Στη λάσπη πνίγηκαν ξανά οι ξεχασμένοι του Κάμπου

Με τον φόβο ότι θα πνιγούν ξανά από τα ορμητικά νερά ζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, και της βόρειας Εύβοιας. Καταστραμμένοι δρόμοι αποκόπτουν χωριά και καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία οχημάτων. Σοδιές μένουν «στον αέρα» επειδή οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους. Περιττώματα επιπλέουν στην πόλη του Βόλου εξαιτίας χαλασμένων αποχετευτικών δικτύων, ενώ ο Παγασητικός ρυπαίνεται αλόγιστα δημιουργώντας κινδύνους για την αλιεία και το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή.

Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά απέτυχε να τους προστατέψει.

Ολόκληρες περιοχές της χώρας σχεδόν… σβήνονται από τον χάρτη, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάς αφήνει ενεούς άλλη μια φορά, αποδεικνύοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς, σύμφωνα με την εκτίμησή του, η κλιματική αλλαγή, που κατ’ αυτόν φταίει για όλα, είναι ευκαιρία να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αποδίδει την ολέθρια καταστροφή στη Μαγνησία στο γεγονός ότι «ο Βόλος ήταν εντυπωσιακά άτυχος». Ενώ ο τοπικός άρχοντας Αχιλλέας Μπέος στέλνει συνεργεία για να τοποθετήσουν χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μια πόλη που δείχνει σαν να ζει σε συνθήκες πολέμου. Βομβαρδισμένη και βυθισμένη μέσα στο νερό.

Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι… ανευθυνοϋπεύθυνοι ερίζουν για το ποια υπηρεσία είναι η αρμόδια για να ανασύρει περίπου 70 αυτοκίνητα από τη θάλασσα της Μηλίνας στο νότιο Πήλιο.

Οι αφηγήσεις των κατοίκων που μιλούν στο Documento αποτυπώνουν για ακόμη μια φορά όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τις ευθύνες της πολιτείας.

«Ο Κραυσίδωνας αφέθηκε ανεξέλεγκτος»

«Το κάτι άλλο έγινε εχθές το βράδυ και δεν έχουμε και νερό να πλυθούμε» λέει για το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η κ. Ελένη, κάτοικος Νέας Δημητριάδας, συμπληρώνοντας ότι από τα φερτά υλικά δεν μπορούν να μετακινηθούν, αφού δεν μπορεί να περάσει ούτε αυτοκίνητο.

«Ο ταμιευτήρας δίπλα από τον περιφερειακό δρόμο είχε αφεθεί ακαθάριστος. Με την πρώτη βροχή είχε μπαζωθεί και τη δεύτερη φορά έσπασε»

σημειώνει και συνεχίζει: «Ο Κραυσίδωνας αφέθηκε ανεξέλεγκτος, δεν καθαρίστηκε και πήγε στράφι η δουλειά τόσων χρόνων. Ενα σπίτι θέλουμε στη ζωή μας, ούτε αυτό δεν μπορούμε να έχουμε».

Την ώρα που έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την αποκατάσταση των ζημιών από την πρώτη κακοκαιρία, προτεραιότητα του δήμου ήταν να βάλει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. «Ολα θα γίνουν, μας είπαν, θα βάλουμε και τα φωτάκια. Αυτά μας μαράνανε» σχολιάζει με απελπισία η κ. Ελένη.

«Οι αγροτικοί δρόμοι προς το νότιο Πήλιο, τις Μηλιές, τη Ζαγορά που έχουν τα μήλα είναι για κλάματα. Τα μήλα, όσα έμειναν από τον αέρα, πρέπει να μαζευτούν άμεσα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί όλοι οι δρόμοι είναι καταστραμμένοι» καταλήγει, εκφράζοντας ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για την αγροτική παραγωγή.

Δρόμοι άνοιξαν στα δύο

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στην Αγία Παρασκευή Βόλου, «όπου υπήρχαν μεγάλες ζημιές από την πρώτη κακοκαιρία, κατά την οποία δρόμοι άνοιξαν στα δύο, αποκλείοντας έτσι τη διέλευση αυτοκινήτων στην περιοχή. Μετά την πρώτη κακοκαιρία ο δήμος έστρωσε την περιοχή με αμμοχάλικα, όμως αυτό δεν ήταν ικανό να κρατήσει και μετά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας» περιγράφει στο Documento ο Χρήστος Βαλικάκης, κάτοικος Αγίας Παρασκευής Βόλου.

Στην περιοχή της Αγριάς Βόλου, σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής, «ο δρόμος κόπηκε στα δύο, αποκλείοντας έτσι το Πήλιο, τη Ζαγορά, την Πορταριά και την ευρύτερη περιοχή».

«Ολοι ζούμε με τον φόβο»

Ο κ. Μιχάλης από το Καραγάτσι Βόλου μιλώντας στο Documento δίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης. Παρότι υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή που εργάζονταν για να αποκαταστήσουν τις ανυπολόγιστες ζημιές της κακοκαιρίας Ντάνιελ, δεν πρόλαβαν να καθαρίσουν τα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ποτάμια και να πλημμυρίσει ξανά η περιοχή. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Ολα τα ποτάμια μετατράπηκαν σε χείμαρρους λάσπης, τα μαγαζιά στον Βόλο είναι γεμάτα με 25-30 πόντους λάσπης». «Σε ένα άλλο χωριό της περιοχής, τον Αγιο Ονούφριο, έπεσε το βουνό πάνω στον δρόμο. Η περιοχή είναι γεμάτη μπάζα. Εχουν δημιουργηθεί ρήγματα δύο μέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης.

Ο Κώστας Μαραγκός, κάτοικος Παλαμά Καρδίτσας, φοβάται όχι τόσο τα νερά της βροχής αλλά τα νερά που θα κατέβουν από τα βουνά. «Ολοι ζούμε με τον φόβο, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος» τονίζει στο Documento.

Διαβάστε επίσης:  Δημοσκόπηση: Τρεις στους τέσσερις Ελλήνες βλέπουν ευθύνες της κυβέρνησης σε πυρκαγιές και πλημμύρες

Εικονική πραγματικότητα Μητσοτάκη παρά τις πλημμύρες και τα σκάνδαλα

 

 

Ετικέτες