Στην ποδιά της Μακεδονίας σφάζονται… μακεδονομάχοι

Στην ποδιά της Μακεδονίας σφάζονται… μακεδονομάχοι

Η_x000D_
πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία_x000D_
των Πρεσπών βρίσκει τη Θεσσαλονίκη να έχει μετατραπεί σε πόλη-στρατηγείο «γαλάζιων»_x000D_
στελεχών που δρουν, χτίζοντας προφίλ… μακεδονάρχη. 

Στα χαρακώματα, αντιδρώντας στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη FΥRΟΜ βρίσκονται καραμανλικοί ανακατεμένοι με σαμαρικούς και μητσοτακικούς που διαγκωνίζονται για να δρέψουν καρπούς «κομματικής κοπής» μετατρέποντας σε αντικυβερνητικό μένος την ευαισθησία του κόσμου για τα εθνικά θέματα. Προεξάρχοντες είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που προέρχονται από τη ΝΔ και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της βορείου Ελλάδας. Η πρόταση προς την κυβέρνηση για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ έρχεται να συγκεράσει διαφορετικές οπτικές στο πεδίο των πολιτικών διεργασιών, με το βλέμμα τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στις τοπικές κάλπες του 2019. Παράλληλα, αποτελεί ενοποιητικό ή συγκολλητικό στοιχείο ακόμη και για επίδοξους νέους κομματικούς σχηματισμούς με βασική τη «μακεδονική θεματική» στο πρόγραμμά τους.

Ομως, το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς, παρά το ότι τρίβει τα χέρια του εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο για το σκοπιανό, εγκλωβίζεται διττά. Από τη μια, την αποσυντονίζουν οι φιλοδοξίες «γαλάζιων» παραγόντων που διαγκωνίζονται να επικρατήσουν σε εσωκομματικές μάχες. Από την άλλη, της προκαλεί (σχετική) αμηχανία η συνύπαρξη στελεχών της με εθνικιστές, ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες στις μαζώξεις διαμαρτυρίας του… Λευκού Πύργου όπου εξέχει η «σάρισα του μίσους και της μισαλλοδοξίας».

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι άργησε μια μέρα η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΝΔ να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης για την εκτόξευση μπογιάς στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην πόλη από αγνώστους που, κατά το αστυνομικό δελτίο ειδήσεων, ξεπήδησαν μέσα από συλλαλητήριο για το ονοματολογικό. Λίγο νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, είχε σπεύσει… βραδέως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποδοκιμάσει τη βεβήλωση χαρακτηρίζοντάς την όχι απλώς λυπηρό και προσβλητικό αλλά εξοργιστικό φαινόμενο, μιλώντας για «μηδενική ανοχή στον ρατσισμό και στη βία από όπου και αν προέρχονται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφονται».

Την υπόθεση αυτή ανέδειξε δεόντως η κυβέρνηση στην αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα δεν ήταν τυχαία. Ο επικεφαλής της Περιφέρειας καθοδηγεί και συντονίζει έναν νέο παμμακεδονικό αγώνα κατά της συμφωνίας με τη FYROM που προβάλλεται σαν το «απόλυτο κακό». Ο Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου ηγούνται μιας συσπείρωσης φορέων, πανεπιστημιακών, αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων επιμελητηρίων και της Εκκλησίας, με αίτημα «να ακυρωθεί η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και να εκφραστεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα μαζί τους κεντρική θέση στο «μακεδονικό πλάνο» κρατά και ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ από τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που κινούνται δραστήρια, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο σκοπιανό είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, βουλευτής Σερρών, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα.

Φουντώνουν τα σενάρια για κόμμα του βορρά

Πάντως, η πιο ηχηρή αντιπαράθεση των ημερών είχε πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έριξε το γάντι διά ραδιοφωνικής του συνέντευξής (Ρ/Σ 247) στον κ. Τζιτζικώστα λέγοντας ότι συμπεριφέρεται σαν να θέλει να δημιουργήσει «Λέγκα του Βορρά». Ανταπάντησε ο περιφερειάρχης. Ομως, η αιχμή για δημιουργία κόμματος γύρω από το μακεδονικό ζήτημα επανέρχεται συνεχώς. Οπως επισήμαναν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να λέει ότι «δεν έχουν βάση αυτά τα σενάρια, ούτε φιλοδοξώ να κάνω κόμμα. Ούτε εκλογές ζητάω ούτε να πέσει η κυβέρνηση ούτε να παραιτηθεί υπουργός. Κινούμαι αυτοδιοικητικά. Αλλοι λένε για εκλογές, δεν λέω εγώ». Ολα αυτά είναι εμφανές ότι προβάλλονται από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για να πείσει ότι δεν έχει κομματικά ελατήρια. «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστώ την άποψη ότι ο λαός πρέπει να έχει λόγο για τη συμφωνία που έκανε ο κ. Κοτζιάς χωρίς την έγκριση της Βουλής, χωρίς τη στήριξη καν όλης της κυβέρνησης, με μόνη την αποδοχή από ένα κόμμα» επαναλαμβάνει σε τοποθετήσεις του δοθείσης ευκαιρίας ο 40χρονος πρώην βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ηδη έχει τεθεί ως προβληματισμός από ορισμένα στελέχη της ΝΔ αλλά και από πολιτικές κινήσεις το ενδεχόμενο να αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συντονισμό με άλλους φορείς και δήμους τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος στη βόρεια Ελλάδα (με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε κάτι τέτοιο). Ο κ. Τζιτζικώστας, όπως επισημαίνουν στελέχη του επιτελείου του, δεν βλέπει προσώρας τουλάχιστον θετικά μια τέτοια προοπτική, καθώς κατά την άποψή του δεν οδηγεί σε απτά αποτελέσματα αλλά γίνεται με την αχλή του θεαθείναι, αποδυναμώνοντας τη βαρύτητα της εθνικής υπόθεσης. Το θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση δεν νομιμοποιεί κάτι τέτοιο, ενώ το υπό προώθηση σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη Ι» δεν δίνει τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για εθνικό θέμα.

Δημοψήφισμα με αυτοδιοικητική «βούλα»

Βεβαίως, άλλοι βορειοελλαδίτες αυτοδιοικητικοί λοξοκοιτάζουν διερευνητικά προς την … αυτοδιοικητική προϊστορία δημοψηφισμάτων, έστω χωρίς νομική ισχύ.

Τον Μάιο του 2014, με την ευθύνη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και κινήσεων πολιτών πραγματοποιήθηκε άτυπο δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ – μετείχαν 218.002 πολίτες εκ των οποίων κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και το δημοψήφισμα που είχε οργανώσει, τέλος Δεκεμβρίου 2015, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρώντας να αναδείξει την αντίδραση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, (τέσσερα ενδιέφεραν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση κι αυτή, αλλά έδειξε ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είχαν λάβει μέρος 6.426 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκ των οποίων 4.887 (76,05%) είπαν «όχι» στην παραχώρηση σε ημικρατική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων (Fraport) θεωρώντας την επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Αν και χωρίς αποτέλεσμα επί του πρακτέου όλα αυτά, κάποιοι αυτοδιοικητικοί από τον χώρο της ΝΔ, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν ηχηρά στο προσκήνιο την αντίθεσή τους στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη FYROM, διερευνούν κάθε δίοδο για αξιόπιστη καταγραφή της άποψης των πολιτών.

Θεσσαλονίκη – Πρέσπες μέσω Αμαρουσίου

Διατηρώντας πάντα με ανεβασμένα γράδα την οξύτητα της αντικυβερνητικής ρητορικής του πορεύεται ο Γ. Πατούλης στη βόρειο Ελλάδα. Αν και έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη διεκδίκηση της δημαρχίας στην Αθήνα ξημεροβραδιάζεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όταν εκεί διοργανώνονται συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Είναι από εκείνους που δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν «προδοσία» τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Σε πρόσφατη ομιλία του για τον συντονισμό της παμμακεδονικής δράσης «για να μην πλαστογραφηθεί η ιστορίας μας», είπε ότι «δεν θεωρούμε τη συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία αλλά προδοσία» και τόνισε ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και μόνον Ελλάδα».

Οι ευλογίες του Ανθιμου

Φωτιές έβαλε και η παρουσία δεκάδων μητροπολιτών στο κάλεσμα των αυτοδιοικητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση του αιτήματος προς την κυβέρνηση περί δημοψηφίσματος. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε την περασμένη Τετάρτη η δήλωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου έξω από το ξενοδοχείο όπου έγινε η συνάντηση των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της βορείου Ελλάδας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Ηταν σε χαμηλούς τόνους και ουσιαστικά σε πλήρη αντίστιξη με εκείνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων «γαλάζιων» στελεχών. «Επειδή θεωρώ ότι η υπόθεση είναι τετελεσμένη, νομίζω ότι δεν χρειάζεται το δημοψήφισμα» είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη, ο συνήθως μετρημένος και ανοιχτός στις επαφές του πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός έχει μπει για τα καλά στον χορό των «μακεδονομάχων», θεωρώντας ότι το θέμα της Μακεδονίας ενώνει την πλειονότητα των Ελλήνων. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση των αυτοδιοικητικών για την υπόθεση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση και παραίτηση από τις προσπάθειες για να μην επικυρωθεί η συμφωνία είπε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία δεν λέει ποτέ “αντίο” αλλά “θα σε δω αργότερα”».

Η Μακεδονία του «εθνάρχη»

Το σύνθημα της ΝΔ επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη «Οι Eλληνες αξίζουμε πολύ καλύτερα!» διασταυρώνεται… μακεδονικώς με το σύνθημα «Στα δύσκολα, Καραμανλής –Σέρρες /Νέα Δημοκρατία», που το έχει στην προμετωπίδα της ιστοσελίδας του ο τρίτος Κ. Καραμανλής. Πέρασαν τέσσερεις μήνες από τότε που ο 44χρονος βουλευτής Σερρών, Κ. Αχιλ. Καραμανλής, στάθηκε κάτω από το άγαλμα του «εθνάρχη» Καραμανλή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης για να απαθανατίσει φωτογραφικά τη στιγμή της παρουσίας του στο συλλαλητήριο του Ιανουαρίου για το σκοπιανό. Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών έχει ανεβάσει στροφές και τρέχει ολοταχώς να δρέψει δάφνες ηγήτορα της μάχης για τη «μία μόνη και ελληνική Μακεδονία». Σε συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του διατυπώνει την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «εθνικά επικίνδυνη», τονίζοντας ότι μετά τα οικονομικά μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του υπέγραψε κι ένα βαρύ εθνικό μνημόνιο.

Με σπουδές Ιστορίας και Οικονομικών στο Hamilton
College της Νέας Υόρκης και με μεταπτυχιακό Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of
Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη πορεύεται πολιτικά έχοντας
ένα βαρύ όνομα που συνδέεται με τη Μακεδονία. Τομεάρχης Μεταφορών στη ΝΔ,
εμφανίζεται μετριοπαθής ενώ το μότο του, όπως φιγουράρει στο ιντερνετικό
βιογραφικό του, είναι: «Δεν πιστεύω στην πολιτική του χθες –που, δυστυχώς,
πολλοί εφαρμόζουν και σήμερα. Πιστεύω στην πολιτική της ειλικρίνειας και του
μέτρου που δεν στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων αλλά στο αποτέλεσμα, όπως μου
δίδαξε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ο νεότερος Καραμανλής, που κατά πώς
φαίνεται διεκδικεί ρόλο πρώτου «μακεδονομάρχη», φημολογείται ότι συνεργάζεται
με μεγάλη αμερικανική εταιρεία σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας.

Ανένδοτος με νομικά όπλα

Σε εξέλιξη βρίσκονται και νομικές διαδικασίες ώστε να μπει φρένο με κάθε τρόπο, αργά ή γρήγορα, στη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία νομικοί και συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι άκυρη κατά το Διεθνές Δίκαιο και μη σύμφωνη με το σύνταγμα της Ελλάδας.

Ηδη άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια και παλαιότερα ήταν στελέχη της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νομικής μάχης. Στο Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μετέχουν οι εκ των διοργανωτών των συγκεντρώσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις αρχές του χρόνου Μιχάλης Πατσίκας και Οθωνας Ιακωβίδης. Τον φορέα πλαισιώνει νομική ομάδα που έχει παρουσιάσει ήδη στοιχεία για τη μη εγκυρότητα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ. Σε αυτή έχουν τον πρώτο λόγο επιστήμονες που έχουν αναπτύξει και πολιτική δράση, όπως ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα κ.ά. Εν τω μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στο επίκεντρο η είδηση ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις Απόδημων Μακεδόνωνπροσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ως αντισυνταγματική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter