Στην ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο – Live

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».

H υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απέσυρε το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που, είχε δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση και όριζε ότι «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας».

Στο επίκεντρο της επίθεσης που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στη Βουλή βρίσκονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε ότι «η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται στη σκιά του τεράστιου αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο και αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους δεν θα βρει».

Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τα αφηγήματά του να καταρρέουν. «Η κυβέρνηση είχε πάντα ανάγκη ενός αφηγήματος που στην πραγματικότητα είναι μύθος, που κινείται πέρα και έξω από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση που έφερε δύο μνημόνια, μέσα σε δύο χρόνια, ήθελε να παρουσιάσει ως περιτύλιγμα μιας απόλυτα χρεοκοπημένης και αποτυχημένης πολιτικής, τη ρύθμιση του χρέους. Ποιος δεν θυμάται τα ευφυολογήματα για τη γραβάτα που αποτυπώνουν την έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης» είπε

«Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φέρει δύο μνημόνια σε δύο χρόνια και να φορτώσει μέτρα 14,2 δις ευρώ στις πλάτες των πολιτών, έχει καταφέρει να επιδεινώσει τον δείκτη βιωσιμότητας του χρέους κάτι που αποδεικνύεται με στοιχεία, έχει καταφέρει να απομακρυνθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να παραμείνει στον αέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης».

Στο ίδιο πλαίσιο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε ότι «πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλάνε για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία.

»Δεκαπέντε μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας και κλίμα καλοκαιριού του 2015. Ακούστε αν μέσα σε δύο εβδομάδες υπάρχει τέτοια απόκλιση στα γεγονότα τότε δύο τινά συμβαίνουν: ή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξαπάτησαν συνειδητά τη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα ή στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται».

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για να παραμείνει στην εξουσία είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμα και σε λευκό χαρτί. «Έτσι υπογράψατε το υπερταμείο για 100 χρόνια και ούτε και εσείς ξέρετε τι ακριβώς έχουμε παραδώσει και έτσι, όπως φαίνεται θα υπογράψετε και πλεονάσματα μέχρι το 2060».

Στη συνέχεια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, τόνισε ότι «δεν μπορείς από τη μια να συμφωνείς με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη συνθήκη της Λισαβόνας και την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ και από την άλλη να λες ότι θα πατάξεις την φοροδιαφυγή» για να προσθέσει πως όσο η οικονομία θα λειτουργεί με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, ποτέ δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι όλοι μιλούν για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και αυτή η πολιτική είναι που θα οδηγήσει στη συνολική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου και θα προσθέσει περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού.

«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα το υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Φρανκφούρτη να εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας ότι αισθάνεται ως τον προπονητή που βλέπει διαρκώς τα δοκάρια να μετακινούνται. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δανειστές είναι αμετακίνητοι που απαιτούν να εφαρμόζονται όσα υπογράφονται» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που μετακινεί τα δοκάρια καθώς άγεται και φέρεται ανάλογα με τη στιγμή.

Ο βουλευτής είπε ότι η «σκληρή γραμμή Σόιμπλε πηγάζει από υπογραφή του κ. Τσακαλώτου σε ομόφωνη απόφαση παλαιότερου Eurogroup το 2016, όπου η Ελλάδα δέχθηκε να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή, στα μέσα του 2018». «Αυτό έχει υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος και αυτά επικαλείται ο Σόιμπλε» υποστήριξε ο Γιώργος Αμυράς και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «πειράζει τα δοκάρια» και από μια συμφωνία «χωρίς νέα μέτρα λιτότητας», συμφωνήθηκαν μέτρα που βαρύνουν και πάλι τις πλάτες του λαού. «Η διαπραγμάτευση του όλα ή τίποτε κατέληξε στο…τίποτα» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς.

Η κυβέρνηση σύρεται να νομοθετήσει, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και μοιάζει με τον κακό μαθητή που την τελευταία στιγμή προσπαθεί να διαβάσει τα μαθήματά του, σχολίασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, επικρίνοντας την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της οδηγίας και τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία του επείγοντος είναι μια μέθοδος προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

 Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δύο μέρη. Με το πρώτο, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη Οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου έχουν περιληφθεί και «άλλες διατάξεις», με τις οποίες, μεταξύ άλλων:

-Παρέχονται φορολογικά κίνητρα στους υποκείμενους ΦΠΑ που παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών.

-Δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Η κυβέρνηση έχει αιτιολογήσει ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.

-Αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των κατασχεθέντων χερσαίων, εναέριων και πλωτών μέσων, λόγω διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και μειώνεται το χρονικό διάστημα των κατασχεθέντων πλωτών μέσων, μετά την παρέλευση του οποίου δύναται να εκποιηθούν ή να διατεθούν.

-Παρέχεται εξουσιόδοτηση στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ορίζει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

-Στο σχέδιο νόμου είχε περιληφθεί διάταξη με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα της ανεξάρτητης αρχής να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνο για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διεξάγονται μέσω αυτών. Πριν από λίγο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε ότι η διάταξη αυτή θα αποσυρθεί. Σοβαρές ενστάσεις είχε εγείρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, τις οποίες επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης.

– Για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.

-Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και των άμεσων θυγατρικών της. Οι θυγατρικές εταιρείες θεωρείται ότι έχουν περαιώσει οριστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τις αντίστοιχες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη, εφόσον στα ετήσια φορολογικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις, ο φορολογικός έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις παραβάσεις αυτές. Δηλαδή εάν ο έλεγχος εντοπίσει εκ των υστέρων και άλλες παραβάσεις, για αυτές δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς σειρά τροπολογιών, με τις οποίες μεταξύ άλλων:

-Τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τις προϋποθέσεις εφαρμογής της μείωσης του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη ως συνολικό (επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ΄επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται τη μείωση) δεν θα συμπεριλαμβάνεται πλέον η κύρια σύνταξη του ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κλπ, έως 150 ημερομίσθια ανά έτος και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

-Παρατείνεται από τη λήξη της (31.05.2017) και έως 30.09.2017 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ_

Ετικέτες