Στην Κίνα, η νεολαία διεκδικεί το δικαίωμα στην τεμπελιά

Οι νέοι άνθρωποι στην Κίνα κάνουν την επανάστασή τους… ξαπλώνοντας και παίρνοντας τη ζωή πιο χαλαρά. Αυτό που ξεκίνησε ως διαδικτυακή τάση έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή ενός κινήματος εναντίον της κουλτούρας σκληρής εργασίας με μικρή ανταμοιβή.

Η τάση αυτή αποκλήθηκε ‘tang ping’ (σε ελεύθερη μετάφραση ‘ξαπλωμένος ανάσκελα’), και περιγράφεται από τον εμπνευστή της ως το αντίδοτο στην πίεση της κοινωνίας να ολοκληρώσει κανείς τις σπουδές, να αναζητήσει εργασία και να έχει καλές επιδόσεις δουλεύοντας μεγάλα ωράρια. Η φράση εικάζεται ότι προήλθε από μια ανάρτηση σε ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) στην Κίνα.

«Η ξάπλα ανάσκελα είναι η σοφή μου κίνηση», έγραψε ένας χρήστης σε ανάρτησή του στο φόρουμ συζητήσεων Tieba, προσθέτοντας ότι: «μόνο με την ξάπλα μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν το μέτρο των πάντων». Τα σχόλια πήραν φωτιά, η οποία μεταφέρθηκε και σε ένα άλλο δημοφιλές ΜΚΔ, το Sina Weibo, και σύντομα το ‘tang ping’ έγινε σύνθημα. 

Στο Weibo, μια πλατφόρμα πολύ δημοφιλή στους νέους, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου, που δημοσιεύθηκε από την South China Morning Post, δίνει το μέτρο της απήχησης του κινήματος. Από τους 241 χιλιάδες συμμετέχοντες, το 61% δήλωσαν έτοιμοι να υιοθετήσουν τη στάση ‘tang ping’.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sixth Tone ανέφερε ότι ένα group ‘tang ping’στην πλατφόρμα Douban είχε προσελκύσει 6.000 άτομα. Όμως, όπως και το αρχικό ποστ στο Tieba, το group στο Douban έχει διαγραφεί, και οι αναζητήσεις με το hashtag #TangPing έχουν απαγορευτεί στο Weibo, προφανώς σε μια προσπάθεια λογοκρισίας από τις αρχές, οι οποίες δεν θέλουν οι πολίτες να αντιληφθούν το μέγεθος αυτής της τάσης.

Η ιδέα πίσω από αυτό το σύνθημα βρήκε απήχηση στους νέους της χώρας. Στην Κίνα ο πληθυσμός είναι γερασμένος και οι νέοι πολύ συχνά αναλαμβάνουν να εργάζονται μεγάλα ωράρια. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι σπάνια βρίσκουν εργασία με μισθό μεγαλύτερο των 800 ευρώ ενώ πολλοί ακολουθούν το μοτίβο ‘996’: δουλεύουν από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα.

«Η αποστολή βιογραφικών ήταν σαν ψαρεύεις για μια καρφίτσα στον ωκεανό», ένας τεχνικός εργαστηρίου ονόματι Γουάνγκ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Η κοινωνία σε χτυπά αλύπητα ενώ θες μια πιο χαλαρή ζωή… το ‘tang ping’ είναι να μην περιμένεις να πεθάνεις. Δουλεύω ακόμα, αλλά δεν το παρακάνω», δήλωσε ο 24χρονος.

Ετικέτες