Ουκρανία: Ο Όρμπαν ζητά από τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός

Ουκρανία: Ο Όρμπαν ζητά από τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο, να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, Αυτό δήλωσε ο Όρμπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ζελένσκι.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε στην αρχή του μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως η Βουδαπέστη εκτιμά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας, αλλά ζήτησε από τον ουκρανό ομόλογό του να ασκήσει πίεση για μια εκεχειρία με στόχο να διεξαχθούν γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «δίκαιη ειρήνη» και πως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει τη στρατιωτική αρωγή της προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η επίσκεψη του ούγγρου ηγέτη φανερώνει τις «κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε ποιό σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και στο σύνολο της Ευρώπης».

Ο Ορμπάν δήλωσε ακόμα πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία και να υπογράψει μια ευρεία συμφωνία διμερούς συνεργασίας. Στην κοινή τους συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στο Κίεβο μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν, η χώρα του οποίου μόλις ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες, παραμένει στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχει αντιταχθεί σε πρωτοβουλίες της ΕΕ να στηρίξει το Κίεβο στρατιωτικά και οικονομικά.

Πέρυσι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον Πούτιν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024 άσκησε βέτο σε πακέτο ύψους 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με καθυστέρηση.

Στην Ουκρανια

Ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2010, είναι επίσης αντίθετος στις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, κρίνοντας ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη.

Τελικά δέχθηκε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 τον Δεκέμβριο, μέχρι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο και η Ρωσία παραμένει βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας.

Παράλληλα ο Ούγγρος ηγέτης είναι αντίθετος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία και έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «στρατιωτική επιχείρηση», υιοθετώντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

Χθες, Δευτέρα, ο Ζελένσκι «συνεχάρη» την Ουγγαρία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και δήλωσε ότι ελπίζει η Βουδαπέστη να προωθήσει «τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τους στόχους και τα συμφέροντα».

Οι σχέσεις του Όρμπαν με τον Ζελένσκι δεν είναι καλές, μάλιστα ο Ούγγρος κατέταξε τον Ουκρανό πρόεδρο μεταξύ των «αντιπάλων» στη διάρκεια ομιλίας του μετά την επανεκλογή του το 2022.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο Ορμπάν και Ζελένσκι είχαν μια σύντομη συνομιλία κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τους δύο άνδρες να έχουν τεταμένη συζήτηση, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «ειλικρινή» ανταλλαγή απόψεων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με αφορμή την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βουδαπέστης ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη διδασκαλία της ουκρανικής γλώσσας.

Εξάλλου η Ουγγαρία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί πολύ λιγότερους Ουκρανούς πρόσφυγες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Πρώην… αρχικατάσκοπος αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη θέση του Μαρκ Ρούτε

Corriere della Sera: «Ο Μακρόν στη γωνία – Πολιτικό χάος στη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών»

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποδέχεται την επανάληψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ παρά τις κυρώσεις

Γερμανία: Στέλεχος του ακροδεξιού AfD ένοχος για χρήση ναζιστικού συνθήματος

Επίσκεψη έκπληξη του Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο

Ισπανία: Δεν χορηγεί αμνηστία στον Κάρλες Πουιτζντεμόν το Ανώτατο Δικαστήριο

Η ανταποκρίτρια της Le Monde στο Documento: Η ακροδεξιά απειλεί την ελευθερία του Τύπου στη Γαλλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter