Στην ταινία «Θα΄ρθει η φωτιά» του Όλιβερ Λάσε, ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Στην ταινία «Θα΄ρθει η φωτιά» του Όλιβερ Λάσε, ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διπλό βραβείο (καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον πρωταγωνιστή Αμαδόρ Άριας για την ερμηνεία του), έλαβε η ταινία «Θά ‘ρθει η φωτιά» του Όλιβερ Λάσε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο).

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: «Πυρετός» της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία), ενώ το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος στη σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν για την ταινία «τραγούδι χωρίς όνομα» (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ).

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η Ισπανίδα ηθοποιός Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η κόρη του κλέφτη», σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες.

Την τελετή λήξης του φετινού επετειακού 60ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους, παρουσίασαν η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (βραβευμένη στο περσινό 59ο Φεστιβάλ με Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «Η δουλειά της» του Νίκου Labôt) και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία:

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

  • Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε, κινηματογραφίστρια,
    θεατρική σκηνοθέτις, καλλιτέχνις (Λιθουανία)
  • Τζάκι Ντέιβις, παραγωγός (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Αριάν Λαμπέντ, ηθοποιός (Γαλλία)
  • Αγγελική Παπούλια, ηθοποιός (Ελλάδα)
  • Βίλαντ Σπεκ, κινηματογραφιστής, συγγραφέας,
    επιμελητής ταινιών (Γερμανία)

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ του Όλιβερ Λάσε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:

ΠΥΡΕΤΟΣ της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία)

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται:

Στην σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν για την ταινία ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Στην Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία)

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:

Αμαδόρ Άριας για την ερμηνεία του στην ταινία ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ του Όλιβερ Λάσε, (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

ΒΡΑΒΕΙΟ MEET THE NEIGHBORS

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο Meet the Neighbors πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο 60ό ΦΚΘ. Στο τμήμα συμμετείχαν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι: Ταρίκ Ακτάς (σκηνοθέτης), Μαρία Κριαρά (εικαστικός) και Πάμελα Μπιένσομπας (σύμβουλος κινηματογράφου, κριτικός και δημοσιογράφος).

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΤΛΑΜΕΣ σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (Τυνησία, Γαλλία)

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY

Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Σάιμον Γιόχανσεν (δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ), Μπάμπη Μακρίδη (σκηνοθέτη) και

Ειρήνη Βιανέλλη (σκηνοθέτιδα και animator).

Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία:

ΕΠΙΒΑΤΗΣ σε σκηνοθεσία των Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαιν (Αυστραλία)

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ της Μαρίας Μαυροπούλου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:

Κρίστεν Άλεν (Νορβηγία)

Χοβίκ Χαμπέσιαν (Λίβανος)

Δημήτρης Μπάμπας (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού, τη διαδικασία επιλογής του οποίου υλοποιεί η Fischer:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής FIPRESCI:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Το ΕΚΚ απονέμει το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, εξ’ ημισείας στους:

Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία COSMIC CANDY (Ελλάδα)

και

Κώστα Αθουσάκη για την ταινία ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ (Ελλάδα)

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας ελληνικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον:

Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του ENTWINED (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού και θεσπίζει ένα βραβείο στο πλαίσιο του ΦΚΘ με αφορμή την επέτειο και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους: Μαρία Κατσουνάκη (δημοσιογράφο), Εύα Στεφανή (σκηνοθέτιδα) και Γιώργο Φρέντζο (διευθυντή φωτογραφίας).

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ του Γιώργου Γεωργόπουλου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»

Την κριτική επιτροπή για το Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής απαρτίζουν οι: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (σκηνοθέτις), Ελάντ Σαμορζίκ (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ) και Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου)

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

MOFFIE του Όλιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο)

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός κινηματογράφου / κινηματογραφίστρια), Λένα Ράμμου (σύμβουλος οπτικοακουστικών και MEDIA) και Μανίνα Ζουμπουλάκη (σεναριογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος)

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

COSMIC CANDY της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι: Γιάννης Σταματίου (πρόεδρος), Μαρία Αμανατίδου, Αργύρης Ζήλος, Ορέστης Μακρής, Κωνσταντίνα-Αθηνά Τσιρώνη. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία:

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ του Σύλλα Τζουμέρκα (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία)

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER για διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος)

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΜΑ ΤΙ ΧΩΡΑ!, του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία, Σερβία, Πολωνία)

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ σε σκηνοθεσία των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ – Μεβεγιέκ (Γαλλία)

Documento Newsletter