Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τέλος της θητείας της Τερέζα Μέι τόσο στην ηγεσία των Συντηρητικών όσο και στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει μιλώντας στο Documento ο Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
«Είναι πραγματικά θέμα χρόνου να φύγει. Δεν θα της επιτραπεί να είναι επικεφαλής των Συντηρητικών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», πιστεύει ο κ. Φίλντινγκ αλλά δεν θεωρεί πιθανό να εγκαταλείψει άμεσα τη θέση της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης χρόνου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit.
«Το ερώτημα είναι αν οι Συντηρητικοί θα προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν την πρωθυπουργό σε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Αυτό δεν θα ήταν το καλύτερο. Επομένως μπορεί να είναι παρούσα για το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά. Ιδανικά θα προσπαθούσαν ήδη να την ξεφορτωθούν αλλά εξαιτίας του Brexit δεν έχουν τον χρόνο», λέει ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας.
Σημειώνει ότι οι Συντηρητικοί δεν είναι σε θέση ούτε επιθυμούν να ρισκάρουν μία χρονοβόρα μάχη για την ηγεσία. «Δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε μεταξύ τους με ποιόν να την αντικαταστήσουν. Οι πιθανοί υποψήφιοι θα έπρεπε να πάνε σε ψηφοφορία με συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος. Αυτό θα έπαιρνε εβδομάδες, αν όχι μήνες. Και δεν μπορούν να συμφωνήσουν γιατί ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πιο προφανής υποψήφιος για νέος αρχηγός, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα γι’ αυτόν. Άρα η Τερέζα Μέι βρίσκεται ακόμη στη θέση της γιατί οι Τόρις αδυνατούν να συμφωνήσουν με ποιον να την αντικαταστήσουν».
Τί μπορούμε να περιμένουμε στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. ; τον ρωτάμε. «Αναφορικά με το μέλλον και τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, η ετυμηγορία των ψηφοφόρων ήταν ένα μεγάλο σοκ. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου όλοι περίμεναν η Τερέζα Μέι να λάβει μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών διότι σε αυτές, πλέον, και οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί υποστήριζαν το Brexit» μας απαντά.
Και συνεχίζει: «Αλλά γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά των Εργατικών ανέβηκαν σε περιοχές που ψήφισαν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και οι ψήφοι των Συντηρητικών ανέβηκαν σε περιοχές που ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Στη Βουλή των Κοινοτήτων φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία για ένα «ήπιο» Brexit. Αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά, θα λέγαμε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση και βαδίζουμε προς ένα ήπιο Brexit. Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο γιατί θα εξαρτηθεί από τις διετείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Από την άλλη μεριά, δεν έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, ώστε η Τερέζα Μέι να επιδιώξει ένα σκληρό Brexit».
Για την «έκπληξη» της ανόδου της εκλογικής επιρροής των Εργατικών ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας εξηγεί ότι προσωπικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν τα πήγε πολύ καλά διότι κράτησε συνεπή στάση κόντρα στη δεξιά στροφή των πάλαι ποτέ Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ. «Εξελέγη προκειμένου να δώσει μία πιο προφανή. αριστερή. ριζοσπαστική προσέγγιση. Πολλοί αναλυτές είπαν ότι αυτό είναι λάθος, προέβλεπαν ότι θα αποτύχει. Όμως όπως είδαμε σε αυτή την εκστρατεία, προσωπικά ο Κόρμπιν πήγε πολύ καλά. Το μανιφέστο των Εργατικών είχε πολλά δημοφιλή στοιχεία και αύξησαν αρκετά τις ψήφους τους. Οπωσδήποτε ο Κόρμπιν είναι ο αντι-Μπλερ τον οποίον ένα τμήμα του Εργατικού Κόμματος και των ψηφοφόρων του αναζητούσε», καταλήγει ο κ. Φίλντινγκ.