Στη Γάζα δεν χτυπάει κουδούνι για τους μαθητές, αλλά οι βόμβες

Στη Γάζα δεν χτυπάει κουδούνι για τους μαθητές, αλλά οι βόμβες

Ματωμένη σχολική χρονιά θα έχουν και φέτος οι μαθητές στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το κουδούνι της επιστροφής στα θρανία χτύπησε για τα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο. Ολα τα σχολεία του παλαιστινιακού θύλακα παραμένουν κλειστά για δεύτερη χρονιά. Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή, 625.000 παιδιά έχουν χάσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, μαζί με άλλα 58.000 εξάχρονα που επρόκειτο να εγγραφούν στην πρώτη τάξη του δημοτικού φέτος. Στις 11 Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης μαθημάτων υπό κανονικές συνθήκες και για τους μαθητές της Γάζας, το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο Αλ Ζαουνί όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 20.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Παραμένει θεμελιώδες δικαίωμα ακόμη και σε περιόδους πολέμου, όπως ορίζουν οι διατάξεις της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Πώς όμως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί για τα Παλαιστίνια παιδιά όταν δολοφονούνται σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα σχολεία τους έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια;

Στην αιματοβαμμένη Γάζα τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023 πάνω από το 90% των σχολικών κτιρίων έχει καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς. Η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που διαχειρίζεται περίπου τα μισά σχολεία της Γάζας, έχει μετατρέψει όσα από αυτά μπορεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες. Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι μόνο τον τελευταίο μήνα 16 σχολικά κτίρια έγιναν στόχος βομβαρδισμών με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Επιπλέον, τουλάχιστον 750 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στα σχολεία έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τραγικός απολογισμός

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες λόγω της τακτικής του Ισραήλ να στοχεύει σχολεία στα οποία στεγάζονται άμαχοι και παιδιά, η παρακολούθηση των μαθημάτων από έναν πληθυσμό που διαρκώς μετακινείται από τα σπίτια του στην παγίδα των «ανθρωπιστικών ζωνών» θα ήταν αδύνατη. Παράλληλα, τα περισσότερα θρανία θα έμεναν άδεια, αφού χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή του ισραηλινού σφυροκοπήματος. Χαρακτηριστικό της φρίκης είναι ότι τον πρώτο καιρό του πολέμου κάθε ώρα σκοτώνονταν έξι παιδιά στη Γάζα, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε το Al Jazeera.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα έχει ξεπεράσει τις 41.000, με πάνω από 16.000 θανάτους να αφορούν παιδιά. Στοιχεία του Αυγούστου, τα οποία παρουσίασε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Ισμαήλ Θαουάμπτε, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 16.480 Παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις, 115 από τα οποία ήταν μωρά.

Ακόμη, 35 από τα θύματα πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση εν μέσω του αυστηρού ισραηλινού αποκλεισμού στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ περισσότερα από 17.000 παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους ή τουλάχιστον έναν από αυτούς. Δεκάδες χιλιάδες άλλα είτε έχουν τραυματιστεί σοβαρά είτε έχουν υποστεί τρομερά ψυχολογικά τραύματα. Μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 13.000 παιδιά στη Γάζα, περισσότερα απ’ όσα σε όλες τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο για την περίοδο 2019-22, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι.

Αδιανόητη καταστροφή

Το μέγεθος της συνεχιζόμενης καταστροφής του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας είναι τόσο αδιανόητο που εδώ και 15 χρόνια διαθέτει στο λεξικό τη δική της ορολογία: «scholasticide», που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «σχολειοκτονία». Η λέξη επινοήθηκε από τον δρα Κάρμα Ναμπούλσι, Παλαιστίνιο καθηγητή Πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα το 2008-09, όταν στοχοποιήθηκαν σχολεία, το υπουργείο Παιδείας και άλλα κτίρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένουτου Αμερικανικού Διεθνούς Σχολείου.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθώντας αμέτοχη την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας θέτει σε κίνδυνο το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων παιδιών.

«Ασφαλείς ζώνες» θανάτου

Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας (2,1 εκατομμύρια) έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του. Επί έντεκα μήνες το Ισραήλ έχει οδηγήσει τους αμάχους στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα, τις οποίες στη συνέχεια μετατρέπει σε τόπους σφαγής. Στα δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα το Αλ Μαουάσι ορίστηκε πρώτη φορά ως «ανθρωπιστική ζώνη» από τις Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, οι οποίες υποστήριξαν ότι οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ασφαλείς εκεί και θα μπορούσαν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω επιθέσεων στις κύριες αστικές περιοχές της Γάζας.

Ο χαρακτηρισμός του Αλ Μαουάσι ως ασφαλούς ζώνης, καθώς διέθετε ελάχιστες υποδομές, επικρίθηκε από ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποκάλεσε τη μετακίνηση των αμάχων στο εν λόγω σημείο εν μέσω εντολών εκκένωσης για άλλες περιοχές «συνταγή για την καταστροφή» που θα οδηγούσε σε υγειονομική κρίση.

Παρά τον χαρακτηρισμό του, ωστόσο, το Αλ Μαουάσι δέχτηκε πληθώρα επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η πιο φονική ήταν εκείνη της 13ης Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 90 άτομα και 300 τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός –όπως και στην πρόσφατη επίθεση της 10ης Σεπτεμβρίου όταν ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες (σκοτώθηκαν 40 άτομα και 60 τραυματίστηκαν)– υποστήριξε ότι «έπληξε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν στην ανθρωπιστική περιοχή της Χαν Γιουνίς». Η Χαμάς διέψευσε ότι μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα βρίσκονταν στην ανθρωπιστική ζώνη που βομβαρδίστηκε.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης περιοχών στο βορειοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο υποτίθεται ότι είχε ήδη «εκκαθαρίσει» από την παλαιστινιακή αντίσταση από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι ίδιες περιοχές χαρακτηρίζονται τώρα «επικίνδυνες ζώνες μάχης», γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τόπος για τους αμάχους πουθενά στη Γάζα.

Παράλληλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες επιδρομές με θύματα αμάχους, ανάμεσά τους και η 26άχρονη Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, Αμερικανίδα ακτιβίστρια τουρκικής καταγωγής, η οποία εκτελέστηκε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Ναμπλούς με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε προκλητικά ότι ο θάνατός της πιθανότητα ήταν τυχαίος και προήλθε από «ακούσια πυρά».

Ασφαλή έξοδο από τη Γάζα προσφέρει στον Σινουάρ το Ισραήλ

Καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ πρότεινε να δοθεί στον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ η δυνατότητα ασφαλούς εξόδου του από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων και την παραίτηση της οργάνωσης από τον έλεγχο της Λωρίδας. «Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, στην οικογένειά του, σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει» δήλωσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ για τους ομήρους Γκαλ Χιρς. Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες για το εάν η Χαμάς θα το αποδεχόταν, δεδομένου και του ιστορικού των επιχειρήσεων του Ισραήλ που στοχεύουν στελέχη της οργάνωσης στο εξωτερικό. Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε εκ νέου στην Ντόχα με μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου χωρίς την παρουσία των διαπραγματευτών του Ισραήλ. Η Χαμάς επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει μια συμφωνία βασισμένη στο αρχικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν αλλά απορρίπτει οποιουσδήποτε νέους όρους.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία εξπρές Boris – «Βουτιά» της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Νίκος Παππάς: Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θέρμη: Εξιτήριο πήρε το 2 ετών αγόρι – Στη φυλακή ο 46χρονος που παρέσυρε την οικογένεια

Υπόθεση Πελικό: Η στιγμή της σύλληψης του 71χρονου που υπνώτιζε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια (Video)

Παραλίγο σύγκρουση στον Προαστιακό: «Αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα είχε συμβεί τίποτα», λέει ο μηχανοδηγός

Σαλαμίνα: Στο δρόμο πεταμένοι οι πυροσβέστες του νησιού

Ετικέτες

Documento Newsletter