Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento για τα σάπια κρέατα σε απόρους στη Σαλαμίνα

Στη Βουλή η αποκάλυψη του Documento για τα σάπια κρέατα σε απόρους στη Σαλαμίνα

Ερώτηση προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με τα σάπια κρέατα στη Σαλαμίνα κατέθεσε η παράταξη Δύναμη Ζωής με επικεφαλής την Ρένα Δούρου, ενώ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Φ. Μπακαδήμα. Πρόκειται για την υπόθεση που έχει φτάσει και στη Δικαιοσύνη μέσω μηνυτήριας αναφοράς και είχε αποκαλύψει το documentonews.gr πριν από ένα μήνα.

Οι σοβαρές καταγγελίες αφορούσαν στο χαλασμένο κρέας που φέρεται να προμηθεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD), μία 45χρονη μητέρα καθώς επίσης και άλλοι δικαιούχοι στη Σαλαμίνα.

Διαβάστε επίσης: Στη Δικαιοσύνη τα σάπια κρέατα που μοίρασε η Περιφέρεια Αττικής

Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Αττικής η Δύναμη Ζωής, «η απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής με το από 23/2/2021 σχετικό Δελτίου Τύπου, δεν επιβεβαιώνεται από τα μετέπειτα δεδομένα (έλεγχος ΕΦΕΤ, ακατάλληλη ποσότητα) και τονίζοντας ότι τέτοια περιστατικά εκθέτουν τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τη χρηματοδότηση των οποίων υλοποιούνται οι δράσεις αυτές».

Έτσι η Δύναμη Ζωής ζητά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας να απαντήσει σε έξι κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ένα μήνα μετά τις καταγγελίες και την επιβεβαίωσή τους σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε τι ενέργειες έχει προβεί;

2. Έχει εντοπίσει τους υπευθύνους γι’ αυτό το τόσο σοβαρό περιστατικό που αφορά την υγεία εκατοντάδων ευάλωτων συμπολιτών μας, η οποία τέθηκε σε κίνδυνο από τη διανομή ακατάλληλου-σάπιου κρέατος;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί κατά των υπευθύνων και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δικαιούχων οικογενειών;

4. Πως εξηγεί τη διάψευση των όσων αναφέρονται στο από 23/2/2021 Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και ειδικά του ισχυρισμού ότι δεν μοιράστηκε ακατάλληλο-σάπιο κρέας;

5. Γιατί ο χρόνος που μεσολαβεί για την κατανάλωση των κρεάτων από τη διανομή έως την ημερομηνία λήξης είναι περιορισμένος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους να τα αποθηκεύσουν και να επιλέξουν πότε θα τα παρασκευάσουν;

6. Υπάρχουν διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου από την Περιφέρεια Αττικής ή άλλον επίσημο ελεγκτικό μηχανισμό για τα τρόφιμα που διανέμονται και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων σοβαρών για τη δημόσια υγεία περιστατικών;

Στην ερώτησή της, η Δύναμη Ζωής παρατηρεί «ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς η ποσότητα του κρέατος που επιστράφηκε από δικαιούχους μετά από σχετικό sms που στάλθηκε από το Δήμο Σαλαμίνας, έφτασε τα 200 κιλά περίπου». Επίσης σε έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΦΕΤ που επισκέφτηκε το νησί στις 2 Μαρτίου, διαπίστωσε ότι η ποσότητα του κρέατος παρουσίαζε «αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους (έντονη δυσοσμία και αλλοίωση χρώματος)», ενώ μετά από εργαστηριακή εξέταση διαπιστώθηκε «μεγάλος αριθμός εντεροβακτηριοειδών βακτηριδίων τα οποία καταδεικνύουν αλλοίωση και σήψη και χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση…».

Εξηγήσεις από τρεις υπουργούς

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Φ. Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση με αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Υγείας. Στην ερώτηση η βουλευτής, ζητεί από τους υπουργούς να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα:

Αυτά είναι:

1. Ποιος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των κρεάτων που μοιράσθηκαν;

2. Ισχύει πως τα κρέατα βρίσκονταν σε φορτηγό πλοίο της Salas Group S.A.; Αν ναι, ποια η ευθύνη της συγκεκριμένης εταιρίας;

3. Ποιες είναι οι υγειονομικές προϋποθέσεις αποθήκευσης των τροφίμων που διανέμονται στους άπορους; Πού αποθηκεύονται, για πόσο διάστημα και υπό ποιες συνθήκες;

4. Ποια είναι τα ποιοτικά κριτήρια για τα τρόφιμα που μοιράζει η περιφέρεια Αττικής στις άπορες οικογένειες; Παρακαλούμε να μας προσκομισθεί το σχετικό έγγραφο.

5. Από πού προμηθεύεται η Περιφέρεια Αττικής τα τρόφιμα για τους άπορους; Παρακαλούμε να προσκομισθεί αναλυτικά η λίστα και οι προϋποθέσεις επιλογής κάθε προμηθευτή.

6. Ποια η διαδικασία ελέγχου των τροφίμων που διανέμονται στις άπορες οικογένειες και ποιος υπογράφει τη βεβαίωση για την ποιότητά τους;

7. Είχε γίνει έλεγχος των συγκεκριμένων κρεάτων; Αν ναι, παρακαλούμε να μας προσκομισθεί το σχετικό έγγραφο.

8. Τα αλλοιωμένα κρέατα αφορούσαν μονάχα σε εκείνα που διανεμήθηκαν στη Σαλαμίνα ή και σε άλλους δήμους;

9. Έχει γίνει σχετική έρευνα και ενημέρωση των υπολοίπων δήμων της περιφερειακής ενότητας Πειραιώς και Νήσων;

10. Ποιες ενέργειες έγιναν για την άμεση ενημέρωση τω πολιτών που είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος στη Σαλαμίνα;

11. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν για την άμεση ανάκληση των κρεάτων και την αντικατάστασή τους με νέα, ελεγμένα κρέατα;

12. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση του κράτος;

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έχει πάρει ήδη το Δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς ήδη από τις 21 Φεβρουαρίου είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και διεξάγεται προανάκριση από το ΑΤ Σαλαμίνας.

Documento Newsletter