Στην ενεργειακή ασφάλεια εστίασε από το Βελιγράδι ο Μητσοτάκης

Η ενεργειακή ασφάλεια και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια ήταν εκ των βασικότερων ζητημάτων στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ το Βελιγράδι, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ευρώπη γενικότερα, είναι ο βασικός στόχος της Ελλάδας η οποία προωθεί σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασαν και οι δύο στις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη όμως έμφαση σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Εμφανής ήταν η επιθυμία Μητσοτάκη και Βούσιτς,  για ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των υποδομών, των μεταφορών και της ενέργειας.

Τονίζεται επίσης ότι, Μητσοτάκης και Βούτσιτς συμφώνησαν στην σύγκληση του αναβληθέντος λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την πρώτη ευκαιρία, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στην πλήρη αξιοποίηση αυτού του σχήματος συνεργασίας.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Βούτσιτς τη σταθερή και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, τον οποίο η Αθήνα υποστηρίζει με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα και θα άρει τα εμπόδια του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Σερβίαw Αλεξάνταρ Βούτσις στην συνέντευξη Τύπου αφού ανέφερε ότι οι πολίτες της Σερβίας βλέπουν τους Έλληνες ως αδελφικό λαό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Εξήρε το καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ένωση. Αναφερόμενος στα περιφερειακά ζητήματα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι «η Σερβία όπως τώρα έτσι και στο μέλλον πάντοτε θα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στην στεριά και στην θάλασσα βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου».