Τι λέει το άρθρο 40:
Μίσθωση από ΟΤΑ α’ βαθμού ακινήτων ιδιοκτησίας δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού ή νπδδ αυτών – Τροποποίηση άρθρου 194 ν. 3463/2006 Στην περ. β) του άρθρου 194 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114) διαγράφονται οι λέξεις «και του περιφερειακού συμβουλίου αντιστοίχως,» και το άρθρο 194 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 194
Μίσθωση ακινήτων από τους δήμους
Για ακίνητα που μισθώνουν οι δήμοι γίνεται δημοπρασία. Αν η δημοπρασία που διεξήχθη δεν απέφερε αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει απευθείας μίσθωση με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του συμβουλίου τους, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Επιτρέπεται η μίσθωση κτηρίου για τη στέγαση σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας ή και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη θεσμοθετημένη χρήση της περιοχής, εφόσον μετά από δύο (2) άγονες δημοπρασίες δεν βρέθηκε κατάλληλο κτήριο σε περιοχή όπου επιτρέπεται η ζητούμενη χρήση. Για τη μίσθωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 3130/2003 (Α` 76) και της παρ. 9 του άρθρου 16 του ν. 627/1968 (Α’ 266). Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η απευθείας και χωρίς δημοπρασία μίσθωση ακινήτου:
α) Για την προσωρινή κάλυψη αναγκών στέγασης σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της δημοπρασίας έως και δύο (2) μήνες πριν την έναρξη του σχολικού έτους ή προκύπτουν επείγοντες και απρόβλεπτοι λόγοι κατά τη διάρκεια αυτού που υπαγορεύουν την προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο κτήριο. Για τη σύναψη της σύμβασης απαιτείται ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των μελών του, καθώς και εκτίμηση της αρμόδιας επιτροπής καταλληλότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται για ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα (1) έτος, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι ανωτέρω λόγοι. Αναμίσθωση δεν επιτρέπεται.
β) Όταν το προς μίσθωση ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ α΄ ή β΄ βαθμού ή ΝΠΔΔ αυτών, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του».
Απέδωσε καρπούς ο αγώνας
«Στο Σ/Ν “Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού…” που βρίσκεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης υπάρχει στο άρθρο 40 πρόνοια για το θέμα κατ’ εξαίρεση απευθείας μίσθωσης και κάλυψη έκτακτων αναγκών σχολικής στέγης. Το θεωρούμε ως μια θετική εξέλιξη ενώ αναμένουμε την ψήφιση και περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι συνεχείς, αδιάκοπες πιέσεις, με τεκμηρίωση, επιχειρήματα και ο διαρκής αγώνας των γονιών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, εδώ και ενάμιση χρόνο, πρέπει να δικαιωθεί! Εξάλλου αγωνιζόμαστε δικαίως για τα αυτονόητα που έγιναν ζητούμενα, για τη σχολική στέγη που δικαιούνται οι μαθητές! Και συνεχίζουμε…» δήλωσε στο
documentonews.gr η Βιργινία Γεωργοπάνου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω.
Η εκπαιδευτική κοινότητα του Αιγάλεω προφανώς αισθάνεται δικαιωμένη για τον αγώνα που έδωσε από πέρσι στηρίζοντας το αίτημα να μη φύγει από το κτίριό του, και μάλιστα στην αρχή ή στη μέση της σχολικής χρονιάς το 9ο δημοτικό σχολείο.
Μάλιστα ο αγώνας δόθηκε με αντίξοες συνθήκες, καθώς η δημοτική αρχή του Γιάννη Γκίκα παρέμενε άπραγη στην όλη εξέλιξη, ακόμη και αντιτιθέμενη σε κινήσεις των γονιών και των εκπαιδευτικών, ενώ υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Πολιτικός αντίκτυπος
Είναι προφανές ότι μέτρησε πολύ για την αντίδραση της κυβέρνησης ο διακομματικός ξεσηκωμός στο Αιγάλεω με την κατάφωρη αδικία της έξωσης του 9ου δημοτικού σχολείου και την επιβάρυνση του 14ου δημοτικού με τη μεταστέγαση και τη συστέγαση των δύο σχολείων – με προοπτική τη συγχώνευση, όπως ονειρεύονταν ορισμένοι παράγοντες. Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της Β2 Δυτικής Αθήνας έδειχναν ως υπαίτιο τον δήμαρχο Γκίκα, και ήρθε η νομοθετική ρύθμιση να το επιβεβαιώσει. Ήταν από εκείνους που ανέφεραν ότι δεν υπάρχει «νόμιμος» τρόπος διεκδίκησης παγώνοντας όλες τις διαδικασίες και εκδίδοντας πολεοδομικές άδειες για εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο του 9ου δημοτικού σχολείου από τους νέους ιδιοκτήτες.
Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό έπρεπε να δοθεί κεντρική λύση. Ο δρόμος προς τις κάλπες είχε ήδη στρωθεί με αγκάθια. Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τη σχολική στέγη στο Αιγάλεω από την Ένωση Γονέων Αιγάλεω, παρουσία βουλευτών (Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Γκιόκας, Κρίτων Αρσένης, Παναγιώτης Κουρουμπλής) οι οποίοι ολόθερμα αγκάλιασαν τα δικαιότατα αιτήματα της κοινότητας. Μάλιστα επέμειναν στα σεισμόπληκτα κτίρια που έχουν «ξεσπιτώσει» από το 2019 τέσσερα σχολεία και στις ανύπαρκτες υποδομές του ειδικού σχολείου.
Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, αλλά χάσκουν θυμίζοντας στις τοπικές και κρατικές-κυβερνητικές αρχές ότι απαιτούνται λύσεις. Εξάλλου, η διαφορά των δημόσιων σχολείων από τα ιδιωτικά βρίσκεται στις υποδομές, καθώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ενιαίο. Γι’ αυτό λοιπόν τίθεται επί τάπητος το αίτημα να αναβαθμιστούν όλα τα σχολεία στο επίπεδο των ιδιωτικών και να μη δίνονται μάχες οπισθοφυλακής και επιβίωσης για να μην κλείσει ένα σχολείο ή να ψάχνουν να στεγαστεί ή να περιμένουν να επισκευαστεί. Γι’ αυτό ζητούν καλύτερα δημόσια σχολεία τώρα.