Στην πόρτα της εξόδου ο Χρήστος Ράμμος

Στην πόρτα της εξόδου ο Χρήστος Ράμμος

Το deal ΝΔ – Βελόπουλου και η προαγωγή του Γιώργου Μπακάλη σε θέση αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ ωθούν σε παραίτηση τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής

 

Αλλη μία ημέρα ευτελισμού της Βουλής προστέθηκε στο «παλμαρέ» του Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει το σύνταγμα σε κουρελόχαρτο για λόγους θωράκισης των Κυριάκου Μητσοτάκη – Γρηγόρη Δημητριάδη απέναντι στις ξεκάθαρες ευθύνες που φέρουν σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μία μέρα προτού η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ λόγω μη συνεργασίας στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, η πλειοψηφία «ξήλωσε» τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής χάρη στις ψήφους που πρόσφερε η… κυβερνητική πατερίτσα, Ελληνική Λύση.

Απόδειξη της αγωνίας της συμπολίτευσης να περιφρουρήσει τους παρακρατικούς θύλακες και τον «εγκέφαλο» του παράκεντρου που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι αχάραγα –με αστραπιαίες διαδικασίες– εκδόθηκε το ΦΕΚ για τον διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Ετσι, η κυβέρνηση εξασφάλισε πως η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ την Παρασκευή επί της έκθεσης ελέγχου της ΕΥΠ θα ματαιωθεί.

Παράλληλα, η προαγωγή που κατοχύρωσε ο νέος αντιπρόεδρος της ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής Γιώργος Μπακάλης είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει τον πρόεδρο Χρήστο Ράμμο σε παραίτηση.

Οπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ήδη από όταν οι έρευνες της αρχής για τις υποκλοπές ήταν σε πρώιμο στάδιο είχε εκφράσει πρόθεση παραίτησης στην περίπτωση που ο Γ. Μπακάλης αναβαθμιστεί σε αντιπρόεδρο. «Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους είναι κάκιστες» σχολίασαν οι πηγές, οι οποίες εξηγούν πως ο νέος αντιπρόεδρος «δεν θα επιτρέπει στον Χρ. Ράμμο να ασκεί τα καθήκοντά του». Τούτων δοθέντων, ένα ερώτημα εγείρεται: άραγε θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η συνεδρίαση για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ;

Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα

Για να πάρει σάρκα και οστά το «γαλάζιο» πραξικόπημα κατά της ΑΔΑΕ ο Κων. Τασούλας έπρεπε να προβεί σε μαθηματικές αλχημείες προκειμένου να καταστρατηγήσει τη συνταγματική επιταγή για πλειοψηφία 3/5 στη διάσκεψη αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών.

Με δεδομένο ότι η διάσκεψη έχει 27 μέλη, η ακριβής αριθμητική αποτύπωση των 3/5 είναι 16,2. Λαμβάνοντας υπόψη τη στοιχειώδη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να αποτυπωθεί ο δεκαδικός αριθμός σε επίπεδο ψήφου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι η απόφαση της διάσκεψης δεν μπορεί να περάσει κάτω από τον πήχη του συντάγματος, προκρίνοντας τον αριθμό 17.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής είχε διαφορετική άποψη, επιβάλλοντας τον αριθμό 16, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα: «Τινάζετε τη συνταγματική λογική στον αέρα».

Πολιτική συναλλαγή

Πριν από την αντικατάσταση των μελών της ολομέλειας της ΑΔΑΕ αποσαφηνίστηκαν τα κίνητρα που μετέτρεψαν την Ελληνική Λύση σε κυβερνητικό δεκανίκι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντίνος Χήτας παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον διορισμό των μελών του «γαλάζιου», πλέον, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ότι εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου έχει επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από την απελθούσα διοίκηση του ΕΣΡ εξαιτίας των δήθεν επιστολών του Ιησού, των «θαυματουργών» κηραλοιφών και των λοιπών μαντζουνιών που εμπορεύεται από τηλεοπτικού βήματος.

«Το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά» έσπευσε να σχολιάσει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «συμφωνία-πακέτο», προβλέποντας με αυτό τον τρόπο τη στάση του κόμματος του Κυρ. Βελόπουλου και για το θέμα της ΑΔΑΕ.

Παρά ταύτα, Κων. Χήτας και Βασίλης Βιλιάρδος πρόσφεραν (όχι απλόχερα) τις ψήφους τους στη ΝΔ, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να οριστεί πρόεδρος του ΕΣΡ η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία είχε κριθεί πειθαρχικά ελεγκτέα για το σκάνδαλο Βγενόπουλου, αλλά για τυπικούς λόγους ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Την παράσταση κλέβουν δε οι τοποθετήσεις των Γιάννη Μιχελάκη, πρώην υπουργού Εσωτερικών και πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, και Ευτύχη Παλλήκαρη, ο οποίος είχε αναλάβει για σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019.

Στα παλιά του τα παπούτσια

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας για τον διορισμό του… ακομμάτιστου ΕΣΡ, σειρά είχε η ΑΔΑΕ. Παρόλο που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας –με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Λύσης– πρότειναν αναβολή της διαδικασίας για την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ αναφορικά με τις κυρώσεις στην ΕΥΠ και να μην υπάρχουν σκιές σε σχέση με τα κίνητρα της κυβέρνησης, ο Κων. Τασούλας απέρριψε το συλλογικό αίτημα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, χέρι χέρι αλλά χωρίς τον Καρατζαφέρη, ΝΔ και Ελληνική Λύση ολοκλήρωσαν το πραξικόπημα κατά της ΑΔΑΕ, στεγανοποιώντας πλήρως και την τελευταία νησίδα του κρατικού μηχανισμού που επέμενε στην προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών. Να σημειωθεί ότι η στάση της Ελληνικής Λύσης προκάλεσε δυσφορία σε κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, κάποια εκ των οποίων τηρούν αποστάσεις από τον εναγκαλισμό με τη ΝΔ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter