συνεχίζει ο κ. Λυμπερόπουλος, «θα υπάρξουν σημαντικά σημεία τριβής και αντιπαράθεσης, λόγω της συνέχισης της αβεβαιότητας και της μη εμπέδωσης ενός κλίματος ενότητας και συναντίληψης των επιπτώσεων, που προκαλεί και των λύσεων, που πρέπει να εφαρμοστούν».

Αναφερόμενος στο έργο της απερχόμενης διοίκησης ο κ. Λυμπερόπουλος, ανέφερε ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την τελευταία διετία παρουσίασε ψυχραιμία, μαχητικότητα και επιμονή στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου στην διαχείριση εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων. Η συσπείρωση αυτή εκφράστηκε με την συγκρότηση του ενωτικού προεδρείου, που ολοκληρώνει τη θητεία του τις ημέρες αυτές».

Παρ΄ όλα αυτά, «όσοι από τους εκλεγέντες αποφασίσαμε να συνεννοηθούμε για την επόμενη ημέρα στην διαχείριση των δημοσίων θεμάτων της Δικαιοσύνης το πράξαμε χωρίς όρους που παραπέμπουν σε προσωπικά ή άλλα συμφέροντα και με μοναδικό κίνητρο την προστασία των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών», τονίζει ο κ. Λυμπερόπουλος και συνεχίζει: «Και το πράξαμε χωρίς να φοβηθούμε το προσωπικό κόστος, τις ανοίκειες επιθέσεις όσων επιθυμούν δέσμια ή φερέφωνο τους την Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων, ούτε την άγονη αντιπαράθεση με όσους εξακολουθούν να πρεσβεύουν το παρελθόν».

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, «το ενωτικό προεδρείο της περιόδου 2016-2018 συνεισέφερε στα δημόσια δρώμενα της χώρας μια εξαιρετικά διδακτική εμπειρία: Ομάδες και προσωπικότητες με διαφορετικές πορείες και όχι απαραίτητα ταυτιζόμενες σε όλα τα θέματα αντιλήψεις , κατέστη δυνατό να συνεννοηθούν, να συνθέσουν απόψεις, να διαμορφώσουν δράσεις, παρακάμπτοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες και αγκιστρώσεις».

Πάντως, σημειώνει ο κ. Λυμπερόπουλος, «αναζητήσαμε λύσεις με μόνο γνώμονα το θεσμικό πλαίσιο και τη λογική και αξιοποιήσαμε την γνώση του αντικειμένου και τη μεθοδική δράση. Σηκώθηκε τοίχος θεσμικής προστασίας για την υπεράσπιση του Συντάγματος (ακόμα και όταν βαλλόταν εκ των έσω με χειρισμούς για την παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης), για την προστασία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικαστικών σχηματισμών, του κράτους δικαίου, της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και της εσωτερικής ανεξαρτησίας».

Κλείνοντας, ο κ. Λυμπερόπουλος, τονίζει ότι «η πεποίθηση του είναι ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χρειάζεται και για τη συνέχεια προσωπικότητες με όραμα, την προστασία του κράτους δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της και την προστασία των θεσμών. Αυτό το όραμα είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε ξανά. Για εμάς είναι μονόδρομος».

Χρήστος Κατσιάνης

Η ομάδα μας, αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Κατσιάνης, ο οποίος αύριο θα λάβει το βάπτισμα της εκλογικής βασάνου, «είναι μια ομάδα πολλά υποσχόμενη για το μέλλον της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αγωνιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αυτοσυγκράτηση και σύνεση, με σθένος και αποφασιστικότητα, με ευπρέπεια και ήθος, με πνεύμα συνεργασίας και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης, που δεν είναι άλλοι από την προάσπιση και προώθηση των δίκαιων και εύλογων θεσμικών αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών για μια Δικαιοσύνη υπερήφανη και με αναβαθμισμένο το κύρος και την αξιοπιστία της».

Η ομάδα μας, συνεχίζει ο κ. Κατσιάνης, «θα υποβάλει σοβαρές προτάσεις προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για τη θεσμοθέτηση μέτρων και ρυθμίσεων, όπως είναι για την:

α) Ορθολογικότερη ανακατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών ή και την σταδιακή αύξηση αυτών, στις δικαστικές υπηρεσίες που έχουν καταγραφεί ότι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των εργασιών τους, για τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος,

β) Αναβάθμιση-εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα δικαστήρια της χώρας,

γ) Επίτευξη και σταθεροποίηση ενός δικαστικού μισθολογίου, που θα προστατεύει τη δικαστική ανεξαρτησία των εν ενεργεία λειτουργών, ως και διαμόρφωση ενός ανάλογου αξιοπρεπούς συνταξιοδοτικού καθεστώτος για τους αποχωρούντες από την υπηρεσία,

δ) Καθολική ρύθμιση με άμεση καταβολή του οφειλομένου υπολοίπου 50% των αναδρομικών,

ε) Ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων,

στ) Κάλυψη των δαπανών κατά τις αποσπάσεις και μεταθέσεις,

ζ) Προστασία των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων από άδικες ή αυστηρές διώξεις, αλλά και από αβάσιμες αναφορές,

η) Βελτίωση των μέτρων ασφαλείας των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών όλης της χώρας,

θ) Υποβοήθηση των νέων δικαστικών λειτουργών με εφοδιασμό σχεδίων-προτύπων σε όλες τις υποθέσεις (αστικές-ποινικές) για τη διευκόλυνσή τους στην ταχύτερη έκδοση των αποφάσεών τους και

ι) Επαναφορά της (προαιρετικής) συμμετοχής των δικαστών στις αρχαιρεσίες των επαγγελματικών σωματείων».

Παράλληλα, προσέθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Κατσιάνης, «θα υπάρξουν και επιπλέον ρυθμίσεις ειδικά για τους Ειρηνοδίκες, οι οποίες είναι:

1) ‘Αμεση έκδοση νόμου για την εισαγωγή των δόκιμων Ειρηνοδικών Δ΄ τάξης στην Εθνική Σχολή Δικαστών και 2) Υπαγωγή, με νομοθετική ρύθμιση, στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση του Ν. 4512/2018 των υποθέσεων της ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Χρήστος Νάστας

Ο ανεξάρτητος- μεμονωμένος υποψήφιος Χρήστος Νάστας, κατ΄ αρχάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ενταγμένος πουθενά και δεν υποστηρίζει κάποια ομάδα υποψηφίων».

Σύμφωνα με τον κ. Νάστα, «οι ανακοινώσεις και δημόσιες σκληρές αντιπαραθέσεις των ομάδων που απαρτίζουν σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για κάθε μείζον ή έλασσον ζήτημα που ανακύπτει, δημιουργούν θλίψη στο μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι παθογένειες της πολιτικής ζωής του τόπου μας έχουν εμφιλοχωρήσει και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα μας απαξιώνουν στα μάτια του απλού πολίτη, που δικαιολογημένα επιζητεί από τον «φυσικό του δικαστή» να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων με νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, σύμπνοια και προπαντός ευγένεια».

«Με τη διαμάχη να σοβεί ανεξέλεγκτη στους κόλπους της Ένωσης μας, όλες οι φιλότιμες προσπάθειες που πράγματι καταβάλλονται από την παρούσα διοίκηση για τη βελτίωση των όρων εργασίας μας, αλλά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του πυλώνα της πολιτειακής εξουσίας που όλοι μας υπερασπιζόμαστε, φαίνονται εξ υπαρχής υπονομευμένες», σημειώνει ο κ. Νάστας και συνεχίζει:

«Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναταχθεί μόνο με την υπέρβαση των εγωιστικών μας κινήτρων, με μια κοινή συμπόρευση για ένα ενωτικό Διοικητικό Συμβούλιο και όχι μόνο για ένα ενωτικό προεδρείο».

Στο πρόγραμμα του κ. Νάστα περιλαμβάνονται 14 προτάσεις προς υλοποίηση, που μεταξύ των άλλων είναι, η διατήρηση του μισθολογίου και η καταβολή του υπολοίπου 50% των αναδρομικών οφειλών που περικόπηκαν, η θέσπιση σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς ανώτατου αριθμού χρέωσης πολιτικών αποφάσεων ανά δικαστή, η κατάργηση της αποκλειστικής υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, για ορισμένες πολιτικές υποθέσεις, η επέκταση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής σε περισσότερα αδικήματα, η ανακατανομή των υφισταμένων οργανικών θέσεων, η αύξηση των οργανικών θέσεων, η χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστές, η διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων, η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους νέους Ειρηνοδίκες και η άμεση αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών με βάση την 1/2018 απόφαση του Μισθοδικείου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter