«Στην Πύλο το λιμενικό έφυγε μετά τη βύθιση του πλοίου»

«Στην Πύλο το λιμενικό έφυγε μετά τη βύθιση του πλοίου»

Καθηλωμένοι, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο παρακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση τη μαρτυρία ενός από τους ελάχιστους επιζώντες, που με θάρρος κατέθεσε στις αρχές όλα όσα βίωσε στο μοιραίο αλιευτικό. Με αξιοζήλευτη ψυχραιμία ο Αχμαντ Αλκιλανί περιέγραψε κάθε βήμα του ταξιδιού από τη Λιβύη μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους στις 14 Ιουνίου που παρέσυρε στον θάνατο πάνω από 650 ψυχές που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή.

Τη μαρτυρία πλαισίωσαν, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μια πλειάδα σημαντικών ομιλητών, οι οποίοι επισήμαναν ότι το ναυάγιο της Πύλου δεν προέκυψε «εν κενώ» αλλά αποτελεί συνέπεια της συστηματικής τακτικής παράνομων επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. Αλλωστε μόλις μία ημέρα μετά την εκδήλωση ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο λόγω της «ρητής άρνησης» του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.

«Γιατί απομακρύνθηκαν;»

Στην καθηλωτική παρέμβασή του ο Αχμαντ Αλκιλανί επισήμανε τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αρχών, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι αρνήθηκαν τη βοήθεια του λιμενικού. Αποκάλυψε μάλιστα ότι μετά την απόπειρα του ΛΣ να τραβήξει με σχοινί το αλιευτικό –γεγονός στο οποίο συνηγορούν όλες οι καταθέσεις των επιζώντων– το ΛΣ όχι μόνο δεν διέσωσε όσους είχαν πέσει στο νερό, αλλά αντιθέτως απομακρύνθηκε, υποχρεώνοντας όσους είχαν δυνάμεις να το προσεγγίσουν κολυμπώντας για μεγάλη απόσταση. «Θέλω μια απάντηση στο γιατί απομακρύνθηκαν» είπε με εμφανή ένταση ο Αλκιλανί.

Ανατριχιαστική είναι επίσης η περιγραφή του σχετικά με τις συνθήκες εντός του σκάφους. Οπως αναφέρει, πριν από τη βύθιση είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άτομα: «Οταν το πόσιμο νερό τελείωσε κάποιοι πάνω στην απελπισία τους άρχισαν να πίνουν θαλασσινό νερό, άλλοι επιχειρούσαν να το αφαλατώσουν ανεπιτυχώς με αυτοσχέδια μέσα, ενώ κάποιοι έπιναν το νερό που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη της μηχανής του σκάφους».

Στη συγκλονιστική του αφήγηση ο Αλκιλανί εξέφρασε κραυγή αγωνίας για τους συλληφθέντες επιζώντες, τονίζοντας ότι δεν ήταν μέλη του πληρώματος αλλά απλοί πρόσφυγες που είχαν πληρώσει, όπως και ο ίδιος, πάνω από 5.000 ευρώ για να μπουν στο σκάφος, σημειώνοντας ότι τα μέλη του πληρώματος έκρυβαν το πρόσωπό τους φορώντας μαύρη μάσκα.

Μπορούσαν να τους σώσουν

Στην εκδήλωση μίλησε και ο γνωστός διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι αρχές φέρουν τεράστιες ευθύνες και για το περιστατικό καθώς το λιμενικό δεν ακολούθησε τα πρωτόκολλα και τις τεχνικές για διάσωση, εκτιμώντας ότι αν το είχε κάνει από τη στιγμή που εντόπισε το σκάφος που κινδύνευε, θα είχαν σωθεί όλοι οι επιβάτες.

Ο Ιάσ. Αποστολόπουλος χαρακτήρισε το ναυάγιο «το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στη μεταπολεμική Ευρώπη», καθώς, όπως είπε, αν στην ίδια θέση βρισκόταν ένα σκάφος όπου δεν θα επέβαιναν πρόσφυγες, η διαχείριση θα ήταν διαφορετική. «Πλέον ντρέπομαι να πω στους ανθρώπους που διασώζω ότι είμαι από την Ελλάδα γιατί μου δείχνουν ουλές και σημάδια από τους βασανισμούς που υπέστησαν στη χώρα μας» είπε ο Ιάσ. Αποστολόπουλος προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Ιάσ. Αποστολόπουλος συναντήθηκε τυχαία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Κατά τη σύντομη συνομιλία τους ο Στ. Κασσελάκης ενημερώθηκε για το ναυάγιο της Πύλου και συνολικά για τα pushbacks.

Κόλαφος οι εισηγήσεις

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν σημαντικοί ομιλητές. Εκ μέρους της Forensis o Στέφανος Λεβίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου, τόνισε τη χαρακτηριστική φράση επιζώντων ότι το αλιευτικό «εκτοξεύτηκε σαν πύραυλος» λίγες στιγμές προτού βυθιστεί, περιγραφή που ταιριάζει με την εκδοχή ότι υπήρξε απόπειρα ρυμούλκησης από το λιμενικό. Ο δικηγόρος των επιζώντων που κατηγορούνται για διακίνηση Αλέξανδρος Γεωργούλης έκανε λόγο για «πολιτικές και όχι ποινικές δίκες» προσφύγων που συλλαμβάνονται ως διακινητές. Ο δικηγόρος των επιζώντων και πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι όλα δείχνουν πως πράγματι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης που οδήγησε στη μοιραία ανατροπή, εξηγώντας όμως ότι ακόμη μεγαλύτερο θέμα είναι η συνολική εικόνα αδράνειας που παρουσίασαν οι αρχές καθ’ όλη την εξέλιξη του περιστατικού. Από την πλευρά της η Ειρήνη Γαϊτάνου εκ μέρους του Refugee Support Aegean σημείωσε ότι υπήρχε δυνατότητα διάσωσης, ενώ επισήμανε ότι η επιχείρηση διάσωσης άρχισε μία ολόκληρη ώρα μετά τη βύθιση του αλιευτικού.

Στην εκδήλωση μίλησαν και οι δημοσιογράφοι Φαμπιάν Περιέ («Liberation»), Σταύρος Μαλιχούδης (Solomon) και Αντώνης Τελόπουλος («Εφημερίδα των Συντακτών»).

Βραδιά Πολυτεχνείου

Το προηγούμενο βράδυ σε μια γωνιά των Βρυξελλών ήχησαν ασυνήθιστα για την πόλη ακούσματα. Εχοντας μπει στον 50ό Νοέμβριο από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Στ. Κούλογλου διοργάνωσε θεματική βραδιά για τους ηρωικούς και εν πολλοίς άγνωστους αγώνες των γυναικών κατά τη διάρκεια της χούντας. Γυναίκες που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα αφηγήθηκαν άγνωστες και συχνά επώδυνες πτυχές του σπουδαίου αγώνα που έδωσαν.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» από τον Συνήγορο του Πολίτη: Μετά την άρνηση του Λιμενικού ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για το Ναυάγιο της Πύλου

Ναυάγιο στην Πύλο: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν 40 επιζώντες

«Βέλη» από Διεθνή Αμνηστία και HRW για Πύλο: «Ανησυχητικές αποκλίσεις» στις αφηγήσεις επιζώντων και ελληνικών αρχών

 

Documento Newsletter