Στη Βουλή το ρεπορτάζ του Documento για τα €15.000 της Άννας Μαρίας προς το Βυζαντινό Μουσείο

Στη Βουλή έφτασε το σημερινό ρεπορτάζ του documentonews για το αν πλήρωσε η Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ το Βυζαντινό Μουσείο για το γαμήλιο γλέντι. Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσε σήμερα 9 Οκτωβρίου η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου με θέμα την πληρωμή του οριζόμενου από το έγγραφο με αρ. πρωτ. 1581/17.09.2024 αντιτίμου για την παραχώρηση των χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) στην οικογένεια Γλύξμπουργκ.

Δεκαπέντε μέρες μετά την πριβέ γαμήλια δεξίωση στο ΒΧΜ και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με την παρουσία πολιτών και πολιτικών, η Σία Αναγνωστοπούλου καυτηριάζει τη θεσμική εκτροπή της αναφοράς της Άννας Μαρίας ως «Αυτής Μεγαλειότητα» σε επίσημο έγγραφο του μουσείου και την επιλογή της υπουργού Πολιτισμού να μην πάρει θέση ανακαλώντας το σχετικό έγγραφο. Στην ερώτηση γίνεται λόγος για την παραχώρηση χώρων του μουσείου στην προνομιακή τιμή των 15.000 ευρώ για τη διήμερη πριβέ εκδήλωση αλλά και για την απουσία οποιασδήποτε εξήγησης από την Πολιτεία για όσα προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών και του ΣΕΑ.

Διαβάστε σχετικά: Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Γίνεται επίσης λόγος για την κατηφόρα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, «για το οποίο από την επομένη της εφαρμογής του Ν. 5021/2023, όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η αυτοτέλεια και η ευελιξία του, παρά δίνει τη δυνατότητα στη διορισμένη διοίκησή του να το παραχωρεί όποτε θέλει για προνομιακές, προσωρινές παραχωρήσεις σε ιδιώτες».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η υπουργός Πολιτισμού «αν υπάρχει τιμολογιακή πολιτική αυτού (ή άλλου) μουσείου ΝΠΔΔ για γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα; Έχει αποφασίσει περί αυτού η διορισμένη διοίκηση και με βάση ποια δικαιοδοσία;» Επίσης αν «η παραχώρηση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη οικογένεια και αν ναι, γιατί;»

Και καλείται να καταθέσει στη Βουλή την απόδειξη (ηλεκτρονική συναλλαγή του Μουσείου) όπου προκύπτει ότι η Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ πλήρωσε εμπρόθεσμα (πριν από την διεξαγωγή της εκδήλωσης) 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπως αναφερόταν στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 1581/17.09.2024 του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρή απάντηση Αρβανίτη σε Μετσόλα για το… Casa de Papel – «Κύριε Όρμπαν, de facto απέναντί σας» (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της ΚΟ

Nαυάγιο το debate του ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης… τορπιλίζει τη δεύτερη τηλεμαχία – «Καρφιά» από Δούκα