Περισσότεροι από 50 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα ταξιδέψουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τον Ιούλιο με χίλια όνειρα.
Τα 47 τακτικά μέλη, από 33 προκρίσεις, έχει φτάσει μέχρι σήμερα η ελληνική αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο αριθμός αναμένεται να «φουσκώσει» τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δύσκολα θα φτάσει το νούμερο των 96 αθλητών που ταξίδεψαν το 2016 στο Ρίο, εκτός αν σκάσουν χαμόγελα σε ομαδικά σπορ, όπως το μπάσκετ ανδρών, η καλλιτεχνική κολύμβηση και το ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής.
H διαδικασία πρόκρισης θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου για όσα ατομικά αθλήματα έχουν ακόμη ανοιχτά παράθυρα, οπότε έπονται 80 μέρες αγωνίας.
Οι τελευταίες προσθήκες στην αποστολή βρίσκονται στα δύο άκρα του ηλικιακού φάσματος. Το ταεκβοντό επιστρέφει στο προσκήνιο χάρη στη 19χρονη Φένια Τζέλη, η πάλη θα έχει στις επάλξεις τυον 21χρονο Γιώργο Πιλίδη, ενώ ο πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης ετοιμάζεται για την 5η Ολυμπιάδα της καριέρας του, στην τρυφερή ηλικία των 41 ετών.
Ωστόσο ο Γκιώνης δεν θα είναι όμως ο πρεσβύτερος της ομάδας, αφού στο αεροπλάνο όμως έχει πιάσει θέση και αθλήτρια μεγαλύτερης ηλικίας. Η ιστιοπλόος Αιμιλία Τσουλφά, άλλοτε συνοδοιπόρος της Σοφίας Μπεκατώρου και χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 470, μητέρα δύο παιδιών, επέστρεψε στην ενεργό δράση στα 47 της και κέρδισε την πρόκριση μαζί με τη νεαρή Αριάδνη Σπανάκη.
Στην ίδια κατηγορία θα αγωνιστούν και οι «χάλκινοι» του Ρίο Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής. Τα πανιά θα εκπροσωπηθούν επίσης από τους Βύρωνα Κοκκαλάνη, Κατερίνα Διβάρη (RS:X), Βασιλεία Καραχάλιου (Laser Radial), Γιάννη Μιτάκη (Φιν). Όλοι τους έχουν ελπίδες διάκρισης, ιδίως ο 5ος του Ρίο Κοκκαλάνης που πρόσφατα κατέκτησε μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ιστιοσανίδας, με προπονητή τον Νίκο Κακλαμανάνη.
Τα ελληνικά κουπιά θα ταξιδέψουν στο Τόκιο χάρη στον Στέφανο Ντούσκο (σκιφ) και το δίδυμο Χριστίνα Μπούρμπου, Μαρία Κυρίδου (δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο). Η τελική ρεγκάτα της Λουκέρνης μπορεί να δώσει και πρόσθετα εισιτήρια στις κωπηλάτριές μας, π.χ. στην Αννέτα Κυρίδου και στη δίκωπο των Φίτσιου-Αναστασιάδη. Στο Ρίο, το πλήρωμα Ασουμανάκη-Νικολαΐδου άγγιξε το μετάλλιο στο διπλό σκιφ (4ες).
Ο Κρίστιαν Γκολομέεφ έχει στη συλλογή του παγκόσμιο μετάλλιο στο σπριντ των 50 μ. ελεύθερο, προπονείται εδώ και μία διετία στις ΗΠΑ και αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής κολύμβησης. Θα τον πλαισιώσουν στο Τόκιο ο φιλόδοξος Ανδρέας Βαζαίος (200μ μικτή ατομική), ο Απόστολος Χρήστου (100μ ύπτιο), ο Απόστολος Παπαστάμος (μικτές), ο Κώστας Εγγλεζάκης (800μ ελεύθερο) και η Άννα Ντουντουνάκη (100μ πεταλούδα). Οι τρεις πρώτοι θα «πέσουν» και στα 4×100μ ελεύθερο, με τέταρτο μέλος τον Γιάννη Γεωργαράκη.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δεν θα έχουν ως «μάνα του λόχου» τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, αλλά τον πολίστα Κυριάκο Γιαννόπουλο, που θα τρέχει από πισίνα σε πισίνα! Στο Ρίο, κανένας κολυμβητής του γλυκού νερού δεν έφτασε σε τελικό. Ο Βαζαίος τερμάτισε 11ος στα 200μ μικτής ατομικής, ενώ ο Γκολομέεφ ήταν 13ος στο 50άρι και 20ος στο 100άρι ελεύθερο.
Στον στίβο, έχουν προκριθεί μέχρι τώρα ο ευρωπρωταθλητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου καθώς και πέντε αθλήτριες: οι επικοντίστριες Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Ελένη Πόλακ, η τριπλουνίστρια Βούλα Παπαχρήστου και η βαδίστρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η πολύπειρη Στεφανίδη θα είναι και αυτή τη φορά φαβορί για μία θέση στο βάθρο (αλλά και για τον ρόλο της σημαιοφόρου εάν γίνει κανονικά η Τελετή Έναρξης), ενώ πολλές πιθανότητες έχει και η 8η του Ρίο Παπαχρήστου. Ο 23χρονος Τεντόγλου κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά στο Τόκιο θα έχει πολύ δύσκολο έργο, απέναντι σε Αμερικανούς, Αφρικανούς και Αυστραλούς.
Στα κουλουάρ, στα σκάμματα και στις βαλβίδες υπάρχουν πολλοί που χτυπάνε επίμονα την πόρτα: Ραφαέλα Σπανουδάκη (100μ.), Ειρήνη Βασιλείου (200μ), Μαρία Μπελιμπασάκη (400μ.), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100μ εμπόδια), Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός), Παναγιώτα Τσινοπούλου, Κυριακή Φιλτισάκου (βάδην), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία), Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία), Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπόδια), Κώστας Φιλιππίδης, Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (βάδην), Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφυροβολία), Νικόλας Σκαρβέλης (σφαιροβολία) και άλλοι.
Οι τενίστες
Η παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη στο Τόκιο είναι βέβαιη και αδιαπραγμάτευτη, αφού κριτήριο πρόκρισης αποτελεί η παγκόσμια κατάταξη. Ακόμα και αν δεν δώσουν άλλους αγώνες στο υπόλοιπο της σεζόν, οι δύο τενίστες μας θα βρίσκονται σίγουρα μέσα στο γκρουπ των προνομιούχων. Νούμερο 5 στη λίστα της ΑΤΡ, ο Τσιτσιπάς θα διεκδικήσει μετάλλιο, εάν εμφανιστεί σε καλή κατάσταση στο Τόκιο.
Για τον «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια, που έμεινε πίσω εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού στον ώμο και της πολύμηνης απουσίας, τα πάντα θα κριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα, όπου θα πρέπει -σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία- να νικήσει με υψηλή βαθμολογία (15,333). Ο υγιής Λευτέρης είναι ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση έναντι του Κινέζου Λιου Γιανγκ που προπορεύεται, αλλά ο διάολος της γυμναστικής έχει πολλά ποδάρια. Εάν ο Πετρούνιας φτάσει μέχρι το Τόκιο, το πιθανότερο είναι να επαναλάβει τον χρυσό θρίαμβο του Ρίο. Πιθανότητες πρόκρισης έχει και η πάντοτε ισχυρή ελληνική ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική.
Στη σκοποβολή, που απέκτησε αίγλη χάρη στα μετάλλια της Άννας Κορακάκη, η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο θα έχει για συντροφιά στο Τόκιο τον αθλητή του πήλινου στόχου Νίκο Μαυρομάτη και ίσως κάποιους ακόμη. Η Κορακάκη έχει προκριθεί για το αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Η Δώρα Γκουντούρα ελπίζει σε διάκριση στην ξιφασκία (σπάθη), στην πρώτη Ολυμπιακή συμμετοχή της καριέρας της.
Ο ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης μπορεί να φτάσει ακόμα και στο βάθρο στο αγώνισμα Omnium, αφού έχει στα πόδια του πολλές διακρίσεις μέσα στην τετραετία, ενώ στο Ρίο ήταν 12ος στο Keirin. Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα αγωνιστεί στην επίπονη ποδηλασία δρόμου.
Στα «βαριά»
Από τα «βαριά» αθλήματα έχει τελεσιδικήσει η συμμετοχή των παλαιστών της ελευθέρας Γιωρίκα Πιλίδη (65 κ., σφράγισε το διαβατήριο την περασμένη Πέμπτη) και Μαρίας Πρεβολαράκη (-53 κ., ήταν 10η στο Ρίο), καθώς και της νεαρής αθλήτριας του ταεκβοντό Φένιας Τζέλη, που εξασφάλισε την πρόκριση την περασμένη Παρασκευή.
Υπάρχουν αρκετοί άλλοι που διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση μέσω Προολυμπιακών τουρνουά: δέκα αθλητές και αθλήτριες στην ελευθέρα και ελληνορωμαϊκή πάλη. Η Έλενα Χατζηλιάδου στο καράτε, ο Θοδωρής Ιακωβίδης στην άρση βαρών (12ος στο Ρίο στα 85 κ.), οι Νίκη Πίτα και Αλέξανδρος Τσανικίδης στην πυγμαχία, οι Αλέξης Ντανατσίδης, Ελισάβετ Τελτσίδου στο τζούντο.
Στην καλλιτεχνική κολύμβηση, σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης μέσα από τον Προολυμπιακό αγώνα που θα γίνει τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη έχει το ντουέτο Ευαγγελία Πλατανιώτη – Εβελίνα Παπάζογλου (10ο στους Αγώνες του 2016), καθώς και η Εθνική ομάδα στο ομαδικό και η ίδια η Παπάζογλου στο σόλο. Η Βίκυ Αρβανίτη και η Πένυ Καραγκούνη μετέχουν αυτές τις μέρες στη β’ φάση των Προολυμπιακών τουρνουά μπιτς βόλεϊ στη Σμύρνη. Στις καταδύσεις, οι Έλληνες βουτηχτές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν Ολυμπιακή πρόκριση στους αγώνες που έγιναν πρόσφατα -ως test event- στο Τόκιο.
Η Εθνική Ανδρών του πόλο, που δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας, θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 11η σερί τετραετία και ελπίζει στο μετάλλιο που το 2004 χάθηκε στις λεπτομέρειες. Από την ομάδα του 2016, παραμένουν στις επάλξεις οι Φουντούλης, Βλαχόπουλος, Γεννηδουνιάς, Δερβίσης, Κολόμβος, Μουρίκης και ο προπονητής Θοδωρής Βλάχος. Η 6η θέση του Ρίο είναι ο μίνιμουμ στόχος για τους πολίστες μας, ενώ η Εθνική Γυναικών γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στο τελευταίο παιχνίδι του Προολυμπιακού τουρνουά.
Το μπάσκετ
Η «επίσημη αγαπημένη» του μπάσκετ θα διεκδικήσει την πρόκρισή της σε Προολυμπιακό τουρνουά στα τέλη Ιουνίου στον Καναδά και θα περιμένει εναγωνίως μέχρι την τελευταία στιγμή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο δις MVP του ΝΒΑ θα προλάβει να πάει στη Βικτόρια μόνο αν οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλειστούν στον πρώτο ή (όπως πέρυσι) στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ. Προπονητής της Εθνικής μας θα είναι ο πολύς Ρικ Πιτίνο.
Στα υπόλοιπα ομαδικά σπορ δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στο Τόκιο.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η γαλανόλευκη αποστολή επέστρεψε από το Ριο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας με τρία χρυσά μετάλλια (Στεφανίδη, Κορακάκη, Πετρούνιας), ένα ασημένιο (Γιαννιώτης) και δύο χάλκινα (Μάντης-Καγιαλής, Κορακάκη). Κατέλαβε επίσης δύο 4ες θέσεις, μία 5η, δύο 6ες, μία 7η και δύο 8ες, ενώ άλλοι εννέα αθλητές πλασαρίστηκαν στις υπόλοιπες θέσεις της δωδεκάδας.
Tα ελληνικά μετάλλια ήταν μόλις δύο το 2012 στο Λονδίνο (Ηλιάδης, Γιατζιτζίδου-Τσιάβου), τρία το 2008 στο Πεκίνο (Νικολαΐδης, Μούγιος-Πολύμερος, Μπεκατώρου-Κραβαριώτη-Παπαδοπούλου, ακυρώθηκε λόγω ντόπινγκ το χάλκινο της Δεβετζή) και …δεκάξι το 2004 στην Αθήνα, με τα περασμένα μεγαλεία της.
Από την Αθήνα ως το Πεκίνο
Πριν από τέσσερα χρόνια η γαλανόλευκη αποστολή επέστρεψε από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με τρία χρυσά μετάλλια (Στεφανίδη, Κορακάκη, Πετρούνιας), ένα ασημένιο (Γιαννιώτης) και δύο χάλκινα (Μάντης – Καγιαλής, Κορακάκη). Κατέλαβε επίσης δύο τέταρτες θέσεις, μία πέμπτη, δύο έκτες, μία έβδομη και δύο όγδοες, ενώ άλλοι εννέα αθλητές πλασαρίστηκαν στις υπόλοιπες θέσεις της δωδεκάδας.
Τα ελληνικά μετάλλια ήταν μόλις δύο το 2012 στο Λονδίνο (Ηλιάδης, Γιατζιτζίδου – Τσιάβου), τρία το 2008 στο Πεκίνο (Νικολαΐδης, Μούγιος – Πολύμερος, Μπεκατώρου – Κραβαριώτη – Παπαδοπούλου, ακυρώθηκε λόγω ντόπινγκ το χάλκινο της Δεβετζή) και… 16 το 2004 στην Αθήνα με τα περασμένα μεγαλεία της.