Στίβος: Η «Ανατολή» και η… δύση των σωματείων

Στίβος: Η «Ανατολή» και η… δύση των σωματείων

Οι καταγγελίες που έφτασαν στο Documento από το Σωματείο Στίβου Ανατολή Νέας Ιωνίας καταδεικνύουν την πραγματικότητα των αθλητικών «κυττάρων »και τους λόγους που χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι για να διασφαλίσουν την νομιμότητα.

Ο ΑΓΣ Ανατολή Νέας Ιωνίας ιδρύθηκε το 1996 και είναι ένας σύλλογος που αναπτύσσει μόνο το άθλημα του Στίβου. Στόχος του είναι η διάδοση του κλασσικού αθλητισμού, η αθλητική αγωγή και παιδεία. Ο σύλλογος έχει διακριθεί επανειλημμένα σε τοπικούς και πανελλήνιους αγώνες, αποσπώντας αρκετά έπαθλα και βαθμούς. Τελευταία ωστόσο υπάρχουν κάποια κακώς κείμενα, τα οποία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια ομάδα γονέων βρέθηκε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, τις οποίες και κατήγγειλε στο Documento.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, όλα ξεκίνησαν για λόγους καθαρά αγωνιστικούς, όταν είδαν πως τα παιδιά τους δεν είχαν τα απαραίτητα μέσα για προπόνηση. Άρχισαν να αναζητούν τις αιτίες και αντιμετώπισαν μια πολεμική που τους έβαλε σε υποψίες. «Βρήκαμε συνθήκες αδιαφάνειας, μη νομότυπης διοίκησης και το 2016 μια ομάδα γονέων κατέβηκε με διαφορετικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές», λένε χαρακτηριστικά. Στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι δύο φορές ζήτησαν έκτακτη γενική συνέλευση με 54 και 41 υπογραφές αντίστοιχα, σε ένα διάστημα επτά μηνών. Στη μία δεν δόθηκε καν απάντηση. Υπήρξε επίσης αρνητική απάντηση στην κίνηση μελών που ζήτησε τα πρακτικά του συλλόγου και άλλα χαρτιά. Η κίνηση προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία γνωμοδότησε θετικά, αλλά και πάλι η διοίκηση επέλεξε να μην τα παραδώσει. Επίσης οι καταγγελίες αναφέρουν ότι δεν είδαν ποτέ αποδείξεις για το πως δαπανώνται τα χρήματα, με αποτέλεσμα να θεωρούν τα έξοδα υπέρογκα χωρίς να βλέπουν αντίκρισμα, ότι προσέλαβαν προπονήτρια χωρίς πτυχίο και άδεια, ενώ κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις συνδρομές. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, υπάρχουν μέλη που πληρώνουν 180 ευρώ και άλλα δέκα! Εν τέλει, με απλή αναλογική για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου εξέλεξαν 4 από τα 9 μέλη, για να ακολουθήσουν σκηνές… ροκ. Τα νέα μέλη υποστηρίζουν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος με την αιτιολογία ότι ήταν διαγραμμένοι, ενώ ένας εξ’ αυτών κατήγγειλε ξυλοδαρμό μπροστά στο παιδί του.

Ο πρόεδρος του σωματείου Βαγγέλης Βασιλείου, απαντώντας στα ερωτήματα του Documento για όλα τα παραπάνω έκανε λόγο για «έγγραφα με υπογραφές αγνώστων ατόμων, καθώς και μελών που δεν ήταν ταμειακά ενήμερα», όταν τον ρωτήσαμε για τις υπογραφές που του κατατέθηκαν. Όσον αφορά την καταγγελία για ξυλοδαρμό, απάντησε πως «σας λέω ευθέως ότι δεν υπήρξε κανένας ξυλοδαρμός» και ότι «το θέμα αυτό θα απασχολήσει την δικαιοσύνη». Για τα έγγραφα που δεν παραδόθηκαν και τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής σχολίασε ότι: «πρέπει να σας τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο άτομο (σ.σ που για εκείνους βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες) παρουσίαζε κατά καιρούς έγγραφο με ονοματεπώνυμα και υπογραφές, που ήταν άγνωστα στο Σύλλογο. Κάποιο έγγραφο είχε και πλαστές υπογραφές. Επί πλέον ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου είχε γνωματεύσει ότι δεν υποχρεούμαστε να παραδώσουμε στοιχεία (πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε άτομα, που δεν είχαν έννομο συμφέρον και δεν αναφέρονταν μέσα στα πρακτικά). Η αρχή προσωπικών δεδομένων γνωμάτευσε ότι μπορούσαμε να δώσουμε αυτά τα στοιχεία (αλλά δεν υποχρεούμασταν), εάν μέσα στα πρακτικά αναφερόταν το όνομα του αιτούντος. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε κανένα στοιχείο. Η γνωμάτευση του Νομικού μας Συμβούλου ανακοινώθηκε επίσημα στα πρόσωπα που επέμεναν να πάρουν πρακτικά του Δ.Σ. και μάλιστα για μία περίοδο που ούτε καν ήταν μέλη του».

Για το θέμα των συνδρομών τόνισε πως «τα ποσά που πληρώνουν τα μέλη προβλέπονται από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Το εκάστοτε Δ.Σ. δεν έχει ευχέρεια (αρμοδιότητα) να καθορίζει μόνο του, το ποσό που πρέπει να πληρώνουν τα μέλη του. Αυτά έχουν καθοριστεί από την ίδρυση του Συλλόγου και από αρκετά χρόνια πριν», ενώ για τον προϋπολογισμό κατέληξε: «ποιος κρίνει εάν ο προϋπολογισμός είναι υπέρογκος; Αρμόδιο όργανο είναι η εκάστοτε Γενική Συνέλευση. Εξ άλλου ο προϋπολογισμός είναι ενός Συλλόγου, ιδιωτικού δικαίου, που δεν έχει το δημόσιο λογιστικό με τους υποχρεωτικούς κωδικούς ανά λογαριασμό. Ανάλυση των εσόδων και εξόδων γίνεται σε κάθε Γενική Συνέλευση, η οποία έχει δικαίωμα ελέγχου, έγκρισης ή μη του οικονομικού απολογισμού.»

Το Φεβρουάριο του 2017, η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του σωματείου, αναφέροντας πως: «κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται σωστά τα βιβλία α) Μητρώο μελών, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται με ακρίβεια τα ενεργά μέλη του Σωματείου, β) Πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων, όπου έχει θεωρηθεί μόνο το ένα εξ΄ αυτών και γ) το βιβλίο πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανέκυψε με το Βιβλίο Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο δεν έχει θεωρηθεί από το έτος 2006, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε εγγραφή σε αυτό να μην μπορεί να θεωρηθεί σύννομη και ως εκ τούτου η υπηρεσία μας να μην μπορεί να θεωρήσει τυπικά κανένα μέλος του Δ.Σ ως νόμιμο εκπρόσωπο του Σωματείου μετά το 2006.

Προς λύση αυτού του προβλήματος προτείναμε στο Αθλητικό Σωματείο είτε να απευθυνθεί στο Πρωτοδικείο ώστε να ορίσει νέα προσωρινή διοίκηση, είτε να διενεργήσει έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα ενημέρωνε τα μέλη του για την μη σωστή τήρηση των βιβλίων του και θα εξασφάλιζε την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου». Είτε προσωρινή διοίκηση, λοιπόν, είτε απαλλαγή πρότεινε η Περιφέρεια, γεγονός που δείχνει ότι πράγματι κάτι δεν πήγαινε καλά στο σύλλογο. «Με την Περιφέρεια Αττικής (Δνση Αθλητισμού) έχουμε μία συνεχή αλληλογραφία, που ελπίζουμε να καταλήξει σε αποτέλεσμα, για ένα θέμα που δεν έχει επιλυθεί, γιατί κατά την άποψή μας υπάρχει ένα κενό νόμου, και κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να το λύσει. Τα μέλη του Δ.Σ ήταν ενήμερα, όχι όμως και όλα τα μέλη. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να ενημερώνονται για κάθε θέμα όλα τα μέλη. Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να έχουμε ένα μηχανισμό ενημέρωσης όλων των μελών. Υπάρχουν διαδικασίες ενημέρωσης των μελών. Όχι σε κάθε στιγμή. Ούτε όποτε το ζητάει ένα άτομο, που επαναλαμβάνω δεν είναι μέλος. Έχει διαγραφεί και μάλιστα με 87%.», απάντησε στο Documento ο πρόεδρος του σωματείου, χωρίς επί της ουσίας να δίνει εξήγηση για το θέμα του Μητρώου μελών, του πρωτοκόλλου και του βιβλίου πρακτικών. Μην βλέποντας φως στο τούνελ, τα η κίνηση των γονέων προχώρησε στην απόσυρση των μελών της από το Δ.Σ, έτσι ώστε να «πέσει» η διοίκηση και να γίνουν εκλογές.

Θα πει, κάποιος, εύλογα, ότι όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο ένα σωματείο. Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι έτσι. Μια ομάδα φυσικών και νομικών προσώπων ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να καταθέσει αγωγές σε ανώτερο επίπεδο για σωματεία-σφραγίδες που συμμετέχουν σε διαδικασίες χωρίς να το δικαιούνται, αφού στην πράξη είναι ανενεργά. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Σταύρου Κοντονή κάθε σωματείο υποχρεούται να κρατά ηλεκτρονικό Μητρώο στη ΓΓΑ, καταθέτοντας μέλη, το AΦM, το ΑΜΚΑ, τις διευθύνσεις και όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λειτουργεί σύμφωνα με το σκοπό του. Από τη στιγμή που η ΓΓΑ έχει αυτά τα στοιχεία θεωρεί πως το σωματείο υπάρχει κανονικά, εκτός αν γίνει κάποια καταγγελία. Πρέπει δηλαδή κάποιος να κινητοποιήσει τις αρχές για να γίνουν επιπλέον έλεγχοι και όπως δείχνει η κατάσταση, αυτό δεν επαρκεί. Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που έψαχναν στις λίστες το σωματείο που έγραψαν τα παιδιά τους, αλλά δεν υπήρχε. Και όταν ρωτούσαν τους λόγους, άκουγαν διάφορες δικαιολογίες. Επί της ουσίας δηλαδή λειτουργούν αρκετά σωματεία που δεν τηρούν τη νομιμότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, μιλώντας στο Documento ξεκαθάρισε πάντως ότι τα ανενεργά σωματεία δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές: «Για να έχει δικαίωμα ψήφου σωματείο στο ΣΕΓΑΣ οφείλει να έχει δραστηριότητα την προηγούμενη χρονιά με συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού αθλητών στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Εάν σωματεία δεν έχουν κατεβάσει σε τρεις αγώνες αθλητές ή δεν έχουν αξιολογηθεί, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Και η εκκαθάριση γίνεται κάθε χρόνο. Άρα λοιπόν τα σωματεία που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία του ΣΕΓΑΣ ήσαν ενεργά σωματεία και μάλιστα με προδιαγραφές που δεν είναι εύκολες. Το καταστατικό του ΣΕΓΑΣ το προβλέπει αυτό εδώ και χρόνια προκειμένου να αποφεύγει τα σωματεία που είναι ανενεργά. Κι αυτός είναι ο λόγος που ενώ υπάρχουν στην Ελλάδα 340 σωματεία που ασχολούνται με το στίβο, δικαίωμα ψήφου έχουν συνήθως 200 και κάτι γιατί τα υπόλοιπα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Όσον αφορά το θέμα της Ανατολής, υποστήριξε ότι «αυτό είναι θέμα του σωματείου. Ο ΣΕΓΑΣ δεν εμπλέκεται στα σωματεία του, το τι συμβαίνει στο εξωτερικό είναι δικό τους θέμα»…

Ετικέτες

Documento Newsletter