Στη Βουλή η υποβάθμιση του ουρολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

Φωτογραφία αρχείου

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την υποβάθμιση του ουρολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κατέθεσε η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα.

Όπως αναφέρει στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη ιατρού ουρολόγου καθώς οι μόλις δύο υπηρετούντες καλούνται να βγάλουν εις πέρας μεγάλο αριθμό περιστατικών, κάτι που εκτός από «εξοντωτικό» για τους ίδιους είναι «παράνομο» και «επισφαλές« για την υγεία των σθενών τους.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

«Μετά την επιστροφή στην επονομαζόμενη «κανονικότητα», το Ουρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (ΓΝΚ) δέχεται πολλά επείγοντα ουρολογικά περιστατικά, εκ των οποίων -δυστυχώς- τα περισσότερα είναι βαριά ή/και παραμελημένα, εξ αιτίας της μονο-θεματικής καταδίκης από την Κυβέρνησή σας των νοσοκομείων μας ανά την επικράτεια. Επιπλέον, υπάρχουν και τα περιστατικά που είναι σε αναμονή, είτε για προληπτικό έλεγχο, είτε για επανεξετάσεις, είτε αυτά που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Όλα τα προηγούμενα στο ΓΝΚ που διαθέτει μόνον δύο ουρολόγους!

Περαιτέρω, βάσει πληροφοριών, υφίστανται δύο αποφάσεις του ΔΣ του ΓΝΚ για την επαναλειτουργία του Ουρολογικού Ιατρείου και την επανεκκίνηση των ουρομετριών, όμως ως σήμερα παραμένουν ανεφάρμοστες από τον Οκτώβριο του 2021 με αποτέλεσμα και να είναι ελλιπείς οι διαγνώσεις αλλά και να χάνει το Νοσοκομείο έσοδα.

Αν και έχουν δημοσιευθεί πέντε προκηρύξεις για μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο ΓΝΚ από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2020 ως το Σεπτέμβριο του 2021, και ενώ υπηρετούσε Επικουρικός Ιατρός με μόνιμη έδρα του την Κατερίνη, δεν έχει συμπεριληφθεί θέση ουρολόγου, ενώ οργανικώς υφίσταται στο Υπουργείο κενή θέση Επιμελητού Β.

Στην πράξη, η έλλειψη ενός τρίτου ουρολόγου καθιστά απαγορευτικές τις επεμβάσεις διουρηθρικής προστατεκτομής και διουρηθρικής αφαίρεσης όγκου κύστεως (TURBt), οι οποίες μάλιστα εγχειρήσεις χρήζουν ειδικής μετεγχειρητικής φροντίδας.

Επειδή έχουμε πληροφορηθεί ότι οι δύο ήδη υπηρετούντες στο ΓΝΚ ουρολόγοι καλούνται εν τοις πράγμασι να καλύψουν το κενό του τρίτου συναδέλφου τους, πράγμα όμως εξοντωτικό, παράνομο και κυρίως επισφαλές για την υγεία των ασθενών τους.

Επειδή για διακομιδές ασθενών που χρήζουν άμεσα νοσηλεία σε οργανωμένη κλινική σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο παρατηρείται συχνά η άρνηση υποδοχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των ασθενών αφού δεν υπάρχει Ουρολογική Κλινική.

Επειδή υπολειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), και μένει συχνά ακάλυπτο από εφημερίες εξαιτίας του ότι υπάρχουν τμήματα που έχουν εντάξει παρατύπως είτε μόνιμα (ΜΤΝ) είτε περιστασιακά Γενικούς ιατρούς.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να προκηρυχθεί άμεσα θέση μονίμου ιατρού ειδικού ουρολόγου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τελεί εν γνώση της έλλειψης ιατρού ειδικού ουρολόγου στο Γενικό

Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ);

 

2. Για ποιο λόγο δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και χρόνια έστω και μία (1)

θέση της ως άνω ειδικότητας για τη συγκεκριμένη δομή;

 

3. Πώς προτίθεται να καλύψει άμεσα την ανάγκη του ΓΝΚ και των

κατοίκων της Πιερίας, μέχρι την πρόσληψη δια των προβλεπόμενων

διαδικασιών;

 

4. Οι προτεινόμενες εφημερίες από τη ΔΙΥ στο Επιστημονικό Συμβούλιο

για τους ιατρούς του Ουρολογικού Τμήματος του ΓΝΚ μπορούν να

χαρακτηρισθούν καλήςπρακτικής και ασφαλείς λόγω της μετατροπής

τους σε Μικτές, όταν μάλιστα δεν προβλέπονται στη στελέχωση του

Τμήματος ειδικευόμενοι Ιατροί αλλά ούτε και κάλυψη από το

Χειρουργικό τομέα;

 

5. Κατά πόσο όλα τα άνω ικανοποιούν τις ανάγκες και την φροντίδα

Υγείας του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται;»

 

Ετικέτες