Στην καρδιά του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Φωτογραφία: Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας / Χαρά Δημητρίου

Χανιά, Αποστολή

Δεύτερη χρονιά φέτος για το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων το οποίο ήδη έχει καταφέρει να συζητιέται ως θεσμός εντός και εκτός της πόλης. Η φετινή διοργάνωση άνοιξε δυναμικά και συνεχίζει σήμερα για τέταρτη μέρα –ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο– φιλοξενώντας πάνω από εκατό συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα.

Στην καρδιά του φετινού φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται και πάλι στο Ενετικό Λιμάνι, βρίσκεται η έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Με κεντρικό αφιέρωμα «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», οι επιμέρους θεματικοί άξονες αφορούν το τραύμα της ανταλλαγής πληθυσμών, την έννοια της ταυτότητας στο έργο του Καβάφη και του Καζαντζάκη, την ταυτότητα φύλου και το αναδυόμενο ζήτημα του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης ήταν η ομιλία της Ιωάννας Καρυστιάνη με αφορμή το νέο βιβλίο της «Ψιλά γράμματα». «Πριν από χρόνια κατάλαβα επιτέλους αφού λοξοδρόμησα από δω κι από κει ότι αυτό που έχω ανάγκη είναι να αγαπώ, να σέβομαι και να ευγνωμονώ. Και μες στο γράψιμο, στην περιπέτεια πάνω στο χαρτί, το ταξίδι αυτό που πότε είναι σε μπουνάτσες και πότε σε φουρτούνες βρίσκω τον τρόπο –ψάχνω τον τρόπο– να αγαπώ πιο πολύ, πιο πολλούς και πιο βαθιά» είπε μεταξύ άλλων η συγγραφέας σε μια συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά που ολοκληρώθηκε με τη βράβευσή της από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεισφορά της στα Γράμματα.

Εξίσου σημαντική ήταν η παρουσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο φεστιβάλ, ο οποίος στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του «Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ» μίλησε σχετικά με το θέατρο και τη γνωριμία του με τον Χάινρερ Μύλλερ η οποία υπήρξε καθοριστική για τη ζωή και την πορεία του.

Μεταξύ των συζητήσεων που έγιναν τις τρεις πρώτες μέρες του φεστιβάλ η Γαλλίδα Μόνα Σολέ αναφέρθηκε στην πατριαρχία και πώς ορίζει τις ερωτικές σχέσεις, η Ρούμενα Μπουζάροφσκα με φρέσκια οπτική και ζωντανό λόγο μίλησε για την έννοια της προσωπικής ταυτότητας, τη μετανάστευση αλλά και το πατριαρχικό μοντέλο στο οποίο είναι βασισμένη η καθημερινότητα των βαλκανικών χωρών, η Βρετανίδα Μπέθαν Ρόμπερτς συζήτησε για τη διαφορετικότητα, ο Γιάννης Φίλης εξέτασε τις θεματικές της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, ο Μανώλης Ανδριωτάκης παρουσίασε τα κύρια ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, η Νίκη Τρουλλινού, ο Μανώλης Πιμπλής, η Ένη Κούκουλα και ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης μας ταξίδεψαν στο παρελθόν της πόλης των Χανίων μέσα από σπάνια κείμενα, ο Γιάννης Σκαλιδάκης μίλησε για την Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής, ο Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ για την επιρροή που έχει ασκήσει η Κρήτη στη ζωή και το έργο του, ο Χρήστος Τσαντής για τον Νίκο Καζαντζάκη και τον ρόλο του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης για την αγάπη ως πολιτική πράξη, ο Γιάννης Δούκας και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος για όσα συγκροτούν το έργο και τη δημιουργική τους ταυτότητα, o Μιχάλης Αλμπάτης για τη συλλογική ταυτότητα και τη σύνδεση με τον τόπο και το παρελθόν. Το βράδυ της Τετάρτης το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης πλημμύρισε με κόσμο –εντυπωσιακό πόσοι νέοι υπήρχαν στο κοινό– κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Λένας Πλάτωνος, του Γιάννη Παλαμίδα και του Στέργιου Τσιρλιάγκου πάνω στο έργο «Καβάφης, 13 τραγούδια».

Το 2o Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (20-24 Ιουνίου) πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με τη σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων, καθώς και βιβλιοπωλείων της πόλης.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ https://www.chaniabookfestival.gr/