Πολυτεχνείο: Στην ταράτσα πέθανε ο φασισμός

Πολυτεχνείο: Στην ταράτσα πέθανε ο φασισμός
Σπάνιες φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής από την πρώτη μέρα που επιβλήθηκε το δικτατορικό καθεστώς έως και τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Εκθεση με φωτογραφίες, τεκμήρια και πρωτοσέλιδα για την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973.

«Μην ασχολείστε κατά την περίοδο των σπουδών σας με την πολιτική». Αυτή ήταν μία από τις προτροπές του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου προς τους φοιτητέςτου ΕΚΠΑ. Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο ισόγειο της Νομικής Σχολής Αθηνών τιμώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία κρατάει ζωντανή τη συλλογική μνήμη μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

Η κατάληψη της Νομικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1973 σημάδεψε ανεξίτηλα το φοιτητικό κίνημα. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε μια σειρά από τεκμήρια. Η έκθεση επικεντρώνεται στα γεγονότα της κατάληψης της Νομικής, την ίδια στιγμή όμως αναδεικνύει το γενικό πλαίσιο που οδήγησε το φοιτητικό κίνημα να δυναμώσει, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συγκίνηση προκαλούν τα αυτοσχέδια φέιγ βολάν με κατακόκκινα γράμματα, φτιαγμένα από φοιτητές μες στο Πολυτεχνείο, και συνθήματα όπως «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός» και «Λαέ έλα μαζί μας».

Μετά την κατάληψη της Νομικής ο αγώνας των φοιτητών έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες όλης της Ελλάδας. «Μία ταράτσα κραυγάζει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο αφιέρωμα του περιοδικού «Επίκαιρα». Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται καθρεφτίζουν μια εποχή ολόκληρη. Μια αφίσα της ιστορικής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο», το «Ουστ» της Μαριέττας Ριάλδη, τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, οι κινηματογραφικές προβολές στο Αλκυονίς ενάντια στον φασισμό, ένα στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Μετά σαράντα μέρες» της Φρίντας Λιάππα που γυρίστηκε έξω από τις παλιές φυλακές Αβέρωφ.

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πολιτική τής δικτατορίας σε σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση την περίοδο 1967-69, στα μέτρα ενάντια στο διδακτικό προσωπικό, στις διώξεις αλλά και στους πρώτους αγώνες των φοιτητών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην πολιτιστική «άνθηση» που σημειώθηκε από το 1970 έως το 1972 μετά και την άρση της προληπτικής λογοκρισίας.

Οι επόμενες ενότητες παρουσιάζουν μέσα από τεκμήρια την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και τους πιο σημαντικούς σταθμούς του φοιτητικού κινήματος μέχρι το Πολυτεχνείο.

INFO
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/12/2023 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής

Documento Newsletter