Στη φόρα οι ανώνυμες πηγές στη Γερμανία

Στη φόρα οι ανώνυμες πηγές στη Γερμανία

Χωρίς συνταγματική προστασία οι δημοσιογράφοι μετά την απόφαση της γερμανικής Bουλής με αφορμή υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το οποίο κατήργησε διατάξεις που προστάτευαν τους δημοσιογράφους από την κρατική παρακολούθηση στο πλαίσιο ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) όσο και οι γερμανικές ενώσεις του κλάδου επέκριναν έντονα αυτές τις αλλαγές κάνοντας λόγο για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ευθεία απειλή απέναντι στην ανωνυμία των πηγών τους.

Με βάση τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στη σχετική νομοθεσία, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν πλέον αυξημένες εξουσίες σε σχέση με την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των πολιτών αλλά και των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών τους μέσω πλατφορμών όπως το WhatsApp. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν πρόσβαση και στις κινητές συσκευές και επικοινωνίες των δημοσιογράφων.

«Αντισυνταγματική κίνηση»

Μάλιστα η κατάργηση αυτών των νομικών διατάξεων προκάλεσε έντονη κριτική όχι μόνο από μέλη της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισαν την εν λόγω κίνηση αντισυνταγματική, αλλά και από πλήθος δημοσιογραφικών και δικηγορικών οργανώσεων οι οποίες προειδοποίησαν για τους τεράστιους κινδύνους που κρύβουν τυχόν καταχρήσεις αυτών των νέων εξουσιών. Δεν αποκλείεται ορισμένες εξ αυτών να προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να καταγγείλουν την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των διατάξεων και να τονίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αυτή συνθήκη στην ελευθερία του Τύπου.

H Μονίκ Χόφμαν, γενική γραμματέας της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV).

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ένωσης Χέντρικ Τσέρνερ συμπλήρωσε: «Οσοι επηρεάζονται από αυτές τις νέες αλλαγές δεν πρόκειται ούτε να ενημερωθούν σχετικά ούτε να μάθουν ότι παρακολουθούνται. Άρα με ποιον τρόπο θα μπορέσει ένας δημοσιογράφος να εγγυηθεί την ανωνυμία σε μια πηγή του; Απλώς δεν θα μπορέσει».

«Βάναυσο πλήγμα»

Σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) Μόγκενς Μπλίχερ Μπγέρεγκορντ ανέφερε ότι η άρση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελεί βάναυσο πλήγμα στην ελευθερία των ΜΜΕ καθώς μεταξύ άλλων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ερευνητική δημοσιογραφία. «Αν δεν εξαιρεθούν από αυτές τις αλλαγές, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις πηγές τους, οι οποίες όπως είναι λογικό θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικές ως προς την αποκάλυψη νέων πληροφοριών» σημείωσε.

Τη διάχυτη ανησυχία της για αυτές τις κινήσεις εξέφρασε και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η συντονίστρια της επιτροπής στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία Γκουλνόζα Σαΐντ, «η Γερμανία πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως την προστασία για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επικοινωνίες τους είναι ασφαλείς και ιδιωτικές και πως είναι σε θέση να προστατεύσουν την ανωνυμία των πηγών τους».

Τέλος εποχής για τη μεγαλύτερη δημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Η πρόσφατη εισβολή της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ στη μεγαλύτερη δημοκρατική εφημερίδα, την «Apple Daily», καθώς και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της φαίνεται ότι αποτέλεσαν το ύστατο χτύπημα σε μια σειρά διαρκών προσπαθειών φίμωσης του Μέσου.

Με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί αλλά και συλληφθεί, η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε πως το φύλλο της περασμένης Πέμπτης θα ήταν και το τελευταίο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εισβολή της αστυνομίας στην «Apple Daily» και η σύλληψη πέντε ανώτερων στελεχών της.

Όλα τα στελέχη αντιμετωπίζουν κατηγορίες με βάση τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας ο οποίος επιτρέπει τη σύλληψη ατόμων για τα οποία υπάρχει υποψία πως έχουν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020 έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη περισσότερων από 100 ατόμων. Ο δε ιδρυτής της «Apple Dail» Τζίμι Λάι ήταν ο Νο1 στόχος στην εκστρατεία εκφοβισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Πεκίνου, με αποτέλεσμα σήμερα ο Λάι να εκτίει ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική χειρονομία οι αναγνώστες της εφημερίδας συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από τα γραφεία του Μέσου ανάβοντας τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων.

Ετήσιο βραβείο στη μνήμη της Γκαλίζια

Ετήσιο βραβείο για σπουδαία δημοσιογραφικά επιτεύγματα που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Το έπαθλο, το οποίο θα απονεμηθεί σε έναν νικητή ή νικήτρια, θα είναι 20.000 ευρώ.

Υποψηφιότητα μπορούν να καταθέσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι αλλά και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεκτές θα γίνονται δημοσιογραφικές δουλειές που έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης με έδρα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο νικητής θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτημέλη της ΕΕ, καθώς και από εκπροσώπους των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης.

Τα θέματα που θα υποβάλουν οι υποψήφιοι μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα κράτους-μέλους της ΕΕ. Η υποβολή θα γίνεται μόνο μέσω της πλατφόρμας daphnejournalismprize.eu και η προθεσμία για την κατάθεση λήγει την 1η Σεπτεμβρίου στις 13.00.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα διοργανώνεται κάθε χρόνο γύρω στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Η φετινή τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ετικέτες

Documento Newsletter