Στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Maria Corina Machado (AP Photo/Ariana Cubillos)

Στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Συμβούλιο της Ευρώπης τη Δευτέρα 30/9.

Η 56χρονη Ματσάδο, που ζει σε μυστική τοποθεσία στη Βενεζουέλα μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο, ήταν υποψήφια για το βραβείο απέναντι στον Αζέρο ακτιβιστή Ακίφ Γκουρμπάνοφ και τη Γεωργιανή φεμινίστρια Μπαμπούτσα Παταράια.

Η Ματσάδο αφιέρωσε το βραβείο της σε «όσους αγωνίζονται (…) για την ελευθερία στη Βενεζουέλα».

«Η σημασία αυτού του βραβείου είναι τεράστια, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται μαζί, σήμερα, για την υπόθεση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε απευθείας βιντεοσύνδεση.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που δημοσίευσε την καταμέτρηση των ψήφων από τα δικά της μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ο υποψήφιός της Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια εξασφάλισε ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Αντιμετωπίζοντας απειλή φυλάκισης στη χώρα του, ο τελευταίος αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία, η οποία του έδωσε άσυλο.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Μαδούρο, που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για εκλογική νοθεία, ξέσπασαν διαδηλώσεις που οδήγησαν στον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 192. Περίπου 2.400 άνθρωποι έχουν εξάλλου συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Περίπου επτά από 30 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έφυγαν από τη χώρα από το 2014 λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και οι ειδικοί αναμένουν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, που συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, τιμά από το 2013 μία προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις «εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», υπενθυμίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, αγωνιστής κατά του απολυταρχισμύ, παντοτινό σύμβολο της εναντίωσης στον δεσποτισμό και πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ακολούθως της Τσεχικής Δημοκρατίας από το 1989 έως το 2003, πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν για την νίκη των Αυστριακών επιγόνων των SS

Ρωσία και Ιράν αυξάνουν τις εμπορικές σχέσεις – Η Τεχεράνη αναζητεί πράκτορες του Ισραήλ

Documento Newsletter