Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση ανάκλησης της παρασημοφόρησης του διασώστη Ι. Αποστολόπουλου

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση ανάκλησης της παρασημοφόρησης του διασώστη Ι. Αποστολόπουλου

Εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του κ. Ι. Αποστολόπουλου ζητά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση και αίτηση για κατάθεση εγγράφων στη Βουλή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν εάν« ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιους, από πόσο ψηλά και προς ποια κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες».

Το κείμενο της Ερώτησης

Θέμα: «Εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του κ. Ι. Αποστολόπουλου».

Την 23η Ιουλίου 2021 ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι, με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος θα απένειμε, μεταξύ άλλων τιμωμένων, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, κατά την ανακοίνωση, στον «Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Διασώστη, Συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές».

Αργότερα την ίδια ημέρα σε ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μπογδάνος προανήγγειλε, επί λέξει, ότι «ο κος Ιάσωνας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στη γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.» Κατόπιν της ανακοίνωσης αυτής του κυρίου βουλευτή, εν είδει εκπροσώπου της Προεδρίας,  ο κ. Αποστολόπουλος με δική του ανάρτηση γνωστοποίησε ότι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας δέχθηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Εξωτερικών που του ανακοίνωσε ότι «με τα νέα δεδομένα» δεν στοιχειοθετείται υπόθεση παρασημοφόρησης.

Από την ανακοίνωση της Προεδρίας προκύπτει ότι η διαδικασία για την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου για την ανθρωπιστική του δράση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είχε ουσιωδώς ολοκληρωθεί και εκκρεμούσε μόνον η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης από τον ΥΠΕΞ μόνον με ειδική αιτιολογία θα ήταν δυνατή, η οποία θα ήταν μάλιστα  ελεγκτέα στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας που υποχρεώνεται να ασκεί ο Πρόεδρος στις προτάσεις που του υποβάλλονται από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα δε με το άρθρ. 6 του Ν. 106/1975 «Περί Ταγμάτων Αριστείας», όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ.Ν.2993/2002, πριν από την υποβολή της πρότασης του ΥΠΕΞ, συνεπώς και της ανάκλησης της, προηγείται γνώμη του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας, που προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μάλιστα, το εν λόγω Συμβούλιο φαίνεται να μην έχει νόμιμη συγκρότηση, μετά την ανασυγκρότηση του της 17-6-2021, εφόσον δεν συμμετέχουν σε αυτό, όπως ρητά προβλέπεται, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ορισθεί ως τακτικό μέλος, αντί για εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως ορίζει ο νόμος. Τόσο η ύπαρξη γνώμης όσο και η καλή συγκρότηση του Συμβουλίου είναι στοιχεία της νομιμότητας της πράξης, επί των οποίων  ασκείται έλεγχος.

Η ουσία του θέματος, βεβαίως, δεν είναι νομική αλλά βαθύτατα πολιτική. Ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιούς, από πόσο ψηλά και προς ποιά κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες; Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις αυτές; Σε τι μετέβαλαν την αρχική απόφαση για την παρασημοφόρηση; Δεν αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους θεσμούς όλο αυτό το θλιβερό περιστατικό;

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιο λόγο ανακλήθηκε η πρόταση για την απονομή του  Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλο;

Να κατατεθούν στη Βουλή, βάσει του άρθρου 133 του Κανονισμού, η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης και η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.    

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κατρούγκαλος Γιώργος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Αννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νικόλαος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Zουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Documento Newsletter