Στην κόψη του ξυραφιού η ψήφος των αποδήμων – Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Στην κόψη του ξυραφιού η ψήφος των αποδήμων – Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την περίφημη νομοθετική ρύθμιση περί διευκόλυνσης των εκτός επικρατείας εκλογέων. Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των κομμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, οι συνεδριάσεις της δεν θα μακροημερεύσουν. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, και σύντομα θα φανεί αν, πώς και με ποιους θα προχωρήσει η επόμενη φάση ή αν θα ανοίξει εκ νέου ο ασκός του Αιόλου με ένα «άδοξο τέλος».

Για υπαναχώρηση κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, που «βλέπει» ως προσχηματική την κυβερνητική επίκληση των τεχνικών δυσκολιών περί πιστοποίησης του χρόνου απουσίας των εκτός επικρατείας εκλογέων. Μάλιστα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μετέχει στη συζήτηση της Διακομματικής επιτροπής, ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα, υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Για να συμπληρώσει ότι δεν νοείται «να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι συνεχίζει να επιδιώκει να βρεθεί λύση.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, προβάλλει με κάθε τρόπο την προσπάθεια συγκερασμού διαφορετικών θέσεων. Σε κάθε ευκαιρία θυμίζει αυτό που επέλεξε και ως πυρήνα της δήλωσής του μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής: «πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές». Η συνεχής επίκληση της σύγκλισης αποτελεί , σύμφωνα με εκτιμήσεις, και ένδειξη ότι υπάρχει δυσαρέσκεια εντός του κόμματος της ΝΔ, από στελέχη που δεν θέλουν να εμφανίζεται η κυβέρνηση να «τεμαχίζει» σε κατηγορίες τους Έλληνες εξωτερικού ως προς τη διευκόλυνσή τους για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Ήδη έχει τεθεί ψηλά ο πήχης των προσδοκιών από τους ομογενείς, τις οποίες καλλιέργησαν γαλάζια στελέχη, υπουργοί αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλο που ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως μόνη κόκκινη γραμμή την «ισότιμη προσμέτρηση» της ψήφου, υπάρχουν σύνθετα προβλήματα για μια τελική συμφωνία , που πρέπει να συνυπολογίσει σε αυτή τη φάση και την αλλαγή του αναθεωρητέου άρθρου 54 του Συντάγματος.

«Η ΝΔ έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση (…)», σημειώνει στη δήλωσή του ο Τάκης Θεοδωρικάκος . Εν τω μεταξύ, η επιστολική ψήφος παραμένει αγκάθι, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 επιμένουν σε αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων εξωτερικού κατά την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, τίθεται ως δεδομένο ότι το ΚΚΕ θα δεχόταν να προμετρώνται οι ψήφοι των εκτός επικρατείας εκλογέων μόνο μόνο εφόσον ίσχυαν σωρρετικά και οι τρεις άξονες που έχει θέσει (ύπαρξη δεσμών ,π.χ. φορολογικών υποχρεώσεων με την Ελλάδα, ανώτατο χρόνο απουσίας από τη χώρα π.χ. 30 έτη, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα). Εν τω μεταξύ σκληραίνει τη στάση του το ΜεΡΑ25 που αντιδρά σφόδρα, μιλώντας ακόμα και για καταψήφιση « επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων». Όπως σημειώνει « από τα τεκταινόμενα στην διακομματική επιτροπή, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει, σε συνεργασία με ΚΙΝΑΛ, ΕΛ και ΚΚΕ, την χείριστη δυνατή ρύθμιση». Το Μερα25 θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συναίνεσή του οι προσωρινώς μεταναστεύσαντες (όριο παραμονής στο εξωτερικό π.χ. 9 έτη) να ψηφίζουν από το εξωτερικό για την εντός Ελλάδας περιφέρειά τους και οι μόνιμοι απόδημοι να εκλέγουν δικούς τους αποδήμους βουλευτές.

Οι εξελίξεις θα είναι γοργές τις επόμενες ημέρες.  

Ετικέτες

Documento Newsletter