Στις καλένδες η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για «χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας

Με φόντο την αύξηση του κατώτατου μισθού που παραπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό στις καλένδες, ανέβηκαν οι τόνοι για μισθούς και εργασιακά στη Βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που σίγουρα δεν χαροποίησε ούτε τους εργαζόμενους ούτε τον εμπορικό κόσμο.

Η συζήτηση για τη συνεχιζόμενη λιτότητα που πλήττει και την αγορά άνοιξε με την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν οδήγησε σε ουσιαστικές καταλήξεις καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε επιφανειακές αναφορές του τύπου «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» και «δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους» και τις κλασικές λογογραφικές αναφορές του στιλ «έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέλος στην καθήλωση».

Κατά συνέπεια τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για «χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας» δεν απαντήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός εκτός από την καταγγελία των απολύσεων στις τράπεζες στάθηκε αναλυτικά:

Στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Τόμσεν και η Θάτσερ είναι εδώ, στις καρδιές και τις ψυχές σας».

Υπενθύμισε την «τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων» υπογραμμίζοντας ότι «έναν χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε» και συμπληρώνοντας ότι «η “γαλάζια” διακυβέρνηση στους λίγους μήνες της ζωής της κατάργησε κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων», καθώς όπως τόνισε: «Το νέο κόλπο για να παραβιάζεται η νομιμότητα είναι οι υπερεργολαβίες ή η ψεύτικες εργολαβίες».

Παράλληλα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την κατάργηση του δικαιώματος των εργαζoμένων για προσφυγή στη διαιτησία, τη μείωση με υπουργική απόφαση –η οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια να μείνει κρυφή– των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση των ορίων των νόμιμων υπερωριών, με την οποία όπως υπογράμμισε «στην πραγματικότητα καλείτε τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια».

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και για τη μη ανανέωση του προγράμματος για την καταπολέμηση του brain drain «με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στη χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα».