Στήνουν… δύο προϋπολογισμούς

Στήνουν… δύο προϋπολογισμούς

Σε λογιστικές αλχημείες προχωρά το οικονομικό επιτελείο για να μοιραστούν λεφτά από τον κρατικό κορβανά.

Δημιουργική λογιστική και μάλιστα με τα… λεφτά των άλλων είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά τις ρητές εντολές των θεσμών ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο στόχος του 3,5% πριν από το 2021. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), αυτή την ώρα συντάσσονται… δύο προϋπολογισμοί για το 2020.

Στον πρώτο προϋπολογισμό λαμβάνεται ως παραδοχή ότι τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης που «τζόγαραν» τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI, την εποχή του κουρέματος που οδήγησαν στο ναδίρ τα ασφαλιστικά ταμεία επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, θα επιστραφούν στον κρατικό κορβανά και η κυβέρνηση θα τα εγγράψει στα έσοδα του προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό για φέτος υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ ή περίπου 1,1% του ΑΕΠ.

Στον δεύτερο… προϋπολογισμό δεν λαμβάνεται το δεδομένο αυτό ως παραδοχή που θα πρέπει να περάσει στο σκέλος των εσόδων, αφού η συμφωνία που υπάρχει με τους θεσμούς και αποτέλεσε πεδίο διαφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι οι επιστροφές των κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να πάνε στο μαξιλάρι ρευστότητας, γνωστό και ως cash buffer, για την αντιμετώπιση έκτακτων δημοσιονομικών κινδύνων.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η κυβέρνηση δρομολογεί φοροελαφρύνσεις πατώντας στον προϋπολογισμό που είχε συντάξει το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο, οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Κ. Παπανάτσιου.

Ως προς το 2019 η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προς το παρόν είναι η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, η εκτέλεση των εσόδων και κυρίως του ΦΠΑ, η πορεία του ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο και οι ενδεχόμενες έκτακτες δαπάνες (π.χ. αποφάσεις δικαστηρίων).

Εξάλλου δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του εννεαμήνου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 1,591 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 4,976 δισ. ευρώ και για έλλειμμα 2,677 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 33,127 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,421 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που οφείλεται και στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 965 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 34,718 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων λόγω υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 380 εκατ. ευρώ. Ειδικά τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Επιφύλαξη στην Κομισιόν

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρουν πηγές του Documento από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ακόμη με επιφυλακτικότητα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αν και παλιός γνώριμός τους από την εποχή που ήταν αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ μετά τον Γιάννη Στουρνάρα. Κι ο λόγος είναι ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει πείσει επαρκώς τους συνομιλητές του πού θα βρει τα λεφτά για να κλείσει την τρύπα από τις φοροελαφρύνσεις που έχει τάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να επαναφέρει στην τάξη την ελληνική κυβέρνηση για την αξίωσή της να καταπατήσει τη συμφωνία με τους θεσμούς ότι η όποια συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει μετά τον προϋπολογισμό του 2021. Βγάζοντας στη σέντρα το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Ρέγκλινγκ έκοψε κάθε κουβέντα λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτήν τη συζήτηση», ενώ είχε επισημάνει τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό αλλά και σ’ αυτόν του 2020…

Θεσμικός… εκνευρισμός

Ηδη οι θεσμοί, που βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχουν αρχίσει να δυναμιτίζουν το κλίμα στις επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το ΓΛΚ, δεν γίνεται σε ιδανικό περιβάλλον αλλά έχει περάσει και σε θέματα για τα οποία η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στους θεσμούς, αφού οι διαβουλεύσεις για το κόστος και τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων δεν έχουν πια τον αναγνωριστικό χαρακτήρα της πρώτης επαφής του Ιουλίου, ενώ στο κάδρο βάζουν και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις τελικές εισπράξεις από τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για το φορολογικό θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ειδικό κλιμάκιο των ξένων ήταν εγκατεστημένο μονίμως στο ΓΛΚ για το γνωστό «τσεκ απ» στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και την πορεία της ανάπτυξης θα γίνουν προβολές στους στόχους για το πλεόνασμα του 2019 και του 2020 που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ, προβληματίζοντας για μία ακόμη φορά αν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάπτυξη 4% έχουν αντίκρυσμα ή όχι…

Documento Newsletter