Στίβος στη σκιά των σκανδάλων

Στίβος στη σκιά των σκανδάλων

Πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται ένα ακόμη μεγαλύτερο και στον ίσκιο του Κατάρ κρύβεται το Κατάρ.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο αρχίζει την επόμενη Παρασκευή στην Ντόχα, θεωρείται κάτι σαν test event ενόψει του λιγδωμένου Μουντιάλ του 2022. Ο στίβος μπορεί να είναι «βασιλιάς των σπορ», αλλά είναι λιγότερο βασιλιάς από το ποδόσφαιρο και οπωσδήποτε λιγότερο εμίρης. Μπροστά στους τόνους πετρελαίου που λέρωσαν την ασπρόμαυρη μπάλα, το υγρό που κύλησε στα κουλουάρ μοιάζει με λάδι από καντήλι.

Δεν ήταν πάντως κανένα σκανδαλάκι του πεταματού. Το κεντρικό πρόσωπο στο αλισβερίσι που φέρνει τα αστέρια του στίβου στον Περσικό Κόλπο ήταν ο ίδιος ο (πρώην πλέον) πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) Λαμίν Ντιάκ. Μαζί του κατηγορούνται για διαφθορά και διαπλοκή άλλα δύο πρόσωπα-κλειδιά: το αφεντικό του παντοδύναμου στον αραβικό κόσμο τηλεοπτικού καναλιού beIN Sports Γιουσέφ αλ Ομπαϊντλί και ο πολύς Νασέρ αλ Κελαϊφί – ναι, αυτός της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τρεις στην τιμή της μίας!

Ο Ντιάκ αποκαθηλώθηκε θαμμένος κάτω από πληθώρα βάσιμων καταγγελιών, ενώ οι δύο Καταριανοί βρίσκονται υπό διερεύνηση. Τα ψηφαλάκια βέβαια πρόλαβαν να δοθούν και η δουλειά έγινε, οπότε τα φώτα της γιορτής θα ανάψουν κανονικά το βραδάκι της Παρασκευής. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Το σκάνδαλο αφορά όχι μόνο τη φετινή διοργάνωση, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 (που κατέληξε στο Λονδίνο) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (Τόκιο). Το εμιράτο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων διεκδικούσε ταυτόχρονα τρεις μεγαλεπήβολες διοργανώσεις, προσφέροντας γη, ύδωρ, πετρέλαιο και ζεστό χρήμα.

Σύμφωνα με την έρευνα των γαλλικών αρχών, δύο γενναιόδωρες δόσεις των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων διοχετεύτηκαν από τα ταμεία της επενδυτικής φίρμας Oryx προς μια εταιρεία μάρκετινγκ ονόματι Pamodzi. Η Οryx είναι συμφερόντων Αλ Κελαϊφί, έχει πρόεδρο τον αδερφό του ιδιοκτήτη της Παρί και σχετίζεται με την κυβέρνηση του Κατάρ. Στο τιμόνι της Pamodzi κάθεται ο Παπά Μασατά Ντιάκ, γιος του τότε προέδρου της ΙAAF. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Οι πληρωμές έγιναν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2011. Δύο μήνες νωρίτερα το Κατάρ είχε αναλάβει το Μουντιάλ του 2022 μέσα από τις γνωστές υπόγειες διαδρομές. Η έρευνα στη Γαλλία ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και συνεχίζεται. Στις 27 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι ο Νασέρ αλ Κελαϊφί θεωρείται από τους ανακριτές «ύποπτος διαφθοράς», χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο ισχυρός άνδρας της Παρί ισχυρίστηκε μέσω των δικηγόρων του ότι δεν ήταν στέλεχος ή μέτοχος της Oryx το 2011 ούτε μπλέχτηκε ποτέ με τις αθλητικές εκστρατείες του Κατάρ.

Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει πέντε μέρες νωρίτερα, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της δίωξης ο Γιουσέφ αλ Ομπαϊντλί, στενός συνεργάτης του Αλ Κελαϊφί, διοικητικός παράγοντας της Παρί και εκτελεστικός διευθυντής του δορυφορικού καναλιού beIΝ Sports που εκπέμπει σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο. Σύμφωνα με τη «Le Monde», αυτός ο λεβέντης ενδέχεται να παραπεμφθεί σε δίκη για «ξέπλυμα χρήματος κατ’ εξακολούθηση» και για «παθητική δωροδοκία» για την ίδια συναλλαγή.

«Εντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο Αλ Ομπαϊντλί. Ο,τι και αν συμβεί τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εύκολο να αποδειχθούν πέραν πάσης αμφιβολίας οι σχέσεις της Oryx με την κυβέρνηση του Κατάρ. Η φαμίλια Ντιάκ έχει ατιμαστεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Ο επί 16αετία πρόεδρος της IAAF συνελήφθη το 2015 στη Γαλλία, επειδή δωροδοκήθηκε για να κάνει τα στραβά μάτια στο σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας μαζί με τον γιόκα του. Το σκάνδαλο οδήγησε στον εξοστρακισμό του Λαμίν Ντιάκ, του οποίου το όνομα είχε ήδη στιγματιστεί για άλλο σκάνδαλο το 1993, έξι χρόνια προτού καθίσει στον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

Διπλή πληρωμή

Ο 86άχρονος Σενεγαλέζος τελεί υπό το καθεστώς της κατ’ οίκον κράτησης από τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η δίκη του ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Ο πατέρας απειλείται με δεκαετή κάθειρξη, ενώ ο γιόκας του συνεχίζει το θεάρεστο έργο από εξωθεσμικό πόστο. Η εταιρεία του Ντιάκ ισχυρίζεται ότι η πολύκροτη διπλή πληρωμή προς την Oryx αποτελεί προκαταβολή για την αγορά τηλεοπτικών και διαφημιστικών δικαιωμάτων έναντι τελικού αντιτίμου 32,6 εκατομμυρίων δολαρίων «σε περίπτωση ανάληψης ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος». Η Ντόχα κέρδισε τελικά το χρίσμα για το 2019 τον Νοέμβριο του 2014, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τη Βαρκελώνη και το Γιουτζίν του Ορεγκον.

Παρεμπιπτόντως, ο Νασέρ αλ Κελαϊφί βρίσκεται υπό διερεύνηση και στην Ελβετία τα τελευταία δύο χρόνια κατηγορούμενος για δωροδοκία προς τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Φάλκε, με διακύβευμα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών Μουντιάλ του 2026 και του 2030. Το πρώτο θα διεξαχθεί με 48 ομάδες σε τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), ενώ το δεύτερο διεκδικείται, μεταξύ άλλων, και από τον συνασπισμό Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας.

Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο ανακαινισμένο στάδιο Καλίφα της Ντόχα. Θα συμμετάσχουν 214 χώρες αλλά και μια ομάδα προσφύγων, όπως και το 2017. Η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη λόγω ντόπινγκ, αλλά αρκετοί αθλητές της θα λάβουν μέρος υπό ουδέτερη σημαία.

Ετικέτες

Documento Newsletter