Η Θεσσαλονίκη μνημονεύει την επέτειο των 100 χρόνων της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης με ένα υπερθέαμα το οποίο διοργανώνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου η «Παράλλαξη» –το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press στην Ελλάδα– και οι δράσεις «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος των 52ων Δημητρίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αρωγό την 82η ΔΕΘ.
Το πολυθέαμα αφήγησης της ιστορίας της πυρκαγιάς είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα και πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα. Η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης σκηνοθετούν ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, σπουδαστές των σχολών θεάτρου της πόλης και το φωνητικό συγκρότημα Πλειάδες, ενώ συμμετέχουν ενδυματολόγοι, γραφίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ και 250 εθελοντές.
Η έναρξη θα γίνει στις 18.00 στην πλατεία Μουσχουντή, εκεί όπου από ένα σπίτι ξεκίνησε η φωτιά, η συνέχεια στην οδό Εδέσσης, ενώ μπροστά στα κτίρια Μπενσουσάν Χαν και Κύρτση Χαν, τα οποία διασώθηκαν από τις φλόγες, θα στηθεί υπαίθριο θερινό σινεμά που θα προβάλλει εικόνες της πόλης στην πυρά, όπου επίσης, μεταξύ άλλων, θα εκτίθεται μια φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης. Η κορύφωση της εκδήλωσης θα λάβει χώρα στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης στις 21.00. Στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, το σημείο όπου σταμάτησε η πυρκαγιά ύστερα από 32 ώρες που έκαιγε την πόλη τον Αύγουστο του 1917, οι ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της φωτιάς καθώς και το όραμα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Εμπράρ (στον ρόλο του Εμπράρ ο Δημήτρης Ναζίρης) για την ανοικοδόμηση της πόλης, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα. Προχωρώντας στην πλατεία Αριστοτέλους με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης να παιανίζει εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και φλόγες που θα φωτίζουν τον δρόμο και τη θάλασσα, θα συναντήσουμε τη φωτιστική εγκατάσταση των Beforelight εμπνευσμένη από την πυρκαγιά, ενώ η τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας εκείνο τον καιρό θα πάρει φωτιά, ολοκληρώνοντας με συμβολικό τρόπο τη μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή.
Την ελεγχόμενη καύση της μακέτας έχει αναλάβει ο καταξιωμένος ειδικός στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλης Σαμιώτης. Ο σκηνογράφος-σχεδιαστής της μακέτας του θαλάσσιου μετώπου της πόλης Γιάννης Κατρανίτσας εμπνεύστηκε όλο το σκηνικό της εικονικής πυρκαγιάς «ως κάποιου τύπου εξορκισμό για τα κακά που μας συντρέχουν ακόμη». Το πείραμα των δύο καλλιτεχνών δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα – κάτι αντίστοιχο κάνουν οι Λονδρέζοι για να μνημονεύσουν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1666. Για όσους πάντως βρίσκονται μακριά από τη Θεσσαλονίκη η live cam στην οροφή του ξενοδοχείου Electra Palace θα μεταδίδει ζωντανά την καύση.
INFO
«Εγινε η σπίθα πυρκαγιά, 100 χρόνια μνήμης σε ένα απόγευμα»: πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη. Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου