Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα τύχει της απόδοσης τιμών αρχηγού κράτους κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Ουάσινγκτον, εννέα μήνες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Παρίσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη θεωρείται πιθανό ότι θα δημοσιοποιήσει περισσότερες στιγμές της προσωπικής σχέσης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών, σχολιάζει το “Politico.”
Οι δύο πρόεδροι μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, ενώ συντόνισαν από κοινού τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στην Συρία. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποφύγει ν’ ασκήσει δημόσια κριτική κατά του Τραμπ και τον αποκαλεί “φίλο” της Γαλλίας, ενώ την ίδια στάση τήρησε κι ο Τραμπ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.
Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας “θα επικεντρωθεί γύρω από αυτήν την σχέση φιλίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν το 2017 την θετική αυτή εξέλιξη στην σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο προέδρων, μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν, για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι την υποστήριζε πολιτικά. Από την άλλη μεριά, η εκλογική νίκη του Μακρόν είχε θεωρηθεί ως μία ουσιαστική ήττα του εθνικιστικού κινήματος στη Δύση, ενώ σε κεντρικό πρόσωπο-σύμβολο του κινήματος αυτού είχε εξελιχθεί ο πρόεδρος Τραμπ. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους λάτρευαν την ευφυία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θεωρούν τον πρόεδρο Τραμπ ως έναν πνευματικά ακαλλιέργητο Αμερικανό.
Σε αντίθεση με το παράδειγμα των περισσότερων Γάλλων πολιτικών που έχουν αποδοκιμάσει πολιτικά τον Τραμπ, ο Μακρόν ακολούθησε μία διαφορετική τακτική προσπαθώντας να κερδίσει την συμπάθειά του μέσω κολακευτικών σχολίων. Σε μία συνέντευξή του στην εκπομπή “Fox News Sunday” ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε έμφαση στις ομοιότητες που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο κι ο Τραμπ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “μοναχικοί” καθώς η εκλογική τους νίκη ήταν απροσδόκητη.
Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν για την διεθνή συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στην Συρία, αλλά και για εμπορικά ζητήματα, μεταξύ άλλων ευαίσθητων για τις διεθνείς εξελίξεις, θεμάτων.
Τόσο ο Μακρόν, όσο κι ο Τραμπ έχουν συνεργαστεί στενά, καθώς το Παρίσι αναλαμβάνει έναν μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στα διεθνή θέματα, καθώς η Βρετανία είναι απασχολημένη με το Brexit, ενώ η πολιτικά αδύναμη Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει μία -στην καλύτερη περίπτωση- ψυχρή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. «Ο Μακρόν έχει εξελιχθεί στον βασικό Ευρωπαίο συνομιλητή για τον Τραμπ σχετικά με την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων», έγραψε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη εργασία της η Αλεξάνδρα ντε Χουπ Σέφερ από το ίδρυμα German Marshall Fund.
Οι δύο πρόεδροι θα έχουν ένα ιδιωτικό δείπνο σήμερα το απόγευμα, ενώ θα έχουν και μία διμερή συνάντηση νωρίς αύριο. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των μελών των δύο κυβερνήσεων, πριν από ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.
Στις ιδιωτικές τους συζητήσεις οι δύο πρόεδροι αναμένεται ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα θέματα ασφάλειας. Μεταξύ αυτών και η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συμμερίζονται μερικές από τις ανησυχίες του Τραμπ για την συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015 με τον ουσιαστικό ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, η Γαλλία επιμένει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την εφαρμογή της συμφωνίας στα μέσα Μαΐου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Ο Μακρόν έχει αναζητήσει κοινό έδαφος με τον Τραμπ μέσω δηλώσεών του ότι η παρούσα συμφωνία έχει κενά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα ενδιαφέρονταν για την λήψη σοβαρών μέτρων κατά του βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιδιώκει την λήψη πιο δραστικών μέτρων από αυτά που προτείνουν οι Γάλλοι, με το Παρίσι ν’ ανησυχεί ότι η εφαρμογή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνολική κατάργηση της συμφωνίας.
Από την πλευρά του αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αναφερόμενη συμφωνία “θ’ αποτελεί ένα κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις” κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι δύο πρόεδροι “θα συζητήσουν πιθανώς με λεπτομέρειες την πορεία των εξελίξεων στην Συρία.”
Στην διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μακρόν σημείωσε εξάλλου σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία: “Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι θέληση των ΗΠΑ, η απεμπλοκή τους από την Συρία. Τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνουν”.
Από την μεριά του, ο Λευκός Οίκος διέψευσε άμεσα τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο Μακρόν και ο ίδιος δήλωσε αργότερα πως δεν εννοούσε ποτέ ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν μία διαρκή παρουσία στην χώρα.
Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι θα υποστηρίξει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ θα προειδοποιήσει ότι το Ιράν θα επωφεληθεί από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Συρίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. “Υπηρετούμε τις ίδιες αξίες με έμφαση στην ελευθερία και την ειρήνη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την Γαλλία.
Το εμπόριο θα είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ στις 27 Απριλίου αναμένεται να φτάσει στην Ουάσινγκτον και η καγκελάριος Μέρκελ. Στο επίκεντρο του οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος και των δύο Ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται η πρόσφατη επιβολή δασμών χάλυβα, που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.
Τόσο Γάλλοι, όσο κι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες ειδικών αποτελεσμάτων από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων. “Στο μεγαλύτερο βαθμό τους είναι συμβολικές,” δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε ν’ ακούσει από τον πρόεδρο Μακρόν ότι ο ίδιος συμμερίζεται τις απόψεις του.” Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία παρά τις κινήσεις που γίνονται σε ορισμένα θέματα, δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.
Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, ο Μακρόν εξελίσσεται σε έναν ουσιαστικό υποστηρικτή του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, προκαλώντας την οργή των εργατικών συνδικάτων, αλλά και την πτώση της δημοτικότητας του. Η Γαλλία θα συγκλονίζεται από τις απεργίες στους σιδηροδρόμους μέχρι τον Ιούνιο. Ο Μακρόν επιδιώκει την υποστήριξη των ΗΠΑ ως μιας ηγετικής πολεμικής δύναμης με εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά και την θέληση να επεμβαίνει εκεί που οι άλλοι αδυνατούν.
Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ουσιαστική πολιτική κρίση στο Κογκρέσο, αλλά και στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ενώ το κλίμα πολιτικής δυσπιστίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενισχύεται στην Ουάσινγκτον, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Ο ίδιος, επιδιώκει στο πρόσωπο του προέδρου Μακρόν να βρει έναν αξιόπιστο Ευρωπαίο συνομιλητή, με το μέγιστο βαθμό κατανόησης.
Τα πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας (14 Απριλίου) ενίσχυσαν το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την άποψη Γάλλων αξιωματούχων. Οι δύο πρόεδροι μίλησαν αρκετές φορές στην διάρκεια της κρίσης κι όχι λιγότερες από επτά φορές, τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με πηγή από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.
Πηγή: “Politico”