Την αγχώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως θύμα των παρακολουθήσεων υπό το βάρος των πολύκροτων αποκαλύψεων του κυριακάτικου φύλλου του Documento σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κακόβουλο λογισμικό Predator εξέφρασε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ειδικότερα, σε μία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που μονοπώλησε το ενδιαφέρον το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento για το σύστημα παρακολουθήσεων με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο του επιτελικού παρακράτους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί σε τηλεοπτική συνέντευξη για να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ανέλαβε να εγκαινιάσει την νέα γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου, αναπτύσσοντας μία σειρά από υπαινιγμούς και συκοφαντικές αναφορές.
Κατά την εισήγηση αλλά και τις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδόθηκε σε μία συνεχή ισορροπία σε «δύο βάρκες», μιλώντας τη μία στιγμή για αποκαλύψεις που ενδέχεται να είναι απολύτως κατασκευασμένες, και την αμέσως επόμενη για «πραγματικές διαστάσεις» που σημαίνουν πως εάν παρακολουθούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημαίνει πως παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η αντιφατική αυτή γραμμή διαπέρασε όλη τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας τον πανικό και την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, αλλά κυρίως, για όσα αναμένεται να δημοσιευθούν το προσεχές διάστημα.
Μεταξύ άλλων και επιλέγοντας να το κάνει με υπαινιγμούς και έμμεσες αναφορές, ο Γ. Οικονόμου έδειξε σε «κέντρα και συμφέροντα» που «θα είχαν όφελος» από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας σε αρκετές περιπτώσεις την εφημερίδα για τις αποκαλύψεις, αλλά και την αντιπολίτευση για την κριτική της, για ταύτιση με τα κέντρα αυτά. Αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει σε «διάφορους» που στο παρελθόν «δεν έκρυψαν πως θα προτιμούσαν μια διαφορετική κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό αδύναμο και ελέγξιμο».
Ένα ακόμη πράγμα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει είναι το γεγονός πως παρά τις αποκαλύψεις, αλλά και τις καταγγελίες που έφτασαν να σηκωθούν ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό όμιλο Μαρινάκη για τη δράση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε με κάθε τρόπο να καλύπτει τον πρωθυπουργικό ανιψιό, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα. Σε σωρεία ερωτήσεων για τον παραιτηθέντα επικεφαλής της προεδρίας της κυβέρνησης, ο Γ. Οικονόμου αρχικά απέφυγε να αναφερθεί προσωπικά στο πρόσωπό του, ενώ αργότερα αναγκάστηκε και από σχετική ερώτηση του documentonews.gr.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτει τον Γρ. Δημητριάδη που τα οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις φέρνουν στο επίκεντρο της χρήσης Predator, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τα γνωστά περί παραίτησης «για γνωστούς λόγους» υπονοώντας τη διαβόητη «τοξικότητα». Αμέσως μετά την απάντησή του, του ζητήσαμε να απαντήσει εάν με την ίδια βεβαιότητα που υποστηρίζει πως οι ελληνικές αρχές ουδέποτε είχαν την παραμικρή σχέση με το κακόβουλο λογισμικό, μπορεί να εγγυηθεί και για τη δράση του πρώην εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως παρά τη σωρεία δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, από σειρά μέσων ενημέρωσης, αλλά και παρά τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της εξεταστικής της ευρωβουλής PEGA, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως «δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο» για τον ανιψιό του πρωθυπουργού.
«Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο προς την άλλη κατεύθυνση, ναι. Δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο προς μια οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει κάτι να πιστοποιεί το αντίθετο. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και έρευνες και αυτό πυ εμπιστεύεται η κυβέρνηση είναι τα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. Όσο δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να τεκμηριώνει την εμπλοκή του οποιουδήποτε ανθρώπου κάτι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει φήμες και υποθέσεις» ήταν η πλήρης κάλυψη που εξακολουθεί να προσφέρει ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου στον Γρ. Δημητριάδη.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το «γιατί δεν διαψεύδετε τις αναφορές περί χρήσης του Predator αφού δεσμεύεστε για τις ελληνικές αρχές πως δεν έχουν σχέση», ο ίδιος επανέφερε το αφήγημα του «ιδιώτη», όπως είχε κάνει με τις πρώτες αποκαλύψεις για το παράνομο λογισμικό. Όπως ανέφερε, «καμία δημόσια αρχή δεν έχει αξιοποιήσει τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν χρησιμοποίησε κακόβουλα λογισμικά όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να παρακολουθήσει ανθρώπους και ενδεχομένως να εξυπηρετήσει ένα ευρύτερο σχέδιο».
Ακολούθως, το documentonews.gr κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει για το εάν οι αναφορές σε ιδιώτη με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της αρκούν ως απαντήσεις στους ομολόγους του πρωθυπουργού και στα ερωτήματα που διατυπώνονται διεθνώς, με τον ίδιο να σφυρά αδιάφορα παρά το γεγονός πως οι αποκαλύψεις έχουν ήδη δημοσιευτεί σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Μάλιστα, ο Γ. Οικονόμου αρνήθηκε πως έχουν ζητηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη εξηγήσεις από ξένες κυβερνήσεις, επικαλούμενος δε πως η διεθνής εικόνα της χώρας δεν επηρεάζεται από τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, με επιχείρημα πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός έχει συναντήσει τον Μακρόν ή τον Σολτς.
Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, δεν έκρυψε την έκπληξη για τη δήλωση Βρέντζου, από πλευράς Μαρινάκη, για «φασιστικό παρακράτος» στο Μέγαρο Μαξίμου, επιλέγοντας ωστόσο να διαψεύσει (!) πως κάτι τέτοιο συμβαίνει. «Δεν καταλαβαίνω από που κι ως που με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα μπορεί παράγοντας να προβαίνει σε τέτοιες εκτιμήσεις, χωρίς στοιχείο» δήλωσε όμως με νόημα, προδίδοντας πως οι σχέσεις κυβέρνησης με το βασικό της μιντιακό στήριγμα έχουν μπει σε πολύ δύσκολη ατραπό.
Εντύπωση προκάλεσε και μία ακόμα ανεδαφική δήλωσή του, αναφορικά με την προαναγγελία Βαξεβάνη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ ακόμα δεν έχει κάτσει η σκόνη από την απόλυτη κατάρρευση της «σκευωρίας Novartis» και της δίωξης του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη. Αφενός, ο Γ. Οικονόμου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε επιλέξει να μην κινούμαστε με νομικούς τρόπους, και πολιτικά να καυτηριάζουμε τα πράγματα και να αναδεικνύουμε τα ζητήματα», και αφετέρου, επέλεξε να αυτοθυματοποιηθεί, προκαλώντας τον γέλωτα με την αναφορά του πως «πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σλαπς για πολιτικούς και όχι μόνο για δημοσιογράφους».
Κρίνοντας συνολικά την εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου και το αφήγημα που παρουσιάσει στους δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται από τη μία σε μία εκτεταμένη επίθεση στο Documento και στον εκδότη του με στόχο την απαξίωση των αποκαλύψεων, με την παράλληλη γραμμή άμυνας της «αυτοθυματοποίησης» και των σεναρίων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από τα «ξένα κέντρα». Έναν συνδυασμό συνωμοσιολογικών σεναρίων περί νέας «σκευωρίας Novartis», περί κέντρων και συμφερόντων που «πολεμούν τον πρωθυπουργό» και την κυβέρνησή του, και περί ενός ακόμα «διεθνούς ζητήματος», όπως ακριβώς μέ κάθε άλλη κυβερνητική κρίση μέχρι σήμερα.
Ενδεικτική του προσωπείου που αναμένεται να φορέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη βραδινή του συνέντευξη στην οποία σύρθηκε για να αντιμετωπίσει τις αποκαλύψεις, η αναφορά του εκπροσώπου του που δίνει μια πρόγευση της στάσης που θα τηρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Αυτή είναι πάντοτε η αντίδραση κυβέρνησης και Μητσοτάκη στα υπονοούμενα, στους ανυπόστατους ισχυρισμούς, στη λάσπη. Η θεσμικότητα είναι πάντοτε η απάντησή του, για να βρεθεί άκρη και λύση. Και θα επιδιώξουμε να βρεθεί μέχρι τέλους. Είτε στον εντοπισμό όσων επιχειρούν στη χώρα αυτές τις ακραία παράνομες σχέσεις, είτε με την ανάδειξη του ανυπόστατου όλων ή μέρους από αυτών που προβάλλονται» περιέγραψε, επιλέγοντας να κάνει ταυτόχρονες αναφορές και διατηρώντας πολλά, κυβερνητικά «παράλληλα σύμπαντα» και επιλέγοντας την κάθε φορά σε ποιο θα εμφανιστεί να κατοικεί.
Διαβάστε επίσης:
Λίστα Μητσοτάκη: Άρθρο κόλαφος από Euractiv – «Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή»
Podcast – Doc Politics: Οι αποδείξεις για τις υποκλοπές περισσεύουν αλλά η Δικαιοσύνη κωφεύει
Επιχείρηση κάλυψης Μητσοτάκη από Οικονόμου για τις υποκλοπές