Στη σέντρα ο Αυγενάκης και από αγροτική εφημερίδα για διαχειριστική ανικανότητα – Τα 6 ερωτήματα

Μια ακόμη διαχειριστική ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει στο φως η εφημερίδα Έλληνας Αγρότης, αυτή τη φορά σε σχέση με τα τιμολόγια πληρωμών των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τα οποία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ήταν εικονικά.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Έλληνα Αγρότη αναφέρει:

Eικονικά τιμολόγια για αγορά βιολογικών ζωοτροφών με στόχο την εξασφάλιση επιδοτήσεων χρησιμοποίησαν κτηνοτρόφοι στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει στη διάθεσή του ο «Ελληνας Αγρότης», οι ζωοτροφές αγοράστηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα σε τιμές σχεδόν μηδενικές. Για παράδειγμα, αγοράστηκε βιολογικό τριφύλλι με τιμή 0,02 ευρώ ανά κιλό!

Η τιμή αυτή ξεφεύγει από κάθε λογική, όταν μόνο η συμβατική μηδική (τριφύλλι) για σανό στον επίσημο τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ για το 2023 εκτιμήθηκε στο 0,19 ευρώ/κιλό, για όλη την επικράτεια. Το δε βιολογικό τριφύλλι πωλείται στην αγορά από 0,30 έως 0,35 ευρώ το κιλό. Με ανάλογο τρόπο έγινε η αγορά βιολογικού καλαμποκιού και βίκου, όταν το πραγματικό κόστος για τις συγκεκριμένες ζωοτροφές έχει φέρει τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας σε απόγνωση και έχει οδηγήσει πολλούς στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

Οι μηδενικές τιμές αποκάλυψαν και ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ένα άλλο σκάνδαλο που έχει να κάνει με το ύψος της βιολογικής παραγωγής ζωοτροφών στη χώρα μας, με κίνδυνο ελέγχων και από την Ε.Ε. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους για να επιδοτηθούν από το Οικολογικό Σχήμα για τη βιολογική κτηνοτροφία, φτάσαμε να δηλώσουμε σχεδόν διπλάσιες από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στις δηλώσεις που έγιναν πέρυσι, είχαμε συνολικά 600.000 στρέμματα με βιολογικό βαμβάκι, 500.000 στρέμματα τριφύλλι και 260.000 στρέμματα αραβόσιτο, ενώ στα 3.600.000 στρέμματα ανήλθαν τα βοσκοτόπια με βιολογικής εκτροφής αιγοπρόβατα!

Διασταύρωση στοιχείων

Στο ερώτημα αν θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν το πρόβλημα, η απάντηση είναι απλή: εάν γινόταν στοιχειώδης διασταυρωτικός έλεγχος, θα προέκυπτε ότι αυτοί που δήλωσαν βαμβάκι, μηδική και αραβόσιτο έχουν πάρει συνδεδεμένη ενίσχυση και οι ποσότητες που έχουν παραδώσει δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από βιολογικές καλλιέργειες. Για βαμβάκι έχουν παραδώσει 350-400 κιλά το στρέμμα, όταν το βιολογικό βαμβάκι αποδίδει 130-150 κιλά το στρέμμα, για τον αραβόσιτο έχουν παραδώσει 1.700- 1.900 κιλά το στρέμμα, όταν το βιολογικό καλαμπόκι αποδίδει 500-600 κιλά το στρέμμα.

Ειδικά για τον κλάδο της βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας, υπάρχει ακόμα ένα ύποπτο στοιχείο: ενώ η οριζόντια μείωση τιμών/στρέμμα, που έγινε μετά την υπερκάλυψη του διαθέσιμου ποσού για τα eco-schemes, ήταν 40%-50% σε όλα τα άλλα προϊόντα, στα βοσκοτόπια για αιγοπρόβατα η τιμή μειώθηκε μόνο κατά 23%, από 24,7 ευρώ το στρέμμα στα 19 ευρώ το στρέμμα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τέσσερις παραπάνω κατηγορίες να απορροφήσουν πάνω από το 70% των ποσών των οικολογικών σχημάτων βιολογικών. Η ελιά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιολογική δενδρώδη καλλιέργεια στη χώρα, περιορίστηκε στο 7% και ο μεγάλος χαμένος είναι τα χειμερινά σιτηρά, η μεγαλύτερη ετήσια εκτατική καλλιέργεια στη χώρα, που περιορίστηκε μόλις στο 3%

Τα θολά σημεία και τα έξι σοβαρά ερωτήματα

Το κακό έχει και συνέχεια και πολλά θολά σημεία. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες για τα Οικολογικά Σχήματα ( Eco- Schemes), που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2023 , ο ΟΠΕ- ΚΕΠΕ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά την κατάσταση των πληρωμών. Δηλαδή, τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά που πληρώθηκαν ανά στρέμμα και ανά σχήμα. Η όλη εξέλιξη στις επιδοτήσεις προκαλεί σειρά ερωτημάτων, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης:

  1. Πώς και με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι φετινές τιμές ενίσχυσης;
  2. Προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση, είτε για τα αρχικά μέγιστα ποσά που περιελάμβανε το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 είτε για τα τελικά ποσά για το 2023, που προέκυψαν μετά την υπερπληθώρα αιτήσεων από τους αγρότες;
  3. Με τις αποφάσεις που ελήφθη- σαν συμφωνούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;
  4.  Υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού όσων αποφάσισαν τις νέες τιμές η εξυπηρέτηση «κομματικών και τοπικών φίλων»;
  5. Αν όχι (σύμφωνα με καταγγελίες) γιατί το σύστημα του ΟΣΔΕ δεν άνοιξε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024, ώστε να γίνουν διορθώσεις στις αιτήσεις, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός των αιτήσεων ενίσχυσης των οικολογικών σχημάτων είχε φτάσει ήδη τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα ποσά ήταν 425 εκατ. ευρώ; Αυτή η παράταση, εκτός των άλλων, είχε ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις να πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ, με συνέπεια χιλιάδες παραγωγοί να πάρουν λιγότερα χρήματα.
  6. Ενημερώθηκαν από πριν κάποιοι παραγωγοί για το πώς θα κάνουν αιτήσεις;