Ερώτηση για τη λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου το κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 «είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού, όπως οι ηλεκτρονικές διαφανείς διαδικασίες δημοπράτησης, η θεσμοθέτηση ότι το 60% του συνόλου της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο και κατωχύρωση ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών αλλά δεν μεριμνά ούτε καν για την τήρηση αυτού του διευρυμένου πλαισίου» και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, εάν προτίθενται:
- να λάβουν μέτρα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού,
- να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς νομούς και να είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα την τήρηση της νομιμότητας εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο
- να προωθήσουν μία απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπουν την αφαίρεση αδειών των παρανομούντων επιχειρηματιών και την απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετημένων ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
Τον τελευταίο μήνα, γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και ένταση κινήματος από τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι οργανώνονται και ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των αρχών: Διεκδικούν με την ενεργή δράση τους να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρήσεις του αιγιαλού.
Η ευθύνη για την τήρηση του παραχωρημένου χώρου για ξαπλώστρες και τυχόν έργων στον αιγιαλό, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, αντίστοιχα τα έργα εντός πυθμένα στο Λιμενικό και την Κτηματική. Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν επίσης να προβούν σε έλεγχο και καταγγελία.
Η απουσία ελέγχου δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.
Κερδισμένοι είναι οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Αυτοί, ενώ μισθώνουν συγκεκριμένα τμήματα του αιγιαλού, επεκτείνονται απροσχημάτιστα προς πάσα κατεύθυνση, προφανώς ξεπερνώντας κατά πολύ τα τετραγωνικά μέτρα που τους αναλογούν.
Χαμένοι είναι οι πολίτες που επιθυμούν απλά να απολαύσουν το καλοκαιρινό μπάνιο τους στη θάλασσα, αφού το φαινόμενο της ασφυκτικά γεμάτης από ομπρελοκαθίσματα παραλίας είναι πλέον ο κανόνας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού. Βασική μεταρρύθμιση ήταν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που επέφεραν διαφάνεια στις παραχωρήσεις. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε ότι το 60% του συνόλου μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο για τους πολίτες, ενώ από την παραχωρούμενη έκταση, μέχρι το 60% μπορεί να καλύπτεται από ομπρέλες/ξαπλώστρες και το υπόλοιπο 40% πρέπει να είναι ελεύθερο και να παρέχει δίοδο στη θάλασσα κάθετα και οριζόντια, ενώ παράλληλα μειώθηκε το σύνολο του χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί στα 300μ. Επιπρόσθετα οι ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5μ. από εκεί που φτάνει το κύμα. Παράλληλα, τέθηκε περιορισμός σε συνολικό εμβαδό 150τ.μ. ώστε να προστατευτούν μικρές παραλίες και να μην παραχωρούνται. Ενώ με συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέφθηκε ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών. Επανέφερε το συνολικό εμβαδό του παραχωρούμενου αιγιαλού στα 500μ. , αύξησε το ποσοστό παραχωρήσεων στο 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Μετέτρεψε τον 5ετή αποκλεισμό από τις παραχωρήσεις εξαιτίας παραβίασης των όρων της παραχώρησης, σε μονοετή. Η κυβέρνηση όμως, δεν μεριμνά λοιπόν, ούτε για την τήρηση του διευρυμένου πλαισίου που αυτή επανέφερε.
Η νομοθεσία σε περίπτωση παράβασης προβλέπει, πρωτόκολλο αποβολής, ανάκληση της παραχώρησης και διοικητικά πρόστιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές εκδίδουν απλά ένα διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο για μία επιχείρηση που έχει καταπατήσει ολόκληρη την παραλία μονοπωλώντας την, ένα διοικητικό πρόστιμο στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ένα ακόμα λειτουργικό έξοδο που διαιωνίζει την ανοχή του κράτους στην παρανομία.
Επειδή η τήρηση της νομοθεσίας πρέπει να γίνεται με άξονα το δημόσιο συμφέρον.
Επειδή το τελευταίο διάστημα πλήθος πολιτών αντιλαμβάνονται και διεκδικούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον Αιγιαλό.
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στους ενδεδειγμένους ελέγχους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού;
- Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς νομούς και να είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα την τήρηση της νομιμότητας εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο;
- Προτίθενται να προωθήσουν μία απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπουν την αφαίρεση αδειών των παρανομούντων επιχειρηματιών και την απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετημένων ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό;
- Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες πανελλαδικά και αντίστοιχα πόσες καταγγελίες;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Μαμουλάκης Χάρης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Πέτρος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος