Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την εκλογή του ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (25.2.2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της εθυμοτυπικής επίσκεψης στην οποία ενημερώθηκε και για το κοινωφελές έργο της Εκκλησίας, καταδίκασε σε όλους τους τόνους την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφερόμενος σε «τραγική στιγμή για την ανθρωπότητα και την Ευρώπη». «Η σκέψη μας είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης και σε όλο τον ουκρανικό λαό, που περνά πολύ δύσκολες ώρες», σημείωσε. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέπτυξε το ζήτημα των κυρώσεων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους, αλλά πρέπει να δούμε το ρόλο πια της Ενωμένης Ευρώπης στην ολότητά του. Τι σημαίνει πολιτική ενοποίηση; Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, ώστε να έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, κοινή ασφάλεια και άμυνα, περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε αυτά τα πολύ κρίσιμα θέματα. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας, σε σχέση με τρίτα κράτη, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε πολιτικές ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας όλων των Ευρωπαϊκών λαών», δήλωσε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικό το γεγονός που ζούμε αυτές τις μέρες, αλλά πρέπει να γίνει ένας μεγάλος δάσκαλος για το τώρα και για το αύριο» χαρακτηρίζοντας «τραγικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να γίνει ένας μεγάλος δάσκαλος για το τώρα και για το αύριο».

Αξίζει να επισημανθεί ότι για την κατάσταση στην Ουκρανία ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε δήλωση με έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη άμεσα να δοθεί τέλος στον πόλεμο. «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, και φυσικά προς τους χιλιάδες ομογενείς μας στη χώρα», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Οφείλω μάλιστα να σας πω ότι συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως κληρικός, βλέποντας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που με δάκρυα στα μάτια λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ότι θέλει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την εικόνα ενός πατέρα που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την κόρη του και τη σύζυγό του που φεύγουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Εύχομαι και προσεύχομαι λοιπόν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση και ποτέ με τη βία».

Documento Newsletter