Στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Παπαδάκου και Τάρκας

Στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Παπαδάκου και Τάρκας

Ως ύποπτοι καλούνται σήμερα, Πέμπτη, στην Προανακριτική Επιτροπή οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Γιάννης Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας μετά από απόφαση της πλειοψηφίας και παρά τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στις 17:00 και αφορά «την παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ενημέρωσή τους για τη χρήση των παρεχόμενων προς αυτούς δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι αναμένεται να ενημερώσουν την Επιτροπή για τον τρόπο που θα θελήσουν να καταθέσουν ενώπιόν της. Οι επιλογές είναι η αυτοπρόσωπη εξέταση, το υπόμνημα ή ο συνδυασμός των προαναφερθέντων. Παράλληλα, θα προτείνουν μάρτυρες και ενδέχεται να αιτηθούν τη λήψη εγγράφων που έχουν διαβιβαστεί στην Προανακριτική.

Ένα από τα σημεία σύγκρουσης που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία θα είναι η επικείμενη άρνηση των βουλευτών της συμπολίτευσης να καλέσουν τους μάρτυρες που θα προτείνουν οι τέσσερις και κυρίως ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Άλλωστε, στην προηγούμενη διαδικασία ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αποχώρηση από τη συνεδρίαση ήταν η αποφατική στάση της πλειοψηφίας ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης.

Διέξοδος διαφυγής τα έγγραφα Αγγελή;

Νομικές πηγές λύνουν το μυστήριο ως προς το κίνητρο που κρύβεται πίσω από το «αυτογκόλ» της πλειοψηφίας για τη διαρροή των -κατά τις καταγγελίες- υπεξαιρεμένων εγγράφων που κατέθεσε την Τρίτη στο προεδρείο της Επιτροπής ο Ιωάννης Αγγελής. Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ.κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής, φέρονται να είχαν ολοκληρώσει την παράλληλη έρευνά τους για τη «σκευωρία Novartis» εδώ και αρκετό διάστημα, γεγονός που θα έπρεπε να τους έχει οδηγήσει και στις αντίστοιχες πράξεις. Δηλαδή, στην απόφανση για το κατά πόσο προκύπτουν ή όχι αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων.

Διαβάστε επίσης: Novartis_Gate: Ο Λοβέρδος στα δίχτυα του FBI από το 2017

Οι δύο αντεισαγγελείς είτε θα αποφαίνονταν ότι καμία σκευωρία δεν έχει εξυφάνει η Ελένη Τουλουπάκη, είτε θα την καταστούσαν φυσικό αυτουργό της «συνωμοσίας» του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης. Στην τελευταία περίπτωση, οι κ.κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής θα έπρεπε να βρουν και μια πειστική εξήγηση για το πώς η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς διατήρησε τη διερεύνηση του φακέλου Novartis μετά τις δύο απόπειρες εξαίρεσής, οι οποίες προσέκρουσαν στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Εν ολίγοις, αν οι αντεισαγγελείς έκριναν την Ελ. Τουλουπάκη ηθικό αυτουργό στη «συνωμοσία», τότε οιονεί συνωμότες θα ήταν και όσοι οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι εκείνη πρέπει να διερευνήσει το σκάνδαλο.

Ως από μηχανής θεός, ο Ι. Αγγελής φέρεται να έβγαλε απ’ αυτό το αδιέξοδο τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Ασχέτως αν τα στοιχεία του FBI που κατέθεσε ο τέως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς επιβεβαιώνουν πλήρως το σκάνδαλο Novartis και φέρνουν σε δεινή θέση τον Ανδρέα Λοβέρδο, αποτέλεσαν την αφορμή για «εκκίνηση νέου κύκλου ερευνών», όπως σημείωναν φιλοκυβερνητικά Μέσα, και επομένως νέας παράτασης του πορίσματός τους. Έτσι, με βάση την ειλημμένη απόφαση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, το άρθρο 86 του Συντάγματος δίνει το δικαίωμα συμπαραπομπής όσων θεωρούνται από την κυβερνητική πλειοψηφία συμμετέχοντες στη «σκευωρία» του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι» σχολίαζε πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού -κατά την ίδια πηγή- και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου βγαίνουν από τη δύσκολη θέση και οι πολιτικές επιδιώξεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ικανοποιούνται. Ως εκ τούτου, επανέρχεται με ένταση στην επικαιρότητα το ερώτημα περί ανεξαρτησίας ή μη της τρίτης εξουσίας. 

Διαβάστε επίσης: Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει την Γιάννα Παπαδάκου και εκφράζει την αντίδρασή της επειδή καλείται ως ύποπτη στην προανακριτική

Documento Newsletter