Η Ουάσινγκτον εξετάζει σειρά από αλλαγές έναντι της Κούβας και της Βενεζουέλας, εν μέσω της κρίσης εξαιτίας του πολέμου και της παράλληλης ανόδου των τιμών των πετρελαιοειδών.
Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χαλαρώσει κάποια μέτρα από αυτά που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. Από την άλλη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξουσιοδοτήσει ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μαζί της.
Στόχος η ρωσική επιρροή
Τον πιασάρικο στίχο του ’70 των Gibson Brothers από τη Μαρτινίκα «Cuba, quiero bailar la salsa» (Κούβα, θέλω να χορεύω σάλσα) φαίνεται ότι σιγοτραγουδά η αμερικανική κυβέρνηση τελευταία, καθώς επιθυμεί να άρει ορισμένους περιορισμούς ώστε να χαλαρώσει και η όποια επιρροή μπορεί να έχει η Ρωσία στην Κούβα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στο εμπάργκο που έχει επιβάλει εδώ και 60 χρόνια στην Αβάνα –του οποίου την άρση ζητά ο ΟΗΕ με ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης κάθε χρόνο από το 1992–, αναμένεται όμως να άρει την αυστηροποίηση των όρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις ήρθαν εν μέσω του θορύβου που προκάλεσε ο πρώην υπουργός Αμυνας επί θητείας Τραμπ Μαρκ Εσπερ, ο οποίος στο νέο του βιβλίο «Ενας ιερός όρκος» (A sacred oath) αποκάλυψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε ακόμη και ναυτικό αποκλεισμό τόσο της Κούβας όσο και της Βενεζουέλας.
Υπό τις νέες προβλέψεις θα επιτρέπονται τα οικογενειακά εμβάσματα και τα ταξίδια στην Κούβα θα γίνουν πιο εύκολα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις διαβεβαίωσε ότι οι κινήσεις αυτές θα εξασφαλίσουν στους Κουβανούς μια ζωή ελεύθερη από την «κυβερνητική καταπίεση». Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι όποιες οικονομικές συναλλαγές θα ελέγχονται για να μη φτάσουν χρήματα σε χέρια όσων διαπράττουν παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ δεν πρόκειται να βγάλει από τη μαύρη λίστα καμιά εταιρεία που συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Κούβας.
Προς εναλλακτική λύση
Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν αργά την περασμένη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να χαλαρώσει κάποιες οικονομικές κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, σε μια κίνηση που αποσκοπεί τόσο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Δύσης όσο και στην ενθάρρυνση του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και την αμερικανοκίνητη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
Οι μικρές έστω αλλαγές αναμένεται να επιτρέψουν σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να διαπραγματευτούν με την Petroleos de Venezuela (PDVSA, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας). Ωστόσο δεν μπορούν ούτε να κάνουν γεώτρηση ούτε να εξαγάγουν οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου με προέλευση τη Βενεζουέλα. Τα νέα αυτά ήταν αρκετά για να κατεβάσουν τις τιμές των πετρελαιοειδών την επόμενη μέρα.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των κινήσεων καλής θέλησης που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο με αντιπροσωπείες των δύο χωρών να συναντιούνται στο Καράκας, ενώ πρόσφατα οι Αμερικανοί είχαν συζητήσεις και με την Ενιαία Πλατφόρμα (Plataforma Unitaria), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η Ενιαία Πλατφόρμα ζήτησε να κάνουν τις αλλαγές ώστε να μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.