Συνεχίζει να σιωπά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενάμιση μήνα μετά την αποκάλυψη του Κοσμοδρομίου πως η Ακαδημία Αθηνών, με επιστολή-βόμβα του Γενικού της Γραμματέα Χρήστου Ζερεφού προς το Υπουργείο Πολιτισμού, θέτει ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος.
Στην επιστολή του, ο Χρήστος Ζερεφός τόνιζε κατηγορηματικά πως «ο χώρος της αρχαίας Ακαδημίας και η έκταση της Ακαδημίας Πλάτωνος ανήκει κατά αποκλειστική κυριότητα και νομή στην Ακαδημία Αθηνών, στην οποία έχει περιέλθει ως κληροδότημα δυνάμει της από 7.4.1937 διαθήκης του Παναγιώτη Αριστόφρονος, υπό τον όρο του αναπαλλοτρίωτου και με σκοπό την ίδρυση του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών», καθώς και ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την έκταση μόνο για την χρήση για την οποία του παραχωρήθηκε, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, «υποχρεούται να αποδώσει τη χρήση της έκτασης στην Ακαδημία Αθηνών, έτσι ώστε να ιδρυθεί το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών. Σε καμία περίπτωση, το Δημόσιο ή το Υπουργείο δεν έχουν την εξουσία και δεν επιτρέπεται να παραχωρούν την έκταση ή τμήματα αυτής σε τρίτους, χωρίς την άδεια της Ακαδημίας Αθηνών».
Θυμίζουμε πως αφορμή για την από 25 Οκτωβρίου επιστολή της Ακαδημίας στάθηκαν τα δημοσιεύματα σχετικά με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με σκοπό την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Για τη σύναψη της Σύμβασης αυτής δεν είχε ενημερωθεί η Ακαδημία Αθηνών, ενώ στο κείμενό της δεν υπήρχε καμία αναφορά πως η έκταση της Ακαδημίας Πλάτωνος ανήκει, σύμφωνα με την επιστολή Ζερεφού, «κατά κυριότητα στην Ακαδημία Αθηνών και ότι απαιτείται η άδεια αυτής ως κυρίας, και του αρμόδιου Εφετείου για οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να μεταβάλει τον χαρακτήρα της έκτασης και τον σκοπό του κληροδοτήματος». Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε να αγνοήσει το δημοσίευμά μας – παρά την αναδημοσίευσή του και σε άλλα μέσα και παρά την σοβαρότητα του θέματος – η σιωπή της δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ειδικά δε όταν ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, συμπεριέλαβε το ζήτημα στην Έκθεση Πεπραγμένων του 2021, την οποία εκφώνησε στις 21 Δεκεμβρίου στην δημόσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου και ανακοινώθηκαν τα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Ζερεφός, στην ομιλία του, που βρίσκεται αναρτημένη και στην επίσημη σελίδα της Ακαδημίας,
τόνισε πως: «Με απόφαση της Συγκλήτου και με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέως, πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τριάντα (30) χρόνια, προβλήθηκαν τα δικαιώματα της Ακαδημίας επί της εκτάσεως της Ακαδημίας Πλάτωνος, καταγράφηκε το αρχείο του αείμνηστου Παναγιώτη Αριστόφρονος και βρέθηκαν κρίσιμα έγγραφα στο αρχείο αυτό, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ήδη, σε συνεργασία με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, πρόκειται να συνταχθεί διάγραμμα που θα αποτυπώνει τα ακίνητα που είχε αγοράσει ο Παναγιώτης Αριστόφρων, έτσι ώστε η Ακαδημία να κατοχυρώσει τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά της και να αποτρέψει όσους θέλουν να εκμεταλλευθούν την περιοχή ερήμην της».
Μιλώντας, μάλιστα, εκτός κειμένου σημείωσε πως πρόκειται για μια τεράστια περιουσία που πλησιάζει σε αξία το 1 δις ευρώ!
Η αδικαιολόγητη (και ύποπτη) σιωπή της Λίνας Μενδώνη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τώρα θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί δημόσια, καθώς το θέμα έρχεται στην Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου, βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25.
Στην ερώτησή της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, αξιοποιώντας τα στοιχεία του δημοσιεύματός μας, αλλά και υιοθετώντας τις αιτιάσεις της Ακαδημίας Αθηνών που διεκδικεί την ιδιοκτησία της περιοχής, ζητά από την Λίνα Μενδώνη να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Γιατί υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής χωρίς να έχει έλθει προηγουμένως το Υπουργείο στην οφειλόμενη συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια Ακαδημία Αθηνών»;
Συμμεριζόμενη, πάντως, και τις ανησυχίες των κατοίκων, η Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρεται στις διαμαρτυρίες για την διαφαινόμενη τουριστικού τύπου «ανάπτυξη» και την συνακόλουθη τεχνητή αύξηση των τιμών των ακινήτων που προωθείται στην περιοχή, καθώς και στην σχεδιαζόμενη κοπή 580 δένδρων και στην χωροθέτηση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εκεί που σήμερα βρίσκονται γήπεδα και ζωτικός χώρος πρασίνου και ελεύθερης χρήσης. Για το τελευταίο αυτό ζήτημα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, υιοθετώντας την σχετική αντιπρόταση των κατοίκων, ρωτά την υπουργό Πολιτισμού πότε πρόκειται να ενεργήσει «προκειμένου να επαναχωροθετηθεί το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο εταιρίας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων του οποίου η απαλλοτρίωση σύντομα θα ολοκληρωθεί».
Πηγή: kosmodromio.gr