Στην Ολομέλεια σήμερα ο Καραφλός με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το Σώμα

Στην Ολομέλεια σήμερα ο Καραφλός με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το Σώμα

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφασίζει σήμερα για την τύχη του αντεισαγγελέα εφετών, Ανδρέα Καραφλού, ο οποίος είχε προκαλέσει το πανελλήνιο με το ακροδεξιό του παραλήρημα στο Facebook.

Έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης καθώς είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και εντός της Δικαιοσύνης με αναρτήσεις του στο Facebook όπου μεταξύ άλλων ανήκουστων είχε ποστάρει φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού συνοδευόμενες από προσβλητικά σχόλια, όπως και απαράδεκτες κρίσεις για ενέργειες της Δικαιοσύνης.

Η σε βάρος του προκαταρκτική πειθαρχική διαδικασία είχε κινηθεί μετά από παραγγελία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, και είχε σαν αποτέλεσμα,όπως ήταν εύλογο, την παραπομπή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το σώμα…

Εύλογες απορίες όμως προκαλούν και πληροφορίες του Documentonews που θέλουν κάποια μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να είναι έτοιμα να δώσουν… συγχωροχάρτι στον κ. Καραφλό παρά το γεγονός ότι στις επίμαχες αναρτήσεις του έβαλε χυδαία ακόμα και σε βάρος της ίδιας της Δικαιοσύνης. Αμφισβητούσε την ανεξαρτησία της και μιλούσε για «διατεταγμένη υπηρεσία» με αφορμή την ποινική δίωξη που είχε ασκήσει συνάδελφος του για αθλιότητες του χρυσαυγίτη βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση μέσα στη Βουλή

Το θέμα είχε αποκαλυφθεί στις 18 Ιουνίου 2018 από το documentonews.gr.

Δείτε επίσης: Διπλή έρευνα πειθαρχική και ποινική για τις φασιστικές αναρτήσεις του εισαγγελέα

Αναλυτικότερα, στο προφίλ που διατηρούσε ο κ. Καραφλός στο Facebook είχαν αναρτηθεί (μάλιστα είχαν επενδυθεί και με παραληρηματικό λόγο):

– Φωτογραφία, προϊόν μοντάζ, που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό της χώρας να κάνει μια αισχρή χειρονομία απαντώντας δήθεν στο αίτημα του ελληνικού λαού για το όνομα της Μακεδονίας.

– Αμφισβήτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

– Παρότρυνση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όπως αναγραφόταν έχει «δεξιό αίμα», να παραιτηθεί για να φύγουν, όπως ανέγραφε, «τα κουμμούνια».

– Αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο και χαρακτηρίζει εθνικό μειοδότη.

– Προτροπή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πετάξει έξω με τις κλοτσιές τον πρωθυπουργό, συνδεδεμένη με την παρότρυνση «παραιτήσου».

– Αναφορά ότι ντρέπεται που είχε καθηγητή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο στη Νομική Αθηνών, συνοδευομένη από την επισήμανση ότι «θα τρίζουν τα κόκκαλα του Εθνάρχη».

Το παραλήρημα Καραφλού έφτασε στο έσχατο σημείο να προσβάλει βάναυσα τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης μιλώντας για «διατεταγμένη υπηρεσία» με αφορμή τη δίωξη για τις αθλιότητες του χρυσαυγίτη βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση μέσα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραφλός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Προκαλεί εντύπωση η άσκηση δίωξης εξπρές στον Μπαρμπαρούση… Τελικά η Δικαιοσύνη είναι πολλές φορές σε διατεταγμένη υπηρεσία… κρίμα για ένα θεσμό που δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος όπως επιβάλλεται…».

Οταν το documentonews.gr αποκάλυψε τις αναρτήσεις μίσους του κ. Καραφλού στις 18 Ιουνίου, αμέσως κινήθηκε ο μηχανισμός διερεύνησης των απρεπειών του. Την ίδια κιόλας ημέρα ο τοτε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν τελεστεί πειθαρχικά παραπτώματα.

Το πειθαρχικό παράπτωμα

Πέρα από το μείζον ηθικό ζήτημα που ανέκυπτε, η αναξιοπρεπέστατη αυτή συμπεριφορά του λειτουργού της Θέμιδας ήταν προφανές ότι παραβίαζε καταφανέστατα και τον κανονισμό των δικαστηρίων και δη το άρθρο 91, που ορίζει σαφώς πότε συντελείται πειθαρχικό παράπτωμα από δικαστικό λειτουργό.

Αναλυτικότερα ορίζεται –μεταξύ άλλων– στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 91:

1. Το πειθαρχικό παράπτωμα συντελείται με υπαίτια και καταλογιστή ενέργεια ή παράλειψη του δικαστικού λειτουργού, εντός ή εκτός υπηρεσίας, η οποία αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις ή είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του και θίγει το κύρος του ή το κύρος της δικαιοσύνης.

2. Πειθαρχικά παραπτώματα του δικαστικού λειτουργού είναι:

α) πράξεις που μαρτυρούν έλλειψη πίστης και αφοσίωσης προς την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας,

β) κάθε παράβαση διατάξεως που αναφέρεται στην απονομή της δικαιοσύνης, την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και την κατάστασή του ως δικαστικού λειτουργού,

γ) η χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών,

δ) η αναξιοπρεπής ή απρεπής εντός ή εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά.

Ποιος είναι ο Ανδ. Καραφλός

Αρνητικό πρόσημο μπαίνει στην έως τώρα εισαγγελική θητεία του κ. Καραφλού. Είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο γιατί ήταν ο εισαγγελέας που είχε αρχειοθετήσει το σκάνδαλο Siemens – ΟΣΕ και είχε διαχειριστεί και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Μιχάλη Χριστοφοράκου το οποίο δεν εκτελέστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Siemens να μην οδηγηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη για τις δωροδοκίες που αποδεδειγμένα διενεργούσε σε κρατικούς παράγοντες. Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εκτός από το κουκούλωμα της υπόθεσης ΟΣΕ – Siemens ο κ. Καραφλός ήταν αυτός που μετά τη μήνυση Τζαβάρα – Γεωργιάδη και παρά την αντίθετη εισήγηση του ανακριτή για να μπει η υπόθεση στο αρχείο, παρέπεμψε για κακούργημα τους τρεις υπαλλήλους και συνεργάτες του υπουργού που έλεγξαν τον διαγωνισμό για τις προσλήψεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας και βρήκαν όλες τις λάθος μοριοδοτήσεις.

Documento Newsletter