Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Η πρώτη συγγραφέας από τη Νότια Κορέα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ είναι η φετινή νικήτρια των Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πρόκειται για την πρώτη συγγραφέα από τη Νότια Κορέα που τιμάται με το βραβείο, το οποίο της απονέμεται «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η Χαν Γκανγκ γεννήθηκε το 1970 στη ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ. Προέρχεται από λογοτεχνική οικογένεια, ο πατέρας της είναι φημισμένος μυθιστοριογράφος. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή άγκυρα».

Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα «Η χορτοφάγος» (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016. Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων «Τα φρούτα της γυναίκας μου» (2000) και «Η σαλαμάνδρα της φωτιάς» (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα «Μαύρο ελάφι» (1998), «Τα κρύα σου χέρια» (2002), «Φυσάει αέρας, πήγαινε» (2010), «Μάθημα ελληνικών» (2011), «Ανθρώπινες πράξεις» (2014), «Το λευκό βιβλίο» (2016) και «Δεν ξεχνώ» (2021). Ζει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης. Παράλληλα με τη συγγραφή της, έχει αφοσιωθεί και στην τέχνη και τη μουσική, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε όλη τη λογοτεχνική της παραγωγή.

Λίγα λόγια για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας

Για τους νικητές των Νόμπελ Λογοτεχνίας αποφασίζει η Σουηδική Ακαδημία (έχει 18 μέλη με ισόβια θητεία), η οποία ιδρύθηκε το 1786 από τον Σουηδό βασιλιά Γουσταύο Γ’. Μέλη της είναι διακεκριμένοι άνθρωποι των Γραμμάτων από τη Σουηδία, δηλαδή συγγραφείς, γλωσσολόγοι, ιστορικοί, μελετητές της λογοτεχνίας και ένας νομικός.

Δικαίωμα υποβολής προτάσεων για την απονομή των Νόμπελ Λογοτεχνίας έχουν τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και άλλων ιδρυμάτων και εταιρειών, καθηγητές λογοτεχνίας και γλωσσολογίας σε πανεπιστήμια και κολέγια, συγγραφείς ήδη βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς και πρόεδροι των συλλόγων συγγραφέων που αντιπροσωπεύουν τη λογοτεχνική παραγωγή στις αντίστοιχες χώρες τους.

Η επιλογή των υποψηφίων είναι μια αυστηρά κλειστή διαδικασία και τα ονόματα δεν αποκαλύπτονται για 50 χρόνια. Μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος. Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες λίστες με φαβορί. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν τα προγνωστικά και τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, αλλά και εκτιμήσεις ανθρώπων που αναλύουν τα μέχρι τώρα δεδομένα των βραβεύσεων. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι φαβορί, εννοούμε στη λίστα των στοιχηματικών. Κανείς εκτός από τα μέλη της Ακαδημίας δεν γνωρίζει αν όντως έχει υπάρξει υποψήφιος όλα αυτά τα χρόνια που το αναγνωστικό κοινό τον συζητάει ως φαβορί.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας που ανακοινώθηκε σήμερα είναι το 117ο από το 1901, τη χρονιά δηλαδή που άρχισαν να απονέμονται. Τέσσερα από αυτά τα βραβεία δόθηκαν από κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 117 βραβεύσεις μόλις 18 φορές το βραβείο δόθηκε σε γυναίκες συγγραφείς.

Documento Newsletter