Στις ΗΠΑ πανηγυρίζουν την εκτέλεση των… ασφαλιστικών – Βιτριολικά σχόλια για τον δολοφονημένο CEO

Μπορεί η δολοφονία ενός ανώτατου στελέχους ασφαλιστικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και αλλαγών στον τομέα της ασφάλισης στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ; Αν και κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά κίνητρα του δολοφόνου του Μπράιαν Τόμσον, διευθύνοντα συμβούλου της UnitedHealth Group, μιας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο της υγείας στις ΗΠΑ, η πράξη του φαίνεται ότι είχε ακριβώς αυτήν τη στόχευση. Μια ποιοτικότερη και δικαιότερη ασφάλιση υγείας εξάλλου φαίνεται να θέλουν και πολλοί Αμερικανοί πολίτες που έσπευσαν να σχολιάσουν το περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς να βγάζουν χολή για τον δολοφονημένο, επιτυχημένο CEO, εκατομμυριούχο και πατέρα δύο παιδιών και άλλους να γράφουν ύμνους για τον δράστη και την πράξη του.

Τα βασικά στοιχεία του ρεπορτάζ για την υπόθεση που –εν αναμονή της αλλαγής της κυβέρνησης και μιας δεύτερης θητείας Τραμπ– προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα σόσιαλ μίντια και απασχόλησε έντονα όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ είναι τα εξής: ένας λευκός άνδρας είχε στήσει καρτέρι στον Τόμσον σε κεντρική οδό της Νέας Υόρκης το παγωμένο ξημέρωμα της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς κατά τα φαινόμενα γνώριζε ότι ο CEO θα μιλούσε σε συνέδριο επενδυτών σε παρακείμενο κτίριο.

Μίλησαν οι σφαίρες

Ο δράστης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής με σιγαστήρα και με ψυχραιμία επαγγελματία εκτελεστή τον 50χρονο Τόμσον, ενώ στις σφαίρες 9 χιλιοστών που έριξε είχε από πριν γράψει με επιμέλεια τρεις λέξεις: «αρνήσου», «υπερασπίσου», «ξεφορτώσου».

Αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν την «πολιτική» των ασφαλιστικών εταιρειών απέναντι στους ασφαλισμένους, όταν αυτοί στο πλαίσιο της πολιτικής σχετικά με την ασφάλεια υγείας των ΗΠΑ ζητούν να καλυφθούν έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους. Οι εταιρείες, συνήθως, αρχικά αρνούνται την κάλυψη των εξόδων, κατόπιν υπερασπίζονται στα δικαστήρια την απόφαση αυτή και μετά απλώς «ξεφορτώνονται» την υπόθεση και τον πελάτη.

Η πολιτική αυτή έχει σημαντικό κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και τεράστιο περιθώριο κέρδους για τις ασφαλιστικές, αφού στην ουσία έτσι δεν αποδίδουν το ποσό που πραγματικά αναλογεί στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό το σημείο έχει μια ιδιαίτερη αξία να γίνει καλύτερα κατανοητό το πώς λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Στο επίκεντρο της προσοχής είναι από την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα ο περίφημος νόμος περί της Προστασίας των Ασθενών και της Προσιτής Φροντίδας (Affordable Care Act ή ACA), που είναι γνωστός και ως Obamacare.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία αύξησε τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν ασφάλιση, αλλά έβαλε πιο βαθιά στο παιχνίδι της περίθαλψης τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η περίθαλψη στις ΗΠΑ χωρίζεται σε δύο «κατηγορίες», το Medicare και το Medicaid. Το πρώτο αποτελεί το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για όλους άνω των 65 και για άτομα κάτω των 65 με αναπηρία ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ενώ το δεύτερο είναι πρόγραμμα που «μοιράζεται» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις κυβερνήσεις των πολιτειών, το οποίο παρέχει κάλυψη υγείας σε άτομα με περιορισμένο εισόδημα και πόρους. Από το 2010, που πέρασε, έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις σε αυτόν, όμως ο βασικός κορμός της νομοθεσίας συνεχίζει να είναι ο ίδιος. Αυτήν τη στιγμή μόλις το 8% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που είναι το χαμηλότερο ιστορικά για τις ΗΠΑ. Επί της προηγούμενης προεδρίας Τραμπ είχε γίνει μια προσπάθεια αντικατάστασής του (με τον American Healthcare Act), η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τώρα εν αναμονή της δεύτερης θητείας του… πορτοκαλί προέδρου το θέμα έχει πάρει πάλι διαστάσεις.

Δεν πληρώνουν

Σε αυτό το πλαίσιο η δολοφονία του Τόμσον έρχεται να υπογραμμίσει ότι οι επίσημοι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αφού εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, παρότι έχουν «ασφάλιση», τελικά καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά για νοσηλείες ή θεραπείες, αφού οι ασφαλιστικές δεν αποδίδουν αυτά που πρέπει. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, αξίζει να αναφερθεί ότι η UnitedHealthcare, η εταιρεία του Τόμσον, μόνο για το 2025 ανέμενε έσοδα ύψους 450 δισ. δολαρίων, ενώ ο δολοφονηθείς ζούσε σε σπίτι αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων. Οι επικριτές του τρόπου λειτουργίας του συστήματος ασφάλισης στις ΗΠΑ, το οποίο στην ουσία δίνει «μέρισμα» από επενδύσεις που κάνουν με τα χρήματα των ασφαλισμένων οι εταιρείες ασφάλισης, υποστηρίζουν ότι τα κέρδη αυτά και ο πλούτος δημιουργούνται από την πολιτική «αρνήσου», «υπερασπίσου», «ξεφορτώσου».

Στα σόσιαλ μίντια τα σχόλια ήταν σαφέστατα πιο τοξικά, με πολλούς να κατηγορούν τον Τόμσον ότι προτού πεθάνει είχε βγάλει μια περιουσία από την άρνηση περίθαλψης σε άτομα που την είχαν ανάγκη και τελικά έχασαν τη ζωή τους. Κάποιοι έφτασαν να τον χαρακτηρίσουν «κατά συρροή δολοφόνο» και, παρότι επισήμως οι αρχές δεν είχαν ανακοινώσει αρχικά κάτι σχετικό με το κίνητρο του δράστη, δεν είναι απίθανο αυτό που όπλισε το χέρι του να ήταν κάποια προσωπική τραγωδία από την πολιτική της εταιρείας και του Τόμσον. Εξάλλου η εταιρεία ήδη έχει αρκετές ανοιχτές υποθέσεις στα δικαστήρια από ασφαλισμένους, ενώ η σύζυγος του Τόμσον ανέφερε ότι τελευταία δεχόταν προσωπικές απειλές.

Διαβάστε επίσης:

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που της έδειξαν την έξοδο από το Fox News

Στρατηγική Δένδια: Πονάει δόντι κόβει κεφάλι


Φρίκη στη δομή της Μαλακάσας: Μαστίγωσαν και κακοποίησαν σεξουαλικά 16χρονο


Ανοίγει η αυλαία για τον προϋπολογισμό του 2025 στη Βουλή


Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: «Κατατρόπωσαν τη φοροδιαφυγή φορολογώντας τους φυλακισµένους»


Ετικέτες