Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022) κατήγγειλε χθες Δευτέρα τον «διωγμό» που υφίσταται κατ’ αυτόν η επικεφαλής της παράταξης της άκρας δεξιάς Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα στερηθεί για μια πενταετία το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο «συμμετείχε ενεργά» σε σχέδιο πραξικοπήματος το 2022 – Τι έδειξε η έκθεση της αστυνομίας
«Ελπίζω και προσεύχομαι ότι η κυρία Λεπέν θα ξεπεράσει αυτόν τη δίωξη και θα είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές» στη Γαλλία, που διεξάγονται το 2027, ανέφερε μέσω X ο κ. Μπολσονάρου, που έχει επίσης στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη του από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη.
Γράφει συγκεκριμένα:
– Η ανάπτυξη της Δεξιάς είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο. Η Αριστερά στη Γαλλία, όπως και στη Βραζιλία, επιλέγει το δρόμο του Lawfare, του δικαστικού ακτιβισμού, για να επιδιώξει εκλογές χωρίς αντιπολίτευση.
– Πιστεύω ότι το κώλυμα εκλογιμότητας της Μαρίν Λεπέν ακολουθεί το ίδιο εγχειρίδιο με αυτό της Βενεζουέλας, όπου η αντιπολίτευση του Μαδούρο, η Μαρία Κορίνα, έμεινε εκτός ψηφοδελτίου με ένα παράλογο κώλυμα εκλογιμότητας 15 ετών.
– Ελπίζω και προσεύχομαι η κυρία Λεπέν να ξεπεράσει αυτή τη δίωξη και να μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Ο λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας το 2027.
– Είμαστε στο πλευρό σας, κυρία Λεπέν.
– Ζήτω η ελευθερία!
– Ζήτω η Γαλλία! Ζήτω η Βραζιλία!
– O crescimento da Direita é uma realidade em todo o mundo. A esquerda na França, como no Brasil, opta pelo caminho do Lawfare, do ativismo judicial, para buscar eleições sem oposição.
– Acredito que a inelegibilidade de Marine Le Pen segue a mesma cartilha também da Venezuela,…
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) March 31, 2025
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: «Ανησυχητική» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η καταδίκη της Λεπέν στη Γαλλία
Γαλλία: Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός διάδοχος της Λεπέν στην προεδρική κούρσα
Πώς Βερολίνο και Λονδίνο σπάνε το ταμπού του πολέμου – Στους «πολεμοχαρείς» και ο Πράσινος Φίσερ